microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2009-06-28

Coco Chanel

Operation Modellhut - divatkalap hadművelet


Francia életrajzi film egy kultikus alakról - óhatatlanul is a Piaf jut az eszünkbe, a tökéletes, káprázatos életrajzi film. A Chanel azonban egészen más, egy gyökereiben más film: egy PR-film a legendáról, anékül, hogy a néző bármit is megtudhatna róla.

A film koncepciója tulajdonképpen egy fogyasztóvédelmi trükk: Coco a Chanel előtt, azaz Coco, mielőtt azzá vált volna, akiként ismerjük. Azaz Coco - a Coco-sztori nélkül. Annak, hogy a Chanel sztorit az elején megakasztják, az is oka lehet, hogy később, 1940-45 között Gabrielle Chanel egy német tiszt kitartottjaként élte kiváltságos életét, s közben barátnőjét és jótevőjét, Vera Lombardi-t is megpróbálta beszervezni egy titkosszolgálati manőverbe Churchill ellen (Operation Modellhut), és miután a lány nem ált rá, odavetette a Gestepo-nak.

A film lemondott az igazság, a személyiség, a történet és történelem feltárásáról, és megmaradt a csúsztatások, dajkamesék, hazudozások szintjén, és nemcsak a gyermekkort illetően, de mindennel kapcsolatban, amit a filmben látunk.

A filmben például nem nagyon látjuk, hogy Chanel hogy fut be. Azt hihetnénk, hogy ez azért van, mert ez, amit most látunk, ez még azelőtt volt, hogy befutott volna. Pedig ez durván nem igaz. Első divat-üzlete és varrodája Párizsban első gazdag szeretőjéhez Balsan-hoz kötődik, Balsan egyik lakásában hozta létre (?). Legalábbis a Balsan-viszony idején. Itt esőkabátokat készített és árult. A filmben ehhez képest azt látjuk, hogy kalapokat árul, meg arról álmodozik, hogy majd Párizsban is nyit egy szalont, és Balsan-nal él, majd amikor szakítanak, végre eljut Párizsba, de már az angol szeretője, Boy pénzén. Ez nem igaz, Chanel már Balsan idején megnyitotta üzletét - és meg is bukott vele. Utána jött össze Boy-jal, aki megteremtette számára a banki hátteret ahhoz, hogy újrakezdhesse, így nyithatott üzletet Bretagne-ban, Deauville-ban, és vásárolhatta vissza párizsi üzletét is. Ezután jött be a képbe Vera Bate Lombardi, akinek mindent köszönhetett ...

Miért maszatol el valaki egy történetet? Rejtély - de az tény, hogy a Chanel birodalom nagyhatalom, é s ha ezt a filmet nem ind életrajzi drámát, hanem színezett, újraírt sztorin alapuló reklámfilmként, image-filmként tekintjük, mindjárt érthetővé válik az egész.

Az új chanel parfümöt Audrey Tautou arcával reklámozzák.

ajánlott linkek:-jepe-
2009-06-28

Címkék::::::::
  LÁSD: Coco Chanel info-file
:::::::
 Coco avant Chanel 2009.