microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2010-06-30

Ha/ver

át az óceánon


A Ha/ver Matthew Vaughn legújabb rendezése, ami egy képregény-világ filmes paródiája, elvileg, valójában csupán egy nagyon rossz és rossz üzenetű film. Vaughn valószínűleg abban van, hogy ő egyfajta brit Luc Besson-ként lazán váltogathatja a műfajokat és stílusokat, és ha ahhoz van kedve, készíthet egy comics-alapú filmet, thriller-paródia köntösben, és átmehet a legamerikaibb stílusú rendezőbe. Rossz vonal.

Matthew Vaughn Guy Ritchie barátja és Ritchie több filmjének producere, aki saját rendezésével, a Tortával (Layer Cake, 2004) követte ezt az angol gengszterfilmes stílust, amit Guy Ritchie hozott be a képbe 98-ban, a Ravasz, az Agy...c. filmjével. (Vaughn Csillagpor c. filmjét azért nem hozzuk fel, mert az mesefilm és gyerekfilm, tehát nem illeszkedik ebbe a vonalba, bár kitűnik belőle a Luc Besson-párhuzam..). Míg a Layer Cake rendesen megállta a helyét a brit gengszterfilmek között, és egy ha nem is teljesen eredeti, de működő Vaughn-stílust villantott fel, addig a Ha/ver c. legújabb műve lerombolta az eddigi pozitív rendezői képet.

Ez a film nem tud semmit, nincs mögötte egyetlen értelmes gondolat sem, csupán arra számít, hogyha megcélozza néhol brutális jelenetekkel, néhol a kamaszosan esetlenkedő (Amerikai Pités stílusú) főhős tini kalandjaival az amerikai tizen-huszonéves fiúkat, biztosan remek bevételt tud elérni a filmjével. Tényleg széles közönségre számíthat, ami az USA-ban a comics-rajongó srácok tömege, az nálunk, Európában (illetve beszéljünk inkább csak Magyarországról) a huszas-harmincas (és simán lehet negyvenes is) fiú-férfi korosztály, az egyetemistáktól kezdve az átlag it-szakemberig, a főiskolás buligépektől kezdve a multiknál dolgozó középvezetői körig. Őket veszi célba a film, nekik "kell" hangosan fel-felröhögniük egy-egy idétlen és/vagy brutális jeleneten, ők lesznek a baráti beszélgetéseken trendi és cool srácok, ha lelkesednek a Kick Ass-ért. (Időnként az az érzésünk, mintha folyamatosan kisebb szüneteket hagynának egyes akciók, megszólalások között, időt engedve a közönség várható röhögésének.)


Így van ez, és az az érdekes, hogy ez a koncepció működik is, ezeknek a srácoknak valóban tetszik, ha egy 11 éves kislány átmegy hülye gyilkológépbe, ha élve felrobbantanak valakit egy mikrosütőben, ha levágott végtagok röpködnek egy-egy akcióban, és ha mindezt egy szerencsétlen kamaszfiú és barátai béna világa veszi körül. Pedig ez nem vicces, mint ahogy az sem, hogy Nicholas Cage elvállal egy olyan szerepet, amiben egy zakkant fegyvermániás, bosszúéhes apát alakít, aki akár parodisztikus figura, akár nem, borzasztó karakter.A történet igazából nem is érdemel sok említést, szuperhősök nyomában egy kamaszsrác maga is bepróbálkozik azzá lenni (nagyon eredeti), de aztán összetűzésbe kerül egy helyi maffiafőnökkel (ismét Mark Strong szereplésével, uncsi), megismerkedik a gyilkoló apával és lányával (hiába igyekszik Vaughn, ennek a két karakternek semmi köze sincs a remek Leon, a Profi Jean Reno-jához és Natalie Portman-jéhez), és ezzel kb. ki is merítettük a sztorit. Ezután felváltva nézhetjük, ahogy a tinisrácok gyorsbüféznek, és megpróbálnak csajozni (egy kicsit túl sok volt a filmben az awesome kifejezés), a maffiafőnök a nyílt utcán legyilkol pár embert, mert az egyik hasonlít a főszereplő fiúra a szuperhősös ruhájában, Nicholas Cage és bezakkant filmbeli kislánya lemészárolják a nekik nem tetsző embereket - szóval így telik a film, így zajlanak a történések a Ha/ver c. filmben.Úgy tűnik, mintha Matthew Vaughn szerepet tévesztett volna, a brit rendezőből egy olyan filmes lett, aki amerikaibb az amerikaiaknál (ez most nem értékkülönbség, hanem stílusváltás), és képes volt egy olyan filmet összehozni, amiben az az üzenet, hogy a gyilkolás jó dolog, egy 11 éves gyerek is bármikor mészárolhat, mert az vicces, és ha azt mondjuk a filmünkre, hogy "ez csak egy képregény-paródia", akkor bármit átmehet rajta keresztül. Hát mi ezt nem vesszük be, és némileg kár a Layer Cake-s Matthew Vaughn-ért...
-olasz-
2010-06-30

Címkék: matthew vaughn, guy ritchie, tinifilm, képregény:::::::
  LÁSD: Ha/ver info-file
:::::::  (Kick-Ass 2010.)