microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2009-05-09

Légy a Holdon 3D

A Légy a Holdon a rajzfilmekhez már a 50-es évek óta vonzódó (mindenkori) gyermek-nézőközönség számára új fejezetet kínál a szórakozásban. Soha ezelőtt nem látott "kameramozgások", látványok tárulnak a pöttöm nézők elébe. Kétszínű szemüvegük alatt dobogó kis szívük hevesen ver a fantasztikus élmény hatására (miközben jól fogy a film idejére megvásárolt vitatható minőségű étel-ital adag is).

Ahogyan Jacques-Yves Cousteau búvárfilmjei is tulajdonképpen a repülés, a súlytalanság élményét adták át a kis lurkóknak, ugyanezt teszi a milliószor költségesebb technikával létrehozott Légy a Holdon is. A különbség csak annyi, hogy amíg Cousteau vagy David Attenborough filmjein felnőve a gyerekekből búvárok, tudósok, értelmes emberek válnak, akik az összes értelmes dologban találnak maguk számára érdekeset, addig a 3D, komputer-generált filmek apró nézői valószínűleg kevésbé látnak majd fantáziát egy jó csomó mindenben, csak azért, mert e mesterségesen kreált világ megbabonázta őket.

A filmek fő küldetése (ami egybeesik a kultúra definíciójával), hogy a túléléshez fontos információkat kollektíve hozzáférhetővé tegye (illetve, hogy ilyen típusú információkat tegyen hozzáférhetővé). Amíg egy Attenborough-film az értelem számára egy jókora szikrát kínál, amely akár egy életre működésbe hozhatja a megismerés folyamatát egy gyereknél, addig a kultúra ilyetén definícióját nem teljesítő termékek nyomán a kis nézőkben maximum az fogalmazódik meg, hogy "még akarok ilyet".

Megértünk minden gyereket, aki számára egy ilyen 3D-film lélegzetelállító élmény. Legtöbbjük számára az. Végül is 6-12 éves korban akár körök és háromszöget segítségével elmesélt történetek is elegendően jók volnának ahhoz, hogy jóról és rosszról, a helyes és helytelen, a barátságos és a barátságtalan viselkedésről átélhető mintákat kapjanak. Az, hogy itt a körök és háromszögek, Frédik és Bénik, Kis Hableányok helyett halfejű Will Smith-ek, vagy immár 3D-ben mozgatott mű-műanyag légy-figurák csalingáznak a térben, majdnem mindegy, nem igaz? Ez is csak ugyanaz a nagyszabású, egész estés, látványosság, mint a Kis Hableány, nem igaz? Csak nekünk felnőtteknek furcsa ...

Lehet, persze, hogy jobb volna, ha a kicsik olyan filmeket néznének, amik a mi számunkra, nagyok számára is kultúrának minősülnek - de hát tényleg ki tudja ... Lehet, hogy 10 év múlva a szülő-gyermek viszony csak annyi lesz, hogy a szülő megtanítja őt járni, plusz megtanítja neki az anyanyelvet, a gyerek vizsgát tesz mindkettőből, megkapja belőlük a jogsit, és elkezdi járni a maga útját :)
-jepe-
2009-05-09

Címkék::::::::
  LÁSD: Légy a Holdon 3D info-file
:::::::  (Fly Me to the Moon 3D 2008.)