microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2009-07-25

Bunyó

fehér srác nyerő szériában


A Bunyó egy különös termék a mozifilm-piacon, amely gyakorlatilag a Rocky-t akarja újra-csomagolni, egy tinisített, extrémesített formában - anélkül azonban, hogy ehhez egy megfelelő koncepcióval rendelkezne (vagy egyáltalán valamilyennel), a marketingstratégián kívül.

A Rocky annak idején kétségkívül tudott valamit. A srác, aki a semmiből jön, legalulról, és semmi mást sem akar, mint megállni a helyét a világban - a ringben -, hogy barátnőjével boldogan élhessenek. A Rocky valóságos népmese, és azóta is, ha egy esőben makacs mód, kitartóan futó kapucnis srácot lát valaki, magában azt mondja: hm, egy Rocky. A Rocky nem más, mint a felemelkedésért folytatott kemény és becsületes küzdelem parabolája, egy több kontinenst is lelkesítő eposz, amelyben a kemény munka, a kitartás, a tisztesség és önbecsület elnyeri méltó jutalmát.

Az egykori Rocky-t azért fontos felemlíteni, mert a Bunyó c. film anélkül merít a műfaj kult-filmjéből, hogy értené, megértené, mitől is nagy egy olyan film, mint a '76-os Rocky. A Bunyó szigorúan csak a külsőségeket veszi át, remélve, hogy a varázslat majd magától létrejön.

Mi tagadás, eléggé fura dolog 2009-ben azt látni, hogy egy srác nulla dollárból él, "csövezik", kínai esernyőket, hamisított Harry Potter-könyveket árul az utcán, és nyilvános mosdókban mosakszik. Miért? Miért nem talál magának valami melót? Miért nem jár isibe? Miért azon a szinten kezdi, ahol mások végzik? A válasz sajnos nagyon egyszerű: a film alkotói így próbálkoznak egy megindító népmese kikeverésével. A film első 10-15 perce így annyira kidobott idő, hogy ha látnánk egy gombot skip intro felirattal, nyugodtan rá is klikkelhetnénk.

Azaz mégsem. Van ugyanis valami a bevezető "bunyóban", ami figyelemre méltó, éspedig az, hogy röhejes. A Harry Potter-könyvekért verekszik a srác, meg egy a járdára esett 20 dollárosért - fényes nappal, a belvárosban - ráadásul maga a "verekedés" is bőven a semmi különös kategóriájába esik. Ha nem tudnád, hogy ez egy "bunyós" film, nyugodtan gondolhatnád azt is, hogy a Könyvárus c. filmre ültél be.A film történeténél egyszerűbbet elképzelni is nehéz. A srác "bunyózhat" pénzért, ha nyer, kap 5000 dollárt, ha nem, nem kap semmit. Más ettől annyira nagyon nem esne kétségbe, hiszen vegyük észre, csak nyerhet a "bunyón" (szerk.: nagyon hülye szó ez a "bunyó" - ki használja egyáltalán?).

A történet aztán úgy folytatódik, hogy ugyanez, 10, 30, majd 100e USD téttel. Eléggé egyszerű. A hamisított Harry Potter-könyvekért folytatott ádáz harcot leszámítva ez a 4 db összecsapás szerepel a filmben - ennyi. Poént nem akarunk lelőni, de azt mégis joga van tudni a nézőnek, hogy az első 3db harcban barátunknak semmi esélye sem volt, értsd, ellenfelei sokkal jobbak voltak nála, barátunk győzelmeit pedig a forgatókönyvön kívül semmi nem támasztja alá. Figyelemreméltó az is, hogy az negyedik mérkőzése előtt egyetlen egyszer sem edz, tehát azt, ami a Rocky-ban a legjobb volt, okosan kifelejtették a sztoriból. Egyébként minek is edzene? Aki őstehetség, az őstehetség :) Éjszakánként bárokban lóghat, berúghat, csajozhat, edzeni nem kell. Fogvédőt nem használnak, egy-egy verekedés után viszont olyan sérüléseik vannak, amiket a 6 éves gyerekek szereznek a homokozóban - homokvárépítés közben.

Összességében azt mondhatjuk, hogy egy olyan harcos filmet láthatunk, amiben a harcok ugyanolyan jelentéktelen szinten vannak megcsinálva, fényképezve, mint egy átlagkrimiben. A film a Rocky-tól vesz kölcsön dolgokat - de megmarad a felszínnél, és végkicsengésként olyan üzeneteket, tanulságokat ad nézőinek, amik a Rocky-val is ugyanúgy ellenkeznek, mint a józan ésszel. A film azt sugallja, hogy verekedj nyugodtan, ha verekszel, nyerhetsz, hiába nagyobb, gyorsabb, erősebb, technikásabb az ellenfél. Vaktyúk is talál szemet - és végülis nagy baj nem történhet, hiszen az a pár karcolás csak még férfiasabbá tesz majd. Mit mondhatnánk? Mit mondhatnánk egy filmre, ami ilyen olcsó és veszélyes drogot árul? Maximum azt, hogy olcsó. E film helyett pedig mindenkinek inkább azt ajánljuk, hogy menjen ki a Margit szigetre futni egyet (ami jobb móka, és ingyen is van), és utcai harcok tekintetében is inkább a futócipőjére építsen, mint az ilyen valóságtól, fizikától, fiziológiától végletesen elrugaszkodott filmekre.
-Holop-
2009-07-25

Címkék::::::::
  LÁSD: Bunyó info-file
:::::::  (Fighting 2009.)