microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2009-12-02

Holdhercegnő

királylányos mesefilm


Csupó Gábor magyar származású, leginkább Amerikában dolgozó animációs filmes már készített egy egész estés játékfilmet, ami egyben gyerekfilm is volt, és ami az erős drámai vonalával együtt is jó film lett. A Híd Terabithia Földjére megmutatta Csupó Gábor affinitását az izgalmas gyerekfilmek iránt, és ezt a képességét most a Holdhercegnőnél ismét aktivizálhatta.

Ha valamihez hasonlítanánk ezt a filmet, akkor leginkább a régebbi csehszlovák, majd simán cseh, vagy szlovák mesefilmek juthatnak eszünkbe, amikben szépséges királylányok, gonosz mostohák, átkok, elvarázsolt állatok és fantasztikus várak a főszereplők, és ahol a varázslat és más mese-motívumok mindennapi valóságok. A Holdhercegnőnek is remek hangulata van, és a története sem rossz, bár azt még tovább lehetett volna dolgozni.

A főszereplő egy 13 éves Holdhercegnő, tehát adott a meseszerű és tinédzserlányokat megcélzó történet, és ebben a vonalban nem is csalódunk. Nincs romantikusabb és kedvesebb egy 12-16 éves lány világképénél, és erre nyugodtan lehet építeni egy olyan történetet, amiben a főszereplő lány, Maria egy kiválasztott, izgalmas és rejtélyes padlásszobában lakik, éjszakánkánt csillagok hullását látja az ágyából, és ismer egy vele egykorú srácot is, aki elvileg az ellensége, de aztán mégsem.


Ez így tényleg romantikusnak és fordulatosnak tűnik, kár, hogy a film nem bontotta ki az alapsztoriban rejlő lehetőségeket eléggé. Itt a hangsúly két rivális családon ülő átkon van, azon, hogy az egyik korábbi Holdhercegnő vőlegénye vagy az apja adja fel hamarabb a büszkeségét, és békül ki a másikkal.

A történet kissé egyszerű haladását próbálja feledtetni a remek főszereplő kislány, Dakota Blue Richards, aki jól játssza a hercegnői szerepét, a nagyon szép ruhák, és a mesehangulat.

A film nagy részét Magyarországon forgatták, ahhoz képest elég sok pénzből (állítólag 27 millió dolláros költségvetésből), és magyar producer is részt vett a projektben. A jelmeztervező Beatrix Aruna Pasztor már régóta az USA-ban él, és olyan filmeknek készített már kosztümöket, mint a Good Will Hunting, a Beavatás, vagy a Vanity Fair. Most is remek munkát végzett, a ruhái mind látványban, mind hangulatban nagyon sokat emeltek a filmen.A Holdhercegnő leginkább a 12-16 év körüli lányoknak való, akik szívesen nézik meg egy velük egykorú szép és talpraesett lány kalandjait, és akiknek a világa ilyesféle romantikus dolgokkal van tele, mint a főhős Mariáé.

Mi a magunk részéről örülünk, hogy láttuk, és azt gondoljuk, jól működik egy ez gyerekfilmes vonal Csupó Gábornak, úgyhogy várjuk a folytatást...
-ming li-
2009-12-02

Címkék: csupó gábor, holdhercegnõ:::::::
  LÁSD: Holdhercegnő info-file
:::::::
 Little White Horse, The 2008.