microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-04-19

Ismeretlen Férfi

Liam Neeson, a kitartó


Az Unknown olyan film, amilyen legtöbbször a szemünk előtt lebeg, amikor arra gondolunk, jó volna moziba menni. Amikor nem egy művészfilmhez van kedvünk, hanem egy más típusú jó filmhez, akkor adja magát egy ilyen remekül megírt és kivitelezett krimi, ami mellesleg a legjobb akció-krimik hagyományát követi.
Például a Szökevény, vagy a Bourne Identity hagyományát. A Szökevényét, amiben a főszereplő egyik percről a másikra átláthatatlanul nehéz helyzetbe kerül, és mivel be akarja bizonyítani az igazát, saját nyomozásba kezd.A Bourne Identity-ét, amiben a főhős arra ébred, hogy golyók vannak a hátában, érdekes képességei vannak, és nem tudja, kicsoda is ő valójában. (Plusz, Európában vagyunk, és egy német lány segít neki az identitás-keresésben.) Ezek külön-külön is korszakos jó filmek voltak, és most az Unknown követi őket ezen az úton, a profi krimi/drámák útján, hogy ezt a filmet is annyira élvezzük, mint annak idején az elődjeit.

Az egész kulcsa Liam Neeson, akit a Schindler Listája óta képtelenség negatív szerepben elképzelni, és aki már a megjelenésével szimpátiát vált ki a nézőkből, még mielőtt megszólalna (a kivételesen meleg hangján). Ezeken túl remek színész, amit most is bebizonyított. A film az első percektől tele van sejtelmes hangulattal, amihez a lehető legjobb helyszín Berlin, a havas-jeges utcákkal.


Az események sodró lendülettel haladnak előre, kapkodás nélkül, úgy, hogy időt hagyjon a nézőknek a kombinálásra, a történet folytatásának elképzelésére. Dr. Martin Harris és felesége megérkeznek Berlinbe, de a véletlenek egy rövid sora következtében a repülőtéren marad a doktor egyik táskája, amelyikben a személyes iratai és fontos papírjai vannak. Visszamegy értük, de a taxit, amiben ül, baleset éri, és ő kómába esik...Már eddig is szuper izgalmas a történet, de ez még csak a felvezetés, és a végén szó szerint nem találnánk ki, mi állt az egész főkonfliktus mögött.


Nagyon jól kitalált és megírt történet, tökéletesen kiválasztott színészek, európai helyszín, és klasszikus krimi-feszültség – van miért szeretnünk ezt a filmet.
Az az igazán jó Liam Neeson karakterében, hogy miközben úgy reagál az identitásának megrendülésére (a felesége a baleset után letagadja, hogy ismeri), mint ahogy bármelyikünk reagálna (kiakad), közben továbblép ebből, és elkezd nyomozni, új bizalmi kapcsolatokat sző, és újra elkezdi felfedezni az életét. Megismerkedik egy fiatal bevándorló lánnyal, Gina-val, aki jól beszéli a németet, de akcentussal az angolt, és akit a német színészlány, Diane Kruger játszik, nagyon talpraesetten és hihetően (Kruger amúgy az anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul és franciául is, ez utóbbira a Mezitláb c. friss filmje a bizonyíték).

Gina karaktere hasonlít a Bourne Identity Franka Potente-féle Marie-jára, aki német, és akinek hasonlóan liberális, underground és laza a stílusa, plusz szintén apróbb munkákból tartja fenn magát és a szabad életmódját. Gina segít dr. Harris-nek, bár kissé kelletlenül, de ő is, ugyanúgy, mint Marie, abszolút megérdemli azt az ajándékot, amit a doki fel tud neki ajánlani cserébe (az óráját adja oda a lánynak, ez is egy kifejező elem, egyrészt az utolsó értékes tárgyát adja oda, másrészt hamar meg tud válni a feleségétől kapott órától, ha úgy hozza a sors). Együtt nyomoznak, menekülnek, találkoznak egy volt Stasi-tiszttel, akit Bruno Ganz alakít (természetesen remekül), mentik egymás életét, szóval azt a vonalat követik, amikor a sok izgalom és közös nyomozás során közel kerül egymáshoz két ember, akik amúgy talán nem is beszéltek volna egymással.


A német filmszínészek közül Kruger és Ganz mellett feltűnik egy kisebb szerepben a Mások Élete főszereplője, Sebastian Koch is, akinek a jelenléte szintén hozzáad a film minőségéhez. Persze nem arról van szó, hogy simán csak egy európai helyszín feldob egy filmet, emel a minőségén, lsd. ellenpéldaként az Anthony Zimmer amerikai remake-jét, a Turistát, ami a velencei környezet mellett is unalmas és üres lett. Itt viszont csodásan működik a berlini környezet, sokat hozzáad a történethez, és látványnak is szuper.

Nagyon izgalmas és jó hangulatú film az Unknown, ami egy klasszikus krimi, csavart történettel, és remek színészekkel. Élvezet nézni, ami nem kis szó...

-Sys-
2011-04-19

Címkék: liam neeson:::::::
  LÁSD: Ismeretlen Férfi info-file
:::::::  (Unknown 2011.)