microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2011-03-29

Millenium 3. - A Kártyavár Összedől

Tetovált lány 3 - WIKILEAKS, semmi?


A sorozat utolsó fejezetéhez értünk, az emberek a moziban a reklámok alatt még átismétlik, mi volt az előző rész vége, pont úgy, mintha tévésorozatról lenne szó. De ha valaki nem tett volna így, a film elején szépen megmutatják. Egy összeégett arcú férfit látunk (a csaj apját), és látjuk az előző rész végének horror-bevillanásait. Ünnepi perc: kóla, szagos-ropogós csipsz betárazva (szomszédainknál, nehogy már egy egyetlen órát cukros víz és műkaja nélkül töltsenek el) - kezdődjék a harmadik rész !:)

Apropó, harmadik rész, egy olyan sorozatról beszélünk, amelyiknek egyik epizódcíme sem hasonlít a másikra. A "Lány, aki a tűzzel játszott" nem "Tetovált Lány 2 "-volt, sem "Millenium 2". Valójában csak most, a harmadik résznél villan elő a sorozatszám, de most is csak az előző epizódok címei nélkül. Egyfajta "itt a piros, hol a piros" játék lehet ez. Lehet, hogy nem akarták összekötni a részeket egymással? Elképzelhető. Ha valakinek tetszett az első, keresni fogja a másodikat, de aki csak a másodiknál kapcsolódna be, azt ne riassza el, amit az elsőről hallott vagy olvasott. A harmadiknál ugyanez, mert bár jelzik, hogy ez a harmadik rész, de a moziba becsöppenő átlagnéző számára nem világos, hogy mi volt az a Millenium 1 és 2, és így a spontán jegyvásárlás pillanatában a felismerés, hogy "ja, ez a tetovált lány", biztosan nem fog bekavarni.Persze, nemcsak ezért nevezzük itt a piros-játéknak. Az egész trilógia valójában egy fedezetlen mítosz. Az első két rész esetében akármit is látsz, mondhatod, hogy oké, ez most ilyen volt, de ez egy nagy egész része, és ezért nem lehet helyileg megítélni (persze lehet, abszolút, csak sokan esetleg úgy gondolják, hogy mégsem, például, akik a könyveket elolvasták, és erre utastársaikat is figyelmeztetni próbálják :)). Fedezetlen mítosz, ráadásul hiperrealitás. Egyfajta Izaura szitu. Az oknyomozás a kulcs, ez a trójai faló. Az oknyomozás miatt a néző, olvasó úgy érzi, hogy egy valamilyen szinten valóságos dologról van szó.
Pedig nem, ez egy sima ponyvaregény, mármint a sztori, ami a filmben megjelenik, a könyv valójában nem érdekes, sosem fogjunk elolvasni, mert akármit azért nem (ne feledjük, azért, mert könyv, még nem biztos, hogy irodalom - ha pedig irodalmat akarsz, akkor pedig jobb megmaradni Bulgakovnál, a bestseller pedig a ponyvák közül is a legrosszabb, nyilván a lehető legkevésbé irodalom, a bestseller olyan, mint barátok közt: csomó mindenkinek nagyon tetszik :)).

Izaura sztori, oknyomozó újságírással, a nézők pedig úgy érzik, ez valahol a valósághoz kapcsolódik. Pedig nem. Ugyanolyan fikció, mint a Barátok Közt és a Jóbanrosszban (mindkettő a Jóbarátok magyar koppintása) bármelyik epizódja, vagy az Izaura volt.


Ami a harmadik részt illeti, ez csupán azért rosszabb az első kettőnél, mert itt a kör bezárul, a kártyavár tényleg összeomlik. Amint vége, immár elmondható, hogy mindaz, amit láttál, az ennyi, amennyi, nincs már sehol, semelyik pohár alatt egy piros információ-adag. Ennyi és nem több, minden lap kijátszva. A nagy semmit jártuk körbe. Ráadásul a néző elkezdi lemarni az arcát mindjárt az elején, lévén, hogy a WIKILEAKS a skandináv oknyomozó újság szerkesztőinek egyáltalán nem ismerős :) Az ember innentől nem tud mit mondani. Innentől mindez buta, de nagyon buta fikció.Adott egy nagyon kemény sztori, és adott egy nagyon kemény maffia, amelyik nem akarja, hogy ez a nagyon kemény sztori megjelenjen. Mi az egyetlen járható út? Régebben: semmi. Lásd még az 1998-as Közellenség c. filmben is meg tudták akadályozni a természetvédő bringás srácot, Jason Lee-t, hogy egy videófájlt törölhetetlen módon megosszon az internet segítségével a nyilvánossággal.
Ma már itt van a WIKILEAKS, és ez megváltoztatta a történelmet, és amint oknyomozó újságírásról beszélünk, különösen Skandináviában, a WIKILEAKS megemlítését nemcsak nemérdemes, nem is lehetséges elkerülni.

