microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-05-12

Paul

helyes kis buligép az űrből


Simon Pegg és Nick Frost két angol színész, akik több vicces (de nem mindig jó) filmben szerepeltek már együtt, és akik az életben is jóbarátok, hasonlóan ahhoz, ahogy az a Paulban látszik. A Paul azt a MIB-kel elkezdődött, remek világnézetű gondolatot folytatja tovább, miszerint ha más bolygókról érkeznek hozzánk másfajta lények, az tök rendben van, örömmel fogadjuk őket, és ha ki tudunk alakítani velük egy kommunikációt, akkor onnantól együtt élvezhetjük a földi életet, a barátságot, a humort, és alkalmanként a tudatmódosító alkoholt és szivart/füvet.
A Men In Black tényleg korszakos jelentőségű és fantasztikus stílusú film volt, ami a felszabadító liberális szemléletével megkedveltette velünk az „idegen” lényeket, és úgy láttuk a rendező (Barry Sonnenfeld) és a forgatókönyvírók szemével New York-ot, mint a mindenféle bolygókról érkezett különféle lények közös, barátságos városát.A Paul ezt a hagyományt követi, itt két sci-fi rajongó angol srác szeli át egy lakókocsival Amerikát, és közben találkoznak egy valódi „alien”-nel, egy térdnadrágos-strandpapucsos laza ufónautával, Paul-lal. Már a két emberi főszereplő is szimpatikus (nem viszik túlzásba a jópofaságot, és helyesen reagálnak arra is, amikor meleg párnak nézik őket), de Paul még náluk is kedvesebb és szórakoztatóbb. Úgy néz ki, mint egy átlagos huszonéves srác a Szigeten (félmeztelen, laza nadrágban, strandpapucs a lábán, stb..), csak annyi különbséggel, hogy az ő testi alapja egy alien, vagyis az, ahogy mi, emberek képzeljük a kis zöld lényeket. Az ezzel fogalkozó technikai stáb nagyon jó munkát végzett, Paul abszolút hihető és „emberi” lett, a film alatt egyszer sem jutott eszünkbe, hogy egy CGI-alakról van csupán szó.De Paul nemcsak testileg néz ki jól, és nemcsak remekül mozog, de a szelleme is a helyén van, humoros, kedves és gyorsan átlátja az emberek működését. Jól megírt karakter az övé, és miatta lesz igazán szórakoztató a film.

A két angol srác is teszi a dolgát, mentik Paul-t, ahogy csak tudják: Paul-nak ugyanis haza kell jutnia.
Igen, a sztori az E.T.-jével nemcsak párhuzamos, de mintha annak egy újragondolása lenne, ufó-hívő pátosz nélkül, MIB stílusú lazasággal, lásd Paul feltartott "mutatóujját" a plakátokon :). Miközben a srácok Paul hazajutásán dolgoznak, belép a képbe Jason Bateman (több béna filmje után most ismét csúcsformában), mint egy komoly CIA-ügynök, és ő is elég jól feldobja a cselekményt.

A cselekmény, illetve a film  jó hangulatába nyilván belejátszott az is, hogy a két angol színész, Simon Pegg és Nick Frost az életben is barátok, sőt, Kristen Wiig-nek is barátai, aki a női főszerepet játssza. Ez az általános barátság és lazaság-hangulat az egész filmet áthatja, úgyhogy a végeredmény egy nemcsak vicces és élvezetes film, hanem egy olyan film, ami minden szinten a barátságról szól, beleértve a másképp kinéző lények befogadását :))

Az E.T. sztorira emlékeztető történetet nem kellett túlságosan megbonyolítani, nem is tették az alkotók, elég volt a humoros alaphangulat, a Paul-féle kedvesség ereje, a két bénázó főhős jóindulata és angolsága, és minden ment a maga útján, ahogy kell.

A Paul filozofikusan a MIB-vonalat követi, és ezért külön kedveljük, de az is nagyon jó benne, hogy sokszor nem erőlteti, hogy egy jelenet humoros legyen, és ezért inkább többször „elhallgat” egy-egy geget, ahelyett, hogy a nézői nevetésre hegyezné ki a párbeszédeket. Paul a MIB 2 bulizós (koktélozós és szivarozós) kukacainak a továbbfejlesztése, akik úgy vigyáztak Rosario Dawson-ra, hogy közben vidáman edzettek, jakuzziztak, szivarral a kezükben koktéloztak, és folyton kedves szexuális utalásokat tettek a náluk 100-szor nagyobb emberi lény/bombázó lányra.Paul egy, a világot lazán és kedvesen szemlélő ("idegen") lény, aki ha bekerül egy bármilyen társaságba (emberi közösségbe), mindenkiből a legjobbat hívja elő, és mindenkiről a legjobbat feltételezi. Igazi nagy buligép, aki ahhoz képest, hogy csak számítógépek segítségével jött létre, egészen jól helyrerakja a földi ismerősei életét, miközben mindenki remekül szórakozik a társaságában ... beleértve minket, a nézőket :)

A Paul volt az idei Titanic Filmfesztivál zárófilmje, és mint ilyen is nagy sikert aratott.

-Sys-
2011-05-12

Címkék: Paul, Simon Pegg, Nick Frost:::::::
  LÁSD: Paul info-file
:::::::  (Paul 2011.)