microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-05-19

A Karib-Tenger Kalózai: Ismeretlen Vizeken

A kalózok nem nyugszanak


Ha egy kalózos kalandfilm 2003-ban hatalmas kasszasikert tudott elérni, akkor igazán nem csodálkozhatunk, hogy rögtön két folytatást is kapott, így jött létre egy spontán trilógia egy furcsán mozgó, akadozó beszédű, Johnny Depp-es kalózfigura kalandjaiból. Aztán mivel még a harmadik rész is anyagi siker lett, most már természetesen adódnak a további folytatások, még nagyobb költségvetéssel, még magasabb Depp-gázsival, és az új trendet követve nem másképp, mint 3D-ben.
A Karib-Tenger 4 jobb lett, mint az előző film (ami mondjuk, önmagában még nem nagy teljesítmény), láthatóan jó ötlet volt lecserélni Gore Verbinski rendezőt. 

Mivel már a 3-ik film is nehezen állt össze egy normál cselekménnyé, és a Keira Knightly-Orlando Bloom pároson is többszörösen túlhaladtunk, itt volt az ideje egy váltásnak: most magának Jack Sparrow-nak (Johnny Depp) lesz szerelmi kalandja, és ez a szál egészíti ki a szokásos élő/élőhalott és egyéb lények küzdelmét. Penélope Cruz személyében pedig egy mediterrán temperamentumú, nagyszájú és talpraesett lányt raktak mellé, aki a remek Tulipános Fanfan-stíusát vette elő, és ezzel több jelenetbe is életet lehelt.

 

Ami a sztorit illeti, nem erőltették meg magukat a forgatókönyvírók, kitalálták, hogy létezik olyan, hogy fiatalság forrása, és azt akarja megszerezni több csapat, többek közt Johnny Depp is, de az egésznek nincs különösebb jelentősége, csak annyi, hogy legyen valami konfliktus-generáló ügy, amiben a főbb szereplők részt vehetnek. Az új részben nem sok motívum van jelen a korábbi epizódokból, bár felbukkan Barbarossa, Feketeszakáll, és egyéb, korábbi részekből ismert alakok, mégis úgy tűnik, mintha egy új trilógiát kezdek volna el, vagy legalábbis új alapokra helyeznék a Jack Sparrow-sztorit. 

A film kiemelt jelenetsora szirénekkel kapcsolatos, hosszú percekig ecsetelik előre a hableány kinézetű, de gyilkológép természetű szirének veszélyét, hogy aztán pár látványos jelenetben közelről is megfigyelhessük őket. A topmodell szépségű szirének hoznak némi izgalmat a cselekménybe, mégis viszonylag eseménytelenül telnek a percek, bár (akár még :)) az is lehet, hogy egyszerűen túl sok Jack Sparrow-os jelenetet láttunk már, és így, a negyedik film környékén kezd már sok lenni a kalózokból.


Johnny Depp amúgy mindent megtesz azért, hogy fenntartsa Sparrow kapitány karakterének izgalmasságát, mondjuk így, megdolgozik a pénzéért, már ha létezik olyan munka, amit 35 millió dollárral érdemes honorálni (Depp ezekkel a mókás kis tingli-tangli filmjeivel csinos kis vagyont színészkedett össze magának, csak ez a legutóbbi 6,3 milliárd forint körüli összeg).  Depp ezzel együtt néha meglepően hosszú mondatokat mond anélkül, hogy valami vicces csattanóra végződne a szónoklata, de ez jól működik, végül is egy kalandfilm nem feltétlenül a folyamatos nevetésről szól. Mostanra, e negyedik filmre már sikerült megszoknunk a karakterét, a látszólag széteső, ám mégis jóindulatú, és ügyesen mozgó kalózkapitányt.Ebben a filmben már Johnny Depp lett a fő agy, aki előre lát dolgokat és aki kaszkadőr ügyességgel kivitelez veszélyes akciókat, bár ez érthető, tekintve, hogy menet közben elveszítettük Orlando Bloom karakterét, akire egész sok kalóz megmozdulást rá lehetett bízni az első 3 filmben. (Helyette előjött egy elvileg pap karakter, ezúttal ő a másod-főszereplő).

A magyar szinkron hagyományosan jó, mindenkinek kifejező magyar hangot sikerült találni, és külön értékelhető, hogy Johnny Depp nem egy sokat használt szinkronhangon (Király Attila) szólal meg.
A film 3D-s, ami ezúttal nem jelent túl sok szemkápráztató 3D-s effektet, hálistennek.

 

A Karib-Tenger 4 egy élvezhető "3D-s kalandfilm", ami ebben a műfajban (popcornos szórakozás) nem okoz csalódást. A története semmi különös, de mivel érzékelhetően jobb, mint az előző epizód, kap egy jó pontot, és bár önmagában nehezen értékelhető film lenne, így, mint egy kalandfilm-sorozat negyedik darabja, simán megkaphatja a "rendben van" besorolást ...

-lido-
2011-05-19

Címkék: johnny depp, kalóz:::::::
  LÁSD: A Karib-Tenger Kalózai: Ismeretlen Vizeken info-file
:::::::  (The Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 2011.)