microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2010-06-13

Ilyen a Formám

megnézem már: milyen a terhesség


A hiperrealitás korában élünk, élményeink, tapasztalataink zömét képernyőkön keresztül adjuk be magunknak, a mozi-marketing pedig olybá leegyszerűsödött, hogy a filmeknek elegendő a "mit nézzünk meg?" eldöntésének pillanatában felkelteniük az érdeklődésünket. Így jöhet létre egy olyan film, ami például a terhességről szól ...

Érdekel a terhesség? Nézd meg J-Lo-val a Back-up Plan-t, eléggé részletesen benne van minden. Egyfajta vicces felvilágosítás pároknak és éppen egyedülálló csajoknak "így néz ki a terhesség" - jelleggel. Az egész film vicces(nek szánt) jelenetek felsorolása.

Terhességi teszt-jelenet: J-Lo kutyusa megeszi a tesztet. Végül aztán kihányja - pozitív! Hurrá. Vagy: J-Lo nagyon kövér és folyamatosan zabál, teli szájjal beszél, az ágy is tele van kajával, a barátja jelzi, inkább nem szeretkezne vele. He-he-he. Máskor valami undorító pörköltet nyom az arcába, és jól el is keni, tiszta trutyi az egész arca. Nagyon vicces.

A film érdekessége (azon túl, hogy az Aaliyah-os Öld meg Rómeót dagi feka sráca, Anthony Anderson teljesen normálisra lefogyta magát), hogy nagyon kerülik benne azt, ami amerikai. J-Lo eleve latino, de a srác sem egy Matthew McConaughey, hanem éppenséggel egy francia film főszereplőjének tűnik. Ez jellemző a filmre. Nem mintha az amerikaiaknál nem férne bele terhesség, egyedülálló lány, érzelmek, bármi, inkább csak az a gond, hogy az érzelmileg szofisztikált helyzetek kellő őszinteséget igényelnek, lásd a Minden Végzet Nehéz milyen kitűnően működött, pedig amerikaiak szerepelnek benne, de az Anyám Nyakán vagy a Hogyan Veszítsünk el egy Pasit X Nap Alatt már korántsem. Könnyebb valami európai-jellegű mesevilágot összedobni, a jófej sráccal, akinek saját sajtüzeme van, és "fenntarthatósági" boltot üzemeltet (a fenntartható fejlődés jegyében, zöld logisztikával a környékbélieknek árusít), mint valós amerikai karakterekkel dolgozni, amikhez a nézőknek esetleg lenne egy-két szavuk, ha hiteltelenül vannak kikeverve. J-Lo egyébként nem először szerepel ilyen "meseszerű" filmben, lásd Maid in New York.

Az Ilyen a Formám tulajdonképpen egy fergeteges vígjáték ... lehetett volna ... ha Sarah Silverman készítette volna saját magáról, pl. "terhességem naplója" címmel. Így azonban minden fordítva sül el, már csak azért is, mert a film tulajdonképpen másokat gúnyol. Szándékosan undorítónak állítanak be tipikusan teresség idején előforduló jeleneteket, és azt remélik, hogy ez vicces.

Van például egy otthonszülés-jelenet, ahol az otthonszülőket primitív, debil és gusztustalan alakokként állítják be - magát a szülést is. Elgondolkodtató. Egy film a terhességről, amiben a szülés a gusztustalanság csúcsa. Valami gond lehet a koncepcióval. Mellesleg az otthonszülést így beállítani primitív, civilizált barbárság (az otthonszülést a legtöbb országban tiltják és üldözik, mint a füvet, és mint mindent, ami természetes, elérhető és olcsó és eredeti).

Ha ez a film valami miatt jó lehetett volna, az az lehetett volna, hogy a 30-as csajokat felszabadító üzenettel célozza meg: bármikor lehet egy-két gyereked, ne becsüld túl a férfiak szerepét.

J-Lo azonban terhessége első percétől "komoly kapcsolatban" él barátjával, egyáltalán nem szingli, szóval a feminista töltetnek is annyi (csak úgy, mint a terhesség vonzó, izgalmas bemutatásának).

Így azonban tényleg nem kapunk meg semmit a filmtől, ami miatt beültünk rá ... Sebaj, majd megnézzük Sarah Silverman terhes-filmjét :)
-jepe-
2010-06-13

Címkék: Jennifer Lopez, Maid in Manhattan, Sarah Silverman:::::::
  LÁSD: Ilyen a Formám info-file
:::::::  (The Back-Up Plan 2010.)