microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2009-10-31

Szuperbojz

igénytelen katyvasz


Kabay Barna arról lett híres, hogy 1999-től elkezdte újra feldolgozni a 40-es évek magyar klasszikus vígjátékait, vagyis azokból a legismeretebbeket, ezek között volt, amit ő is rendezett (Hippolyt, Meseautó), volt, amiben producerkedett, és Gyöngyössy Bencére bízta a rendezést (Egy Bolond Százat Csinál és Egy Szoknya, Egy Nadrág). Ezek a filmek eltérő mértékben lettek sikeresek, mindenesetre anyagilag mindenképp bevált a remake-ötlet, és Kabay Barna elismert "közönségfilmessé" vált.

Ebben a remake-folyamban kiválogatott magának egy majdnem fix szereplőgárdát, több színész szerepelt szinte mindegyik filmjében (Rudolf Péter, Gesztesi Károly, Szabó Győző, Bajor Imre, Oroszlán Szonja, a Mucsi-Schrerer páros, stb...) legesleginkább vicces karaktereket megformálva. Most úgy tűnik, nem sokat filózott Kabay Barna, mielőtt belevágott volna a legújabb szórakoztató-ipari filmprojektjébe, a Szuperbojz ugyanis meglepően igénytelen lett.

Csak halvány elképzeléseink lehetnek arról, hogy nézhetett ki a forgatókönyv, milyen rendezői koncepcióval és instrukciókkal dolgoztak a forgatáson, a vágó milyen anyagból kerekítette ki ezt a végeredményt, és a színészek mennyire lehetnek büszkék arra, hogy szerepeltek ebben a filmben.

Pedig nem is készültünk rá nagyon, hogy akkor most egy mulatságos, könnyed és kellemes vígjátékot látunk majd, a szokásos szereplőkkel, de érdekes fordulatokkal, miegymással... Van egy konkrét képünk a Kabay-féle vígjátékokról, és ehhez tartottuk magunkat, mondjuk a film első 10 percéig. Mert ekkor már látszott, hogy valami nagyon fura dolog történik a filmvásznon.

Formailag egy filmet nézünk (leforgatott jelenetekkel, párbeszédekkel, valamiféle történetmaggal), de mégsem tudjuk ezt komolyan elhinni, mert egyszerűen nem néz ki filmnek, amit látunk. Bajor Imre hosszú hajjal és lebiggyesztett szájjal beszél (vagy dűlöngél, vagy esik félkómába, mert ilyen is van), mintha a Heti Hetes c. kereskedelmi tv-s vicc-műsorban készülne valami vicceset mondani, de végül mégsem teszi.

Ő és filmbeli lánya, a már túl sokszor látott Kerekes Vica hosszú perceken keresztül vitatkoznak a semmin, mi pedig azt érzékeljük, hogy már jó sok idő elment a filmből, és még mindig nem tudjuk, miről szól, kik a főszereplők, és mire megy ki az egész, a geges-nek szánt beszólások mentén.


A koncepció-nélküliség nemcsak jelenetek között, de jeleneteken belül is tisztán tükröződik: a szereplők beszélnek egymással, de nem sül ki belőle semmi, Bajor Imre arcokat vág, de minek, Kerekes Vica erotikusan harapdálja a száját, de szintén minek, a hosszú zsíros hajú punk-rockernek (?) beállított, erőltetett borostás Kolovratnik Krisztián is bejön a képbe (a film közepén jövünk rá, hogy ő valójában sofőr), de csatlakozik az előtte felbukkantakhoz, és ő sem játszik rendesen, és ez így megy az összes mellék-és főszereplővel.

Elképesztően rossz, amit látunk, az az érzésünk, ezt így még az alkotók sem látták, kész állapotban, a színészek pedig megelégedtek azzal, hogy eljátszották az adott jeleneteket, felmarkolták érte a pénzt, és szépen hazamentek. Ez így sajnos nem áll össze egy normál filmmé, nemhogy egy vígjátékká, amin elvileg nevethettünk is volna, ez tényleg nem működik így, és az a legrosszabb, hogy ezt senki sem vette észre, mielőtt filmforgalmazásba került volna a végeredmény.

Ebben a filmes közegben senki sem lehet jó, aki amúgy lehet, hogy az: Kolovratnik is idgesítően rossz, Kerekes Vica egyszerűen nem tud játszani a jelek szerint, a többiek pedig a maguk helyén borzasztóak.

Egyedül talán Gesztesi Károlyt lehet elviselni, akinek akadnak természetes megszólalásai, illetve Stefanovics Angélát, aki most Oroszlán Szonja helyét vette át a buta szőke fruska szerepében, és aki szintén képes volt halvány humoros megmozdulást kicsikarni magából.Simán elképzelhető, hogy a Szuperbojz c. film még nem is készült el véglegesen, és mi csak egy sebtiben összevágott verzóját láttuk, bár az a helyzet, hogy még így is gáz lenne a film. De mivel mindnyájan tudjuk, hogy ez a film kész van, leginkább arra számíthatnak az alkotók, hogy kevesen fogják elmesélni a barátaiknak, milyen rossz "közönségfilmet" láttak a hétvégén, fejenként 1350-ért, ketten, popkornnal-itallal együtt 4 rongyért.Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ez az film, illetve igénytelen katyvaasz észrevétlenül átcsúszik a szórakoztató filmek közönségének szűrőjén, és rendes bevételt produkál, úgy gondoljuk, ez már a szint, ahova egyetlen magyar filmnek sem kellene leengednie saját magát.
-olasz-
2009-10-31

Címkék: Gyöngyössy Bence, Kabai, Gesztesi, Szabó Gyõzõ, Oroszlán Szonja, Litkai, Kerekes Vica, Stefanovics Angéla, Mucsi, Schrerer:::::::
  LÁSD: Szuperbojz info-file
:::::::
 Nájlongitár 2009.