microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2010-06-18

Zöld Zóna

Irak: sosem voltak vegyi fegyverek


Háborús filmek, Közel-Kelet: egy nagy kérdés van csupán, az, hogy mely országban gyártották. Ha ugyanis amerikai, máris borítékolható az egész sztori, a vég-kicsengés pedig még annál is inkább - nem is csoda, hiszen Amerikában a hadsereg az MPAA-n keresztül (a korhatár-besorolásokat végző fél-titkos szervezet) konkrét cenzúrát folytat, és ami megjelenik, arra mérget vehetünk, hogy a US Army-nak is kedvére való volt ...

A Zöld Zónában Matt Damon karaktere most nem követi a Good/Bad Will Hunting sémát, ezúttal nem a saját rejtett tehetségét menet közben felfedező kém- vagy matematikai zseni, hanem egy normál katona. Egy katona Irakban, törzsőrmester, egy kis osztag élén. Matt Damon-ban most az a különleges, hogy nem képes vakon teljesíteni a parancsot, és az iraki vezérkart zavarba ejtő kérdést tesz fel egy meetingen, ahol elvileg maga Stanley McChrystal válaszol neki. Matt Damon kezd rádöbbenni arra, amit az egész világ már tud egy ideje (és ami David Kelly Irakba kiküldött angol fegyverszakértő életébe is került), hogy az egész Irak-offenzíva kamu, nincsenek is semmiféle vegyi fegyverek. Matt Damon ennek a szörnyű sejtésnek a vonzásában kezd magánakcióba.

A néző nem tud ledöbbenni azon, hogy nincsenek vegyi fegyverek Irakban. Ez tipikus, mármint az, hogy egy háborús konfliktust feldolgozó amerikai film jóval a filmben ábrázolt események után készül el. Tony Blair 2004-ben ismerte el, hogy nincsenek is vegyi fegyverek Irakban, David Kelly pedig 2003-ban vesztette életét öngyilkosságnak beállított körülmények között (nem valószínű, hogy egy ügyért aktívan harcoló 59 éves tudós egyszer csak felvágja az ereit !!!). A történet alapkonfliktusa tehát hidegen hagyja a nézőt - és ez gond. Mi jöhet még? Szerelem? Izgalmas kalandok? Hogyan?

Mármint hogyan tudna egy katona Irakban kalandokba bocsátkozni úgy, hogy hihető legyen? Mitől lenne pont neki szuper-ereje (mint a Bourne-sorozatban), amivel bárkit elintéz? Irakban a katonák úgy hullanak, mint Vietnamban. Néha baráti tűz, néha helikopter baleset, néha ellenséges támadás, pokolgép, rakétamerénylet. Ilyen miliőben, amit a híradókból mindenki jól ismer, nem sok esélye van egy szuperhősnek.

Matt Demon nem is szuperhős. Nem-szuperhősként azonban alig tud valamit produkálni, amint a forgatókönyv eljut arra a szintre, hogy Matt Damon nem szuperhős, a mozgástere (csakúgy, mint az egész filmé) be van határolva. A maximum, amit a film tehet, az, hogy az odaküldött amerikai és az ő oda-kitalált kis sztorija mentén felvázol egy képet az iraki szituról, és közben elhelyez néhány lövöldözős jelenetet. Tulajdonképpen ezt is kapjuk. Ezt kapjuk, ráadásul úgy, hogy közben az is világos, hogy a film végkicsengése jó kell, legyen ...Amúgy az USA jó fej - bár vannak hibák, rossz arcok (mint mindenhol), az egész USA nagyon pozitív, a demokrácia harcosa, és a helyiek érdekét képviseli ... stb, stb ...
-zé-
2010-06-18

Címkék: Zöld Zóna, Irak:::::::
  LÁSD: Zöld Zóna info-file
:::::::  (Green Zone 2010.)