microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


    

2011-04-10

Titanic forever :)))

a kultúra mint burjánzó vegetáció


A kultúra különleges jelenség. Olyan, mint az élet egy bolygón, vagy létrejön, vagy nem. Olyan, mint a vegetáció. Ha kedvezőek a feltételek, minden kizöldül, virágba borul. Ha nem, nem. Sőt, olyan is van, hogy egy terület elsivatagosodik, a meglévő vegetáció visszaszorul, jól kipusztul, és átadja helyét a semminek. A Titanic Filmfesztivál eddig törékeny növénynek tűnt, de most megmutatta, hogy ha kell, sivatagos talajon is megállja a helyét ...
A kultúra kifejezetten zavarba ejtő jelenség, hiszen támogatásfüggő, és napjainkban, amikor az emberek fejében tömegesen megy végbe egy szemléletváltás (globálisan, ill. a nyugati civilizációban), a kultúra gyakran tűnik úri murinak, luxusnak, az elit szórakozásának.
És valóban, ha úgy vesszük, miért is támogatná egy egész közösség a kevesek szórakozását? Az ember úgy érzi, ingoványos talajra tévedt, pedig nem, csak kicsit fura ez az újfajta terep. A nyugati társadalmak, bár demokráciaként utalnak magukra, valójában nem demokratikusak, lásd mentőcsomagok bankoknak, vállalati (corporate) érdekérvényesítés, lobbizás, stb. Ugyanakkor úgy sem "demokratikusak", mint például szavazás a halálbüntetésről, és úgy sem, hogy rengeteg ember el sem megy szavazni még választások idején sem. A kultúrával kapcsolatban sincs ez másképpen.

A kultúra az egész társadalomé, még akkor is, ha sokan nem vesznek részt benne aktívan. A kultúra az a közeg, ahol megtörténik a csoda: emberek egymással érintkeznek, és közben a világról beszélnek, képet alkotnak a világról, és egymással megosztják, kicserélik e képeket. Ha ez nem lenne, az annak felelne meg, mint amikor egy közösség térkép és tájékozódási pontok nélkül bolyongana az erdőben, vagy hánykolódna a nyílt tengeren. A legelemibb közösségekben is vannak sámánok, akik a transzcendens és a közösség közt közvetítenek, vannak rituálék, közösségi ünnepek, miegymás. Nem mindenki sámán, de mindenki részesül a sámánok aktivitásából. A sámán nem főnök, de hatással van a közösség tudatára, ami hatással van a közösség döntéseire, útjára, fejlődésére.A modern társadalmakban ez a szitu már végtelenül komplex, már csak azért is, mert egy-egy ember számtalan közösségnek tagja egyszerre. Komplex, mert a kultúrának is ezer dimenziója van. De van egy fix dolog, éspedig az, hogy a kultúra az agyközpont, a tudat - az a tér, ahol a közösség tudata megnyilvánul. Szükség van NASA-ra? Na ja! Szükség van kultúrára? Detto!

Mi sem támasztja ezt alá jobban, mint az, hogy a diktatúrák a kultúrát támadják meg legelsőként és legintenzívebben. Ha a kultúrát sikerült hatástalanítani, korrumpálni, beolvasztani, akkor megvan az egész nép (lásd a római birodalom leigázási technikáját, amikor a helyieket meghagyták a hatalomban, cserébe a hűségükért, és azért, hogy a római kultúra előtt is behódoltak). Napjainkban ugyanazt csinálja a személytelen nagytőke, a személytelen hatalom (amelyre Ginsberg már a 70-es években üvöltött), amely az autózás és a televízió révén egymástól elszigetelt embererek szürke tömegét hozza létre a társadalmakból (az autentikus kultúra kiiktatásával, egy tömegkultúra bevezetésével). Napjainkban az un. jóléti társadalmak is diktatórikusan lépnek fel a kultúrával szemben, az entertainment térfelére áttaszítva a kultúrát.

