microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2010-12-15

Red

John Malkovich idióta vigyora


Az akció-vígjáték az egyik leghálásabb műfaj, ha eredeti ötletekből jól keverik ki a két elemet, remek szórakozás lehet a végeredmény. Éppen ilyen volt pl. a Bad Boys annak idején, amiben Will Smith és Martin Lawrence nyomozott, lövöldözött és üldözött, miközben folyton életben tartották a humor-frontot is (plusz adott volt még egy jó történet, jó karakterekkel), és így végül komplex élményt kaptunk a mozijegyünkért. A Red is hasonlóval próbálkozik, és bár itt az akciók felé billen el az egyensúly a humor rovására, azért nincs panaszunk rá.

Főként azért nem, mert John Malkovich az egyik főszereplő, és róla mindenki tudja, hogy zseniális, plusz a mostani filmjeivel, illetve hihetetlen alakításaival egy sor vicces meglepetést okozott (lsd. A Johnny English elképesztő francia figuráját, vagy a fura, de jó Kubrick Menetet, illetve a legutóbbit, a Coen-fivérek Égető Bizonyítékát).

Ezúttal is használhatta az elröppent-bezakkant motívumait, mivel szerepe szerint egy volt profi ügynököt játszik, aki bár visszavonult (de hova? egy autó-lejáratú bunkerbe), azért bármikor újra bevethető a barátai kedvéért. Ő az a karakter, akinek jól kifejlett összeesküvés-elméletei vannak, aki minden cirkáló helikopterben veszélyt sejt, és akinek mellesleg legtöbbször igaza is van.. És természetesen ő a fő vicc-forrás is, ami bár nem mindig jön be tökéletesen, de azért lehet rá alapozni egy akcióvígjátékot.


A történet semmi különös, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet izgulni rajta. A forgatókönyvíró testvérek írták legutóbb a Vakító Fehérséget, ami szintén izgalmas krimi volt, illetve az Amerikai Bérgyilkosnő c. filmet, ami nálunk nem jelent meg moziforgalmazásban, de ettől függetlenül egy jól kitalált, fordulatos (kissé véres), de cserébe drámai akciófilmként maradt meg bennünk. A Hoeber-testvérek értik tehát a dolgukat, és ki is hozták a legtöbbet a visszavonult CIA-sok újraaktivizálása c. történet-projektből.

Főhősünk nem más, mint Bruce Willis, aki a film elején azzal szórakozik, hogy a nyugdíjpénztáránál hivogatja az ügyintézőjét, persze nem véletlenül, mert az ügyintéző a szép és kedves Mary-Louise Parker személyesen. Bruce Willis lesz az első olyan „nyugdíjazott” ex-CIA-ügynök, akinek vissza kell térnie, mivel „meglátogatta őt a takarító brigád”. A történet úgy folytatódik, hogy összeszedegetik a régi csapatot, és az elrepült idővel nem foglalkozva újra összeállnak egy lövöldözős-robbantós akciócsoporttá, akik egyébként tényleg nagyon profik.

Innentől még jobban felpörögnek az akciójelenetek, bár maga a nyomozás annyira nem lényegre törő (olyan, mintha a forgatókönyvírókat sem izgatta volna túlságosan, kik akarnak leszámolni a volt ügynökökkel), azért jó nézni a Willis-csapatot, ahogy bejutnak szupertitkos termekbe, és teszik a dolgukat. Ráadásul legtöbbször Mary-Louise Parker is ott van az akciókban (Willis háta mögött), és ez még egy kellemes színt visz az amúgy kemény harci jelenetekbe.

Ilyen színészekkel (Willis-en és Malkovich-on kívül Morgan Freeman, Brian Cox és Hellen Mirren) könnyű érdekes filmet készíteni, rendben, hogy mivel akcióvígjátékban vagyunk, ezek a szerepek nem annyira drámaiak, de attól még elég komolyan jelenítik meg a karaktereik különlegességét. (Malkovich paranoiás, Mirren egy szívélyes gyilkológép, Brian Cox a szokásos orosz szerepét kapta, a szokásos orosz akcentussal, Freeman pedig kölyöknek szólítja Bruce Willis-t).

Furcsa, hogy a film trailere (ami a reklámfilmjét is jelenti) sokkal viccesebb hangvételűre van véve, mint amilyen a film valójában. Vannak humorok benne, de az egész alaphangulata nem az, amit pl. Hellen Mirren érzékeltet a trailerben az „embereket ölök, drágám”-mal, Diane Keaton magyar hangján.

Igazából jó nézni ezt a filmet, mondhatjuk, hogy semmi különös, de a Willis-Parker szerelmi vonallal, a jól kitalált fiatal ügynök karakterével és a profi ex-kémekkel sikerült egy kellemes szórakozást létrehozni, ami amúgy nem túl gyakran fordul elő az akcióvígjátékok családjában sem..és ne feledjük Malkovich lebilincselő idióta vigyorát sem, amit kár lenne kihagyni...

-olasz-
2010-12-15

Címkék::::::::
  LÁSD: Red info-file
:::::::  (Red 2010.)