microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2010-06-11

Az Utolsó Dal

Tini életed legnehezebb nyara


Miley Cyrus egy tini énekesnő, aki 17 éves korára már túl van egy róla szóló sikeres tv-sorozaton (Hannah Montana), az arról készült filmen, illetve most egy vadiúj drámán. A korosztályában nagyon népszerű lány eddig jobbára saját magát játszotta a Hannah Montana-s darabokban, de az Utolsó Dal producerei úgy gondolták, vele elkészíthető egy dráma is, amiben a kamaszlány útkeresései mellé egy tragikus szál is becsúszik.

Bár elterjedt nézet, hogy Miley énekelni tud, de színészkedni nem, ez a film mégis jól működött, és ez nagy részben neki is köszönhető. Meggyőzően tudta eljátszani a kemény, zárkózott és sértődött kamaszlányt, aki alapból mindenkit utál (leginkább a szüleit, ami miatt elváltak), és leginkább azt szeretné, ha az egész világ békén hagyná őt. Ezt az érzést mindenki átéli (átélte) ebben a korban, úgyhogy ismerős Cyrus arcjátéka, de ezen túl is sikerült neki egy-az-egyben belehelyezkednie a karakterébe, aki vele kb. egykorú, és hasonlóan tehetséges a zenében, mint ő. (A karaktere, Ronnie zongorázik, és annyira jó, hogy már a film legelején felveszik őt a nagyhírű Julliard-ra, felvételi nélkül).


De ez egy dráma, tehát más események is felbukkannak, nemcsak a saját útját kereső tinilány konfliktusai. Ronnie az apjához költözik az öccsével együtt egy nyárra, pontosan nem megindokolva, hogy miért, csak úgy, hogy együtt legyenek. Aztán az első napokban megismerkedik egy szimpatikus sráccal, akivel több fordulaton keresztül menve végülis összejön, és egy boldog párként töltik együtt a nyarat.

Ebben a kapcsolatban is adódnak konfliktok, természetesen, és a film végigmegy a végzős tinilányok nyarához kötődő összes problémás helyzeten: egy új barátnő, aki féltékeny, de sérülékeny, az öccse, akit szeret, és akivel mégis folyton undok, a múltbeli hibák bevallása, az új barátjának (Will) volt barátnője és túlságosan gazdag családja, a védtelen kis teknősök megsegítése - megannyi kis cselekményszál, ami kitölti a filmet. De a lényeg, mint az kb. a film felénél kiderül, az az apa (Greg Kinnear) és Ronnie viszonya. A lány haragszik az apjára, mert pár éve otthagyta őket, de a kezdeti elutasításból lassan egy normális apa-lány kapcsolat alakul ki, majd végképp közel kerülnek egymáshoz - de ez már a drámai szál felbukkanása idején van.

Ez a szülő-gyerek kapcsolat szól valamiről (a közös zenélésről, a zongoratanulásról, és persze a szeretetről), és ez át is jön a filmen. Akadnak olyan jelenetek, amikben érzünk egy csöpp erőltetést (ilyen, amikor Ronnie és Will beragadnak egy sárba, vagy amikor a nagy partin verekedés támad), de alapvetően nem veti el a sulykot a cselekmény, olyan tempóban halad, és olyan eseményeken keresztül, hogy át tudjuk érezni a nyár jelentőségét, és azokat az érzéseket, amiket a főhősnőnk átél.

Nincs semmi különös csavar a történetben, és akadnak benne béna elemek (ilyen a helyi templom Ronnie apjához kötődő története), de mégis élvezhető a film, a történet és az érzelmek kifejeződése.

Miley Cyrus talán nincs annyira tehetséges színészlány, mint Kristen Stewart, vagy Dakota Fanning, de itt majdnem önmagát játszotta, és mi a magunk részéről teljesen elégedettek voltunk vele. Ami a romantikus szálat illeti, a Will-t játsszó fiatal színésszel valóban összejött Cyrus a forgatás alatt, de nemcsak emiatt tűnt hihetőnek és kedvesnek ez a szerelmi vonal.Mindent egybevéve egy jó dráma az Utolsó Dal, amiben tulajdonképpen kisebb rész a drámai, mint a tinilányos konfliktusos rész, de így együtt a kettő működik, és az ember nem bánja meg, ha beül rá.
-lid-
2010-06-11

Címkék: Miley Cyrus, Hannah Montana, tini, dráma:::::::
  LÁSD: Az Utolsó Dal info-file
:::::::  (The Last Song 2010.)