microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2009-07-28

Harry Potter és a Félvér Herceg

A félig felnőtt kis csapat


Harry Potter és társai már a hatodik osztályba járnak, ennek megfelelően a hatodik film is a mozikba került, a kora tizenévesek nagy örömére. Ez a HP is elég jó lett, bár kissé elveszítettük a viszonyítási alapot, tekintve, hogy az előző filmet nem láttuk, és legutóbb 2006-ban volt részünk Potter-élményben. Nem baj, a szereplők nagyjából ugyanazok, a fenyegető problémák sem oldódtak meg azóta Roxfort környékén, úgyhogy volt mit filmre vinni.

A mostani részben olyan szavak és lények röpködnek, mint halálfalók, dementorok, akik a sötét oldalt képviselik, és akik Roxfort varázslóképző iskoláját belülről is le akarják gyengíteni. Természetesen ebben a filmben is jelen van a nagy szembenállás, a nevét-sem-szabad-kimondani szörnyű gonosz Voldemort és a roxforti kedves varázslók között, vagyis pontosabban Harry Potter, a kiválasztott és a leggonoszabb varázsló között. Ennek a történetrészletnek az a specialitása, hogy most Voldemort gyerekkorába kukanthatunk be, ami kicsit visszavesz a félelmetességéből. Egy fokkal mintha kevesebb misztikumot kapnánk, mint eddig, de nem baj, mert így is elég izgalmas és jó ritmusú a cselekmény, plusz, ezzel együtt kevesebb a horrorelem is.

Jó ötlet, hogy az első filmhez képest már félig felnőtt (kamasz) főszereplők ezúttal az első szerelmek buktatóival is szembesülnek, ezek a romantikus vonalak nem vesznek vissza a film varázslós hangulatából, bár tény, hogy szívesen néztünk volna több Roxfort-os hétköznapi jelenetet, mint amit végül kaptunk. Tiszta vonalak mentén haladunk, a "semmi különös" hangulatában, Harry Dumbledore proffal együtt küzd a sötétség varázslója ellen, miközben Ron és Hermione a tini-szerelem fordulataival vannak elfoglalva. Ezúttal nincs nagy összecsapás, leszámolás hangulat, túlságosan ijesztő jelenetek (nincs óriáskigyó sem), de ezzel együtt sem unalmas, vagy kevéssé érdekes, amit látunk - ez egy teljesen rendesen megrendezett HP-rész, ami után nincs konkrét hiányérzetünk, bár az is igaz, hogy a film vége elég sokatmondó a folytatást illetően (értsd: könnyen előre sejthető, mi lehet az utolsó két film egyik fő fordulata).A HP-sorozatban eddig már 4 rendező munkálkodott, a mostani film David Yates műve, aki az eggyel ezelőttit is rendezte, sőt, ő forgatja most a kettévágott utolsó könyv két részletben feldolgozott filmjét is. Yates képes volt jól összefogni a HP-történet sokrétű cselekményét, és a főbb karakterek jellemzésére is elég időt fordított. Erre a HP-filmre a jó részek között fogunk visszaemlékezni, a kellően izgalmas, de azzal együtt visszafogott misztikájú, emberközeli (gyerek-, illetve kamaszközeli) eseményeivel, és a nem túl ijesztő jeleneteivel, tini-szerelmes vonalával.

Megjegyzés: A filmet a budapesti Cinema City Aréna IMAX-termében is vetítik, de csak a film első 12 perce megy IMAX 3D-ben, ez idő leteltével "csak sima" IMAX-filmként láthatjuk Harry Potter legújabb kalandját.
-lido-
2009-07-28

Címkék::::::::
  LÁSD: Harry Potter és a Félvér Herceg info-file
:::::::  (Harry Potter and the Half-Blood Prince 2009.)