microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2011-03-09

Elhajlási Engedély

meglepifilm Farellyéktől


Farelly & Farelly, amennyire kedveltük őket a Dumb és Dumber-ért, annyira kellemetlen meglepetésekkel szolgáltak - mondjuk ki - az elmúlt másfél évtized során. Mindig azt vártuk, hogy visszatérnek, hogy visszaváltoznak azzá a nyerő filmes testvérpárossá, akikként megismertük őket, de hiába. Most azonban, amikor már tényleg nem számítottunk semmi ilyesmire, egyszer csak virítanak egy meglepően jó filmet !:)
A film meglepően jó. Meglepő az is, hogy jó, de mód, ahogyan jó, az külön meglepetés. Tedd a szívedre a kezed, kedves olvasó, hitted volna, hogy hogy Farelly-ék egy romantikus vígjátékot készítenek? Ráadásul nem is akármilyet? Egy romantikus vígjátékot, ahol a romantikus szál a lehető legmagasabb minőséget képviseli? A Dumb és Dumber alkotói egy érzelmileg maximálisan érett filmet hozta létre! Megijedni azonban nem kell, a humorukat sem vitte el a cica, s így az Elhajlási Engedély amilyen profi film érzelmileg, pszichológiailag, annyira vicces is, sőt, jó gyakran idiotisztikus is :)))


Az egészben a legszebb, hogy a két Farelly szemernyit sem változott. Egy vígjátékot készítettek, ami tele van őrültségekkel - az extra csupán az, hogy miközben a nevetés generátor teljes fordulatszámon pörög, a filmnek minden egyéb részlete is hibátlanul van kidolgozva.

Egy átlagos filmben ha két férj "elhajlási engedélyt" kapna, azaz a feleségiek engednék, hogy bárkivel összejöjjenek, akkor ez nagy valószínűséggel úgy nézne ki, mint egy Rém Rendes Család. Bunkóság, taplóság, kulturális nyomor a köbön. A férfiak röhögnének a feleségeiken, a feleségek pedig valószínűleg szánalmas szerencsétlenekként tekintenének férjeikre.

Nos, Farellyékél ez másképp néz ki !:)

Adott két nagyon béna férj, fiatal 40-esek, akik a LÚZER-ségtől sem minden tekintetben mentesek. Szeretik a feleségeiket, de ahogy mondani szokták, a kezdeti nagy szerelem már nem igazán dübörög. Ekkor kapják az "elhajlási engedélyt" - amit rájuk jellemző módon, bénán csinálnak végig. A csavar az, hogy közben végig jó fejek. Jó fejek a srácok és jó fejek a lányok is! Sőt, (ez az igazi meglepetés): tök valódi módon szerelmesek egymásba :)


Farellyék tehát tényleg megmaradtak a kaptafánál, hiszen egy meglehetősen vicces vígjátékot csináltak. A truváj az, hogy ezt olyan fiatalok is nyugodt szívvel megnézhetik, akik már házasságban élnek, vagy tervezik, hogy valamikor majd így tesznek, mert a film valódi, és nem egy Rémrendes Család-szerű bunkóság.

A jelentek hitelesek, az elsőtől az utolsóig. Valójában pont ennek alapján értjük meg a humor valódi természetét: a humor lényege az őszinteség. A könnyed őszinteség. A képmutatás ellentettje. Farellyék nagyon őszinték, hihetetlen jeleneteket varázsolnak a vászonra, és ezért nagyon jókat lehet nevetni, közben azonban végig megmaradnak a valóság talaján, végig hiteles az egész - és ez nagyon-nagyon NAGY teljesítmény.  Mondjunk példát: olyan filmet még nem láttunk, amelyikben egy házas férfi úgy utasít vissza egy gyönyörű lánnyal való alkalmi szexet, hogy az hiteles legyen!! Olyat sem láttunk még, hogy a férfiak nagy kanbuliját úgy ábrázolják, hogy jól beesznek egy étteremben, mindenkinek vörös a szája a marhától és a bortól, aztán este 10-kor kidőlnek és elalszanak. Farelliék őszinte humora megdöbbentően hitelesen ábrázolja a valóságot.

A filmet gyakorlatilag mindenkinek ajánljuk, egyetlen negatívuma van, az, hogy szinkronizált :)Mindenkinek, kivéve azokat, akik olyan hangulatban vannak, hogy egy bunkó házasságos vígjátékot szívesebben néznének meg :)))

-Holop-
2011-03-09

Címkék: Farelly, Elhajlási Engedély, Hall Pass:::::::
  LÁSD: Elhajlási Engedély info-file
:::::::  (Hall Pass 2011.)