De a Millenium 3 alkotói másképp látták ezt, és azt kényszerítik ránk, hogy amiatt izguljunk, hogy vajon egy maffia képes-e megakadályozni egy 4 fős újságírói stábot abban, hogy publikáljon durva sztorit, ami börtönbe küldi őket :) Az újságban egyébként 50-75 oldal lesz maga a cikk (az internet korában !! - micsoda papír-pazarlás, ráadásul ha 50 000 példányban nyomják ki, csak ennyi emberhez jut el, amúgy eljuthatna egyetlen óra alatt 5 millióhoz. De nem számít. Ez a film már csak ilyen.
Mellesleg a WIKILEAKS tipikusan az ilyen sztorikra nem vevő, ahol ponyvaregény szinten leírják, mi történt, ki mit csinált, stb - bizonyíték pedig nulla. A WIKILEAKS szerkesztői kizárólag aktákra, kemény tényekre buknak, amik önmagukért beszélnek. Mindegy ...


A Millenium 3 azért is uncsi, mert egy ilyen maffia versus 4 védtelen ember sztorit eléggé nehéz végigizgulni. Ez a film nem a földön jár. Az előző részben volt egy óriás fickó, akit 2 kickbox-os, egy helyes csaj, meg egy 70 kiló körüli fiatal srác megpróbáltak legyőzni. Ez nagy élmény volt, mert (leszámítva, hogy az óriás nem volt valóságos), a fizika nagyon működött, lásd az óriás és egy 70 kg-os flying knee találkozását. Az első részt a tetkóval rendelkezők nézték meg (és a nemi erőszak mint durva társadalmi jelenség iránt érdeklődők), a másodikat a muay thai barátai - a Tetovált Lány 3 azonban már semmivel sem áll elő. Azaz mégis - a sorozat megoldását kínálja. Ezért jelenik meg a sorozatszám.


A Millenium 3 már nem valóságos. Amíg a 2. részben működött a fizika (legalább néha), itt már egész más a politika. Itt azt látjuk, hogy egy 98 kilós, tiszta-izom bérgyilkos, és egy 88 kilós, kissé elhízott, kifejezetten puha újságíró közelharcából egy 5 perces közelharc bontakozik ki (a valóságos 1-2 másodpercnek ez, lássuk csak, legalább 200-szorosa). Nonszensz. nekünk pedig ezt kell néznünk, ahogy az újságíró küzd ezzel a harci géppel.


Apropó, harcigép. A film végig fenntartja, lebegteti a feszültséget az előző rész óriása körül, aki a lány féltestvére !!! A film során jó párszor bevágnak jeleneteket vele kapcsolatban. Már csak az a kérdés, hogy vajon van-e bármi jelentősége az "információnak", hogy ez a monstrum a lány a féltestvére? Nos, erre nem válaszolunk ... hiszen ez egy szerves egész, egy sorozat, rengeteg szállal, nem lehet csak úgy kiragadni, nagyon-nagyon összetett - stb, stb :)))))) Egyszóval: nézd meg magad, lásd meg magad !:)

Nekünk ez az egész műfaj nem jön be ... Inkább legyen fikció, kamu az egész, rajzolt amerikai autókkal, Tom Cruise-zal, meg bármi (lásd Knight and Day c. akciófilmet, jó súlyos :)) - mint egy oknyomozó újságírós filmet, amit olyanok írtak, akiknek közük nincs az újságíráshoz, de a valósághoz sem, vagy ha van, akkor is csak volt nekik, és már megszakították a kapcsolatot mindkettővel egy bestseller ponyvaregény és egy abból készült ponyvafilm-sorozat létrehozása érdekében ...

-jepe-
2011-03-29

Címkék: Tetovált Lány, Muay Thai, kickbox, Millenium, WIKILEAKS:::::::
  LÁSD: Millenium 3. - A Kártyavár Összedől info-file
:::::::  (The Girl Who Kicked the Hornets' Nest 2009.)