microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2010-04-26

Cápák 3D

akkor véded, ha szereted


A Cinema City IMAX forgalmazásában látható a Cápák c. természetfilm, IMAX 3D-ben, ami a cápákkal kapcsolatos negatív sztereotípiák eloszlatását tűzte ki fő céljául. Jean-Jaques Mantello-val, a film rendkívül szimpatikus rendezőjével készült interjúnkból több olyan információt tudtunk meg, amiktől újragondolhatjuk a megrögzött cápa-félelmünket és -utálatunkat.

A film 3 cápafélét mutat be közelről (erre is tökéletes a 3D), a tigriscápát, a nagy fehér cápát és pörölycápát. Ezeket az állatokat ezúttal nem látjuk ragadozás, támadás közben, hanem egy teknős szemszögéből követhetjük a víz alatti életüket, miközben a teknősnek tulajdonított narrációt halljuk.Mantello egy kicsit úgy néz ki, mint Jean Reno a Nagy Kékség-ben, és mint elmesélte, úgy is működött, a bátyával együtt több több, mint 20 éve merülnek már, és mindenféle védőfelszerelés, ketrec nélkül úsztak a cápák között. Elhatározták, hogy készítenek egy filmet a cápák védelmében, mivel nem bírják elviselni, hogy például a keleten nagy népszerűségnek örvendő cápauszony-leves miatt évente kb. 100-200 millió cápát pusztítanak el. Mantello szerint akkor tud valaki védeni egy állatot, ha szereti is, ezért a film igyekszik bemutatni a cápák békés, saját útjukat járó, de nem véres ragadozó énjét is.Mint a rendezőtől megtudtuk, a világon létező kb. 200 cápafaj közül mindössze 4 veszélyes az emberre, potenciálisan, mert mivel az embert nem "fogyasztják" a cápák, leginkább tévedésből támadják meg őket, és a szerencsétlenségek abból adódnak, hogy a megharapott áldozatok elvéreznek.


Mantello és stábja mintegy 500 órát merült a film elkészítéséhez, 4 és 15 fős létszámú stábok vettek fel a Föld több pontján jeleneteket a cápákról.

A film kb. 5-6 millió dollárból készült, és az IMAX-mozikban forgalmazzák.A film megtekintése után elmondhatjuk, valóban sikerült lecsitítani a nézői félelmet, előítéletet a cápákkal szemben, ha nem is 100 %-osan, de a 42 perces film után már nem tekintünk olyan ellenségesen ezekre az állatokra, mint azelőtt, azokra, akiknek a kipusztulása megbontaná a természet rendjét.
-lido-
2010-04-26

Címkék: cápák, Mantello, IMAX 3D:::::::
  LÁSD: Cápák 3D info-file
:::::::  (Sharks 3D 2004.)