microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2010-03-12

Alice Csodaországban 3D

Tim Burton ijesztő világa


Tim Burton azt szereti, ha fura meséket vihet vászonra, elvileg gyerekeknek szóló történeteket rémísztővé varázsolhat, csak hogy a lehető legmesszebbre távolodjon az amerikai Walt Disney-s mesevilágtól. Bár az Alice újrafeldolgozását a Walt Disney gyártotta, a Burton-féle Alice hasonlóan felnőttesen "elröppent", mint amilyen a Charlie és a Csokigyár, vagy animációban a Halott Menyasszony volt.Az Alice Csodaországban egy 1865-ben készült regény, a Lewis Carroll álnéven író Dodgson nevű angol író, matematikus, pap és fényképész műve. Az azóta eltelt másfél évszázad alatt jó sok feldolgozást megért már Alice története, a 19 éves kislány már egy 1903-as rövidfilmben is menekült a Csodaországban, de most, a 3D-s animációs és élőszereplős filmek idején egyértelműen újra fel kellett dolgozni ezt a gyerekkönyv klasszikust.

Tim Burton vállalta, és a rá jellemző módon súlyos, fenyegető világot teremtett Csodaországból. Hiába vannak színes virágok és lények a filmben, azért alapban az az érzésünk, mintha nem gyerekeknek, hanem felnőtteknek készült volna a film, abból kiindulva, hogy mondjuk egy gyereknek nem tetszik az, ahogy Alice hullaként vízben lebegő hatalmas arcokon ugrál a célja felé. Nincs nagy baj Burton-nel, ő egyszerűen ezt a stílust szereti - a komor, csöppet sem vicces, furán drámai megoldásokat, amikben ő elengedheti a fantáziáját, de a nézőkét beszűkíti egyúttal.Ez a film sem igazán gyerekfilm, de ami azt illeti, nem lehet unatkozni rajta. A 150 éves történetet sikerült egy izgalmas kalandfilmként tálalnia, amiben a főhős lány folyamatosan menekül, vagy menekít másokat a gonosz királynő elől. Für Anikó magyar hangjával igazán ijesztő lett a Vörös Királynő, akinek az arcát Burton állandó szereplőjéről, egyben menyasszonyáról, Helena Bonham Carterről mintázta.

Az, hogy Burton mennyire távol esik a Disney-s gyerekfilmektől, az is mutatja, ahogy a pozitív királynőt, a Fehér Királynőt megmintázta. Anne Hathaway a fekete színű rúzsával és körömlakkjával olyan, mint egy 80-as évekbeli punk lány, aki ráadásul eléggé elröppenten is mozog.

Mivel nem olvastuk az Alice-könyvet, nem tudjuk, mennyire hű a film a történethez, de akármennyire is, azért a Csodaország nem tűnik egy kellemes helynek. Johnny Depp, Burton állandó szereplője hozza a formáját, ő is fura arcokat vág, és nagyon emlékeztet a Willy Wonka-féle karakterére a Charlie és a Csokigyárból, amit szintén Tim Burton jegyzett.Miután Alice végigcsinálja az összes kalandját, és befejezi a küldetését Csodaországban, fellélegezhetünk, hogy már nem kell tovább néznünk a lehangoló és gonosz világot, amiben a Vörös Királynő folyton mindenkit lefejez, és ami egyébként sem sokban emlékeztet minket egy Disney által gyártott mesefilm világára.

Nem gond, Tim Burton filmjeit sokan szeretik világszerte, ez a film is nyereséges lesz, csak arra kell vigyáznunk, hogy ne ijesszünk meg vele kisebb gyerekeket, mert ez bizony nem egy "normál" mesefilm. Ez Tim Burton, és minden, ami ezzel jár...
-ming li-
2010-03-12

Címkék: Tim Burton, Lewis Carroll, Johnny Depp, Helena Bonham Carter:::::::
  LÁSD: Alice Csodaországban 3D info-file
:::::::  (Alice in Wonderland 2010.)