microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-06-23

Hanna - Gyilkos Természet

A-ból B-be - techno film a németektől


Amíg az Ötödik Elem vagy a Nikita rendesen bevezette, hogy a film főhősnője hogyan és miért különleges, valamint azt is, hogy mit érez és hogy mi mindennel kell megküzdenie, addig a Hanna - Gyilkos Természet csak egy átlagos (tucat) videóklip szintjén szolgál sztorival. Adott egy fiatal lány, aki ki van képezve a gyilkolásra, és genetikailag is fel van turbózva, és meg kell ölnie Cate Blanchette-et, vagy különben ő öli meg a lányt.A sztori mélységesen egyszerű. Hiába az elején a havas környezet, meg a hosszú körítés (amit ha még egy perccel tovább húznak, a közönség elröhögné magát), a film teljes cselekménye rutinból megvan az embernek. Amint nagy nehezen kiderül, hogy Cate Blanchette-et kell megölnie, egyből lepereg előttünk a film tejes (sovány) története, és ehhez képest semmiféle meglepetés nem fog érni bennünket, hacsak nem az, hogy a film legvégén nem egy elhagyatott raktárépület, hanem egy elhagyatott vidámpark szolgál helyszínül.

A film működése nagyon hamar kifut az A-filmeknek fenntartott mederből, és átmegy B-be. Az ötödik elem híres laborból-szökés jelenetének annyira halvány koppintását látjuk, hogy az már zavaró. Amikor pedig a lány felbukkan a sivatag közepén, és pont arra jön egy humvee konvoj, úgy, hogy pont az aknatető felett úznak el, ahol a lány a sivatag közepén felbukkant, a film a B-filmeknek is a perifériájára penderül.

Az egész film végtelenül ..., hm, ... egyszerű. Egyrészt egy road-movie-t látunk, amelyben egy 16 éves gyereklány eljut A-ból B-be. Marokkóban kezdi az utazását, és Berlinbe kell felstoppolnia. Egy helyes családhoz csapódik, akik közül a tinilánnyal egy leszbikus-szerű barátságba kerül. Megismerkedik az elektromossággal, az arab zenével, aztán a spanyol zenével is, stb. Ez teljesen rendben is lenne. Másrészt viszont az látjuk, hogy egy szkinhed bérgyilkos csapat, élén egy mackó-tréningbe öltözött meleg ex-NDK-s bérgyilkossal üldözi a gyereklányt, és mindenkit meggyilkolnak, akivel találkoznak, már csak a móka kedvéért is.

 

Nem értjük, miért kell szkinhedeket berakni ilyen formában egy filmbe. Rosszul sült el, különösen azért, mert ez tulajdonképpen egy német film. A road movie talán jó lett volna, de ez a német szkinhed-bérgyilkos fantázia mindent agyoncsapott.

Az egész filmben pedig legesleges-leginkább azt nem értjük, Cate Blanchette mi a szöszért vállalta el?? Ha ő nincs a stáblistán, akkor ez a film pontosan annak látszott volna előzetesen is, ami: egy B-filmnek, amit csak a folyamatosan dübörgő techno zene tart egyben. Nem kellett volna ... nagyon nem kellett volna elvállalnia ...

-zé-
2011-06-23

Címkék::::::::
  LÁSD: Hanna - Gyilkos Természet info-file
:::::::  (Hanna 2011.)