microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2009-05-30

Terminátor - Megváltás

Terminátor télen-nyáron


A Terminátor 2 minden idők egyik legjobb filmje. Nem azt mondjuk, hogy "a legjobb", de tény, hogy tartalmas, mély, eredeti és emlékezetes, és mindezen tulajdonságaival felülmúlja a legtöbb filmet. A Terminátor 2 tényleg tud valamit. A harmadik rész ehhez képest műanyag volt és olcsó, de a negyedik rész már más ... és előnyére az.

A Terminátor 4 egy plusz rész. Plusz rész volt már a Termi 3 is, ez pedig egy plusz a plusz után. Az első rész hetyke felvezetés volt csupán, egy "sima" sci-fi akció-thriller, amit mellesleg az egész világ megnéz. A második rész, a klasszikus Terminator 2 azonban már maga volt a Cameron-i tökély, a film, a mély és örök látomás. A Terminátor 3 leginkább egy viccként értékelhető, ez a mostani rész azonban már túl van a viccen, és viszonylag komolynak tekinthető.

A Terminátor 4, ha valaki most lát először Terminátort, egy sima akció thriller, sci-fiben. Ha valamelyik Terminátorhoz érdemes hasonlítani, az az első rész - 1984-ből. Azóta rengeteg idő telt el, 25 év. Az akkori gyerekek, tinik ma már felnőttek, a mai tinik pedig akkor még meg sem születtek, szóval ez a rész feltétlenül újszerű. Abszolút számolni kell azzal, hogy valaki csak ezt a részt látja, vagy még ha látta is az első 2 Terminátort, azok egy más világot képviselnek, történelmet. Ez azonban egy új film, ennek a kornak a szülötte.


Ha valaki a Terminátor 4-el indít, egy sima akció sci-fit fog csak látni. Már 2004-ben, a Holnapután c. fimnél megfigyelhettük, hogy a CGI, a computer generált image technológia mennyire fejlett - láthattuk Los Angelest romjaiban egy őrült hurrikán pusztítása közben és után. Minél romosabb a táj, annál könnyebb megrajzolni komputer segítségével. A Terminátor 4 a sztenderd "atomháború utáni" sci-fi vidék, ami a filmeket a 80-as 90-es években meghatározta. Kihalt, sivatagos vidék, az emberek hülye cuccokban, törzsi szerveződésekben éldegélnek, fegyverek, láncok, benzin, fémhulladékok, autóroncsok és por dominálnak a terepen. A CGI segítségével ma már a határ a csillagos ég. Ilyen vidékkel azt csinálnak, amit akarnak. Előugrik néhány a Világok Harca-ból ismert lépegető háromlábúra emlékeztető fém-szörny, megsemmisít mindent, majd foglyokat gyűjt (nem a kinézetük, hanem a méretük és működésük deja vu a Világok Harca c. filmhez képest).


Láthatunk CGI (komputer által rajzolt) motorokat, amik a nagy gépek lábaiból pattannak ki, mint Pallas Athéné Zeusz fejéből. Az embernek egyből a Segítség, Felnőttem! (BIG) c. film jut az eszébe, ahol a játékgyárban olyan robotokat terveznek, amik át tudnak változni felhőkarcolóvá. A felhőkarcoló persze butaság, de az, hogy egy monstrumból motorok ugranak elő, nem rossz (ha gyerekről és játékokról van szó), különösen, ha a monstrum tud lebegni is (a mai játékok nyilván tudják ezt is).