 
Titanic katalógus: először "csak" online :)))

A Titanic Filmfesztivál fantasztikus jelenség, mert amint belépsz a fesztiváltérbe, megtapasztalhatod, hogy ténylegesen mi ez a jelenség, amit kultúrának nevezünk, hogy mi ez, és hogyan működik. A fesztiválhangulat, amely buraként, burokként a látogatók felé borul, és megteremti a közeget, amelyben egymással egy dedikált csatornán képesek a résztvevők kommunikálni.

Megnézel egy filmet, s aztán órákat beszélgetsz. A filmről is, más filmekről is - de valójában mindenről. A film, illetve a film foglalatául szolgáló fesztivál megteremti a lehetőséget, hogy gyakorlatilag az egész világról eszmét, képet cserélj más emberekkel - olyanokkal, akik bár a barátaid, ismerőseid, ha nem lenne egy-egy ilyen ünnepi alkalom "fesztivál", sosem jönnének létre e beszélgetések. A kultúra kapocslatot teremt ember és ember, ismerősök és ismeretlenek között, a kapcsolatból pedig olyan gondolatok, olyan látásmódok születnek, amelyek képesek visszahatni a valóságra, amiben élünk. Pont úgy, mint a sámánok és rituálék esetében.


fotó a The Kids Are All Right c. filmből

A Titanic Fesztivál csillagos ötösre vizsgázott, mert megmutatta, hogy képes volt túléli azt az időt is, amikor a politika kényeztette, és képes most is túlélni azt, amikor a politika úgy gondolja, hogy nem ad pénzt Titanic-ra. Horváth György elmondta, hogy annyira nincs képben a politikával, hogy úgy kellett neki és társainak kinézni az internetről, hogy egyáltalán kihez kell pályázni, kihez kell támogatásért fordulni, lévén, hogy a korábbi Kulturális Minisztérium spontán megszűnt. Az elmúlt 18 évben eddig mindig támogatta a fesztivált az állam is. Idén nem. Lásd "kult.forr.2011". Minden szuper lesz.

A Titanic Fesztivál szervezői így gyakorlatilag az utolsó percekben voltak kénytelenek alkalmazkodni a pénztelenséghez. Ez az alkalmazkodás azonban megdöbbentően jól sikerült - lásd Horváth György megnyitóbeszédét :))
/vidz/?gal=titanic_filmfest_2011


fotó a The Kids Are All Right c. filmből

A Titanic Fesztivál valójában most debütál. Most, hogy 18. alkalommal került megrendezésre. A fesztivál most megmutatta, hogy persze, kevesebb pénz is elég, illetve, hogy ha az állam nem támogatja, akkor is működik. Miért? Mert a Titanic Fesztivál valóságos. Visszavonhatatlanul beágyazódott a nemzetközi kulturális cirkulációba, s a budapestiek kultúrájába is. Ez nem hagyja hidegen a kultúrát támogatni szerető közösségeket, lásd idén az íreket, és az egyik menő ír whisky gyártóját. Persze, hogy mindenki lát fantáziát a Titanic-ban, hiszen valódi, valóságos, és konkrétan működik. Az új magyar kormány is csak felfedezi majd egy szép napon, amit mások idén sem tévesztettek szem elől: ha a kultúrában magától létrejön egy nagyszerű esemény, akkor azt jó dolog támogatni, mert azzal mindenki csak nyer.
A csoda pedig az - amin Horváth Györgyék dolgoznak, hogy mint nem-támogatott filmünnepség is képes megmaradni a művészet és a fesztiváljellegű befogadás térfelén, és nem csúszik át entertainmentbe ...

A Titanic Filmfest most már biztosan megmarad - it's a keeper :)))
Szóval ... innentől már csak rajtad áll - jöjj és láss filmeket !:)))

-jepe-
2011-04-10

Címkék: Titanic Filmfest, fesztivál