microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2011-03-11

Az Igazság Harcosai

Tibet mindennapjai és jövője


Három magyar fiatal évekkel ezelőtt elhatározta, hogy készítenek egy dokumentumfilmet a tibetiekről, Tibetről és a Dalai Lámáról. Az 5 éves barátságos munkának köszönhetően elkészült a film, ami után már egyszerűen nem tudjuk érzéketlenül szemlélni Tibet sorsát, mert ahogy mondani szokták, „involválódtunk”.
Egy olyan dokumentumfilmről van szó, ami a legtöbbet hozza ki a műfaj lehetőségeiből (informatív, több szemszöget felvonultató, érzékletes), miközben fantasztikus tibeti tájakon járunk, és közelről látjuk többek közt egy tizenéves tibeti srác hétköznapjait, gondolatait népe jövőjéről, illetve a Dalai Láma utazásainak, előadásainak különleges hangulatát.


fotó: Gáti Kornél

A narráció elmeséli Tibet 1950 utáni történetét (amikor a kommunista kínai hadsereg lerohanta Lhaszát, és elkezdődött Tibet Kína fennhatósága alatti története), archív fotókkal illusztrálva. Miközben eljutunk a narrációval a mához, több ember megszólal, hogy hogyan látja népe jövőjét. A nagyon átgondolt vágásnak köszönhetően mindvégig feszültségteli, amit látunk, remek tempóban váltják egymást a monológok, a Dalai Láma előadásainak jelenetei, a Dharamszala-i környezet (ahol a száműzött Dalai Láma él 1959 óta), és persze a narráció, úgyhogy nem tud hova elkalandozni a figyelmünk. Érdekesnek tűnnek az újabb és újabb jelenetek, az alkotók ( a két író-rendező és az operatőr) láthatóan elkerülték azt a doksifilmes csapdát, amikor az alkotók túl sok mindent szeretnének átküldeni a nézők felé, akik a sok információtól és „üzenettől” lefáradnak. Itt jól haladunk előre, a narráció nélküli jelenetek önmagukban hatnak, és a tibeti imazászlók szélfútta mozgása a Toldi moziba varázsolja Tibet hihetetlen hangulatát.

Az 50 perces filmidő tulajdonképpen még kicsit kevésnek is tűnik a végén, bár egy erős képet kaptunk Tibetről, a Dalai Láma és a tibeti vallás, kultúra lehetséges jövőjéről, még tovább is jól ellettünk volna a tibetiek között, hogy halljuk, mennyire optimisták a népük fennmaradását illetően.

fotó: Gáti Kornél

Az Igazság Harcosai cím talán első hallásra furcsának tűnik (az egyik tibeti hívta így magukat), de mivel maga a Dalai Láma is az igazság követőinek hívta a filmben a buddhista vallás követőit, a Tibettel szellemi rokonságot érzőket, ezért nem akadunk fenn rajta.

Egy többszörösen átgondolt, visszafogott, kellően informatív és mégis érzelem-telített dokumentumfilmmel állunk szemben, ami a maga 50 percével egy jó betekintést enged Tibet jelenébe és elképzelhető jövőjébe, és ami a drámaiságával felveheti a versenyt egy bármelyik tibeti témájú játékfilmmel is...

-Sys-
2011-03-11

Címkék: Dalai Láma, Tibet:::::::
  LÁSD: Az Igazság Harcosai info-file
:::::::