A Terminátor 4. nem egy különleges filmélmény, akár tízen- akár huszon-, akár 30 valahány éves valaki. A látvány nem különleges, a történet sem különleges, így jól behatárolhatóan hétköznapi film. A Terminátor-rajongók számára azonban más a helyzet. Ők idült kíváncsisággal várják, hogy valaki továbbszője a történetet, aminek már 1991-ben vége volt. Erre várnak, és meg is kapják. Ez a rajongás természete. Hiába tudod, hogy már vége, hogy nem lehet sem fokozni, sem utolérni, ha valaki (Andy G. Vajna) azt mondja, hogy hello, csinálok egy új részt, nem tudsz nem kíváncsi lenni. Ha ez egy nem hivatalos rész lenne, mindenki fujjolna, de mivel Andy G. Vajna megvette a jogokat, bár Cameron-hoz semmi köze, mégis hivatalos új részként tekinthető, így az izgalom csillapíthatatlan. "Figyelj, van egy új Terminátor-film, kíváncsi vagy?" - a válasz az, hogy "naná!!!!". Pontosan itt jön be ennek a filmnek a varázsa.


A Terminátor 4 egy Terminátor-ünnepség. Andy G. Vajna és producer-társai, bár ők is tudják, hogy a Terminátor 2 volt az igazi, és hogy Cameron agyából pattanhat csak ki igazi Terminátor, mégis új film készítésére szövetkeznek. Körülbelül úgy vannak vele, mintha meghívnák a nézőket egy Terminátor ünnepségre, ahol látványos műsorral kedveskednek a Terminátor-rajongóknak, úgy, hogy a történetet a Terminátor 2 motívumaiból, azok alapján építették fel. A nézők elmennek, és ha a Terminátor 2 bejött nekik, ezt a részt is tudják értékelni. Nem nagyra, de érdekesként. Nem egy különleges film, sőt, konkrétan hétköznapi, mégis, ha valaki szereti a Terminátor 2-t, a nap, amikor megtekinthette a Termi 4-et, ünnepnap lesz.
Szemben a Terminátor 3-mal, a Termi 4 egyáltalán nem rossz film. Az egyetlen rossz benne Christian Bale, aki tök pöszén beszél, Kyle Reese-t úgy mondja, mintha Kyle "Reeth" lenne. Christian Bale egyébként nem ezért rossz, hanem mert a stáb egyik tagjával ocsmány és konkrétan megalázó módon ordítozott egy ízben, amikor azt hitte, hogy senki sem látja őket (amikor a "jelenet" felkerült a youtube-ra, Bale bocsánatot kért, meg minden, fenntartva, hogy szemétség volt feltenni a youtube-ra:)). Van egyébként a filmnek jó szereplője is: Sam Worthington Marcus Wright szerepében, és Moon Bloodgood mint Blair Williams.
Oké, a bombázó pilótacsaj és a szimpi srác közt a lamúr az elején kissé sablonos, mégis, ebben van ennek a filmnek az igazi ereje. Ha Marcus Wright nagyobb szerepet kaphatott volna (még nagyobbat), ha ő lehetett volna most a főhős, ez a film sokkal jobb lehetett volna. Így sem rossz egyébként, mert Marcus 99%-ig főhős, de így mégiscsak mellékszereplő, csak a második.Neki kellett volna az elsőnek lennie,
és akkor ezt a részt nemcsak a régi Terminátorok rajongói szeretnék (valamennyire), de azok is, akik most jöttek a 6:20-assal. Ha az ifjú Skywalker apukájából később lehet D.V., lévén, hogy az idők során változnak az emberek, akkor itt miért ne lehetett volna az, hogy az egykori John Connor itt nem a legeslegpozitívabb szereplő, hanem csak a második, akinél az új férfi, Marcus, sokkal jobb? :) Miért ne fejlődhetett volna sztori? Miért kellett szigorúan a Terminátor 2-höz, mint sémához ragaszkodni? Egyébként mindegy. Egy tökéletes film utó-verzióiról beszélünk, úgysem lehet tökéletes, akár mi, akár azok, akik most látnak Terminátort először, valakinek biztosan lesz valami hiánya :)
Ez a film, szemben az ostoba harmadik résszel, egész tűrhető, ha valaki imádja a Terminátor 2-t, még érdekesnek is találja majd azt, ahogyan a történelem (bár langyos módon) ismétli önmagát.

-jepe-
2009-05-30

Címkék::::::::
  LÁSD: Terminátor - Megváltás info-file
:::::::  (Terminator Salvation 2009.)