microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-06-17

Super 8

Egyszer már volt egy film, a 8mm, amely a videó filmes elődjének számító filmformátumot juttatta az eszünkbe, de akkor persze másról volt szó, ezúttal azonban a Super 8 végre önmagaként, a nagyszerű filmes formátumként szerepel a filmben - ami nem is akármilyen jól kezdődik !



A filmeket ma már abszolút 3 különböző nézőpontból kell megítélni, gyakorlatilag felvonásonként, fejezetenként (egy film 3 fejezetből áll). Kérdés, hogy jó-e az eleje, az első 20-30 perc? Jó e a többi, tartja-e a fim a kezdeti minőséget (ha az eleje nem volt jó, akkor a közepe már tuti nem lesz jobb). Végül pedig kérdés, hogy milyen a végkifejlet, és hogyan bocsát minket utunkra a film - utáljuk-e, hogy beültünk, csalódottak, frusztráltak vagyunk-e, vagy éppenséggel elégedettek, vagy agymosottak, szóval van pár variáció. Rengeteg film van, amely csak a végére romlik el, őket kár összemosni azokkal, amelyek masszívan gyengék, az első perctől az utolsóig. A Super 8 ilyen film ...


A Super-8 nagyon profin kezdődik,
a film első harmadában egy olyan filmet látunk, amire nem lehettünk felkészülve (sajnos, az alkotók / gyártók sem voltak). Kamaszok, egy Super8-as film-fesztiválra készítenek versenyfilmet. Egy zombifilmet forgatnak :) Tökéletes - már ekkor is, pedig ez csak a kezdet! A pufi rendezősrác olyan szintű filmes profizmust ad elő, és olyan viccesen, hogy azon kapjuk magunkat, lett egy új kedvenc filmes-filmünk !!! Azt találta ki, hogy kell egy női főszereplő, azért, hogy a zombi-nyomozás közben a néző ne csak bámuljon, hanem legyenek érzelmei (!!!). Plusz, állandóan "production value"-ról beszél - a valóságban fellelt elemekről, amik jól mutatnak egy filmben, pl. egy elsuhanó vonat :))) Amikor pedig rendez, és a stáb azt mondja, hogy oké, oké, minden világos .. .akkor ő azt mondja ... hagyjatok már, hadd rendezzek :))) Tökéletes - és ez még nem minden !!! Kell egy lány a filmbe, és a náluk (a serdülő/kamasz? növekedési sajátosságok miatt) fél fejjel magasabb lányt kérik meg - akiről kiderül, hogy a COOL-ság új istennője (Dakota Fanning kishúga, Elle Fanning :)) A lány elvállalja, éjfél van, megérkezik az apjától elkötött autóval, menő ballonkabátot visel, megtanulta a szerepet is ... de ez mind semmi. Amikor a rendezősrác azt mondja, "action", az ereinkben megáll a vár: a lány TÖKÉLETES!!

Ennél jobb filmet el sem tudunk képzelni! Ekkor még :(

Sajnos, amikor jön egy elsuhanó vonat, feltűnik nekünk, hogy rajzolták (CGI), s ekkor máris rossz előérzetünk támad. És bejön. A vonatot nem véletlenül rajzolták komputerrel, hanem azért hogy kisiklathassák - úgy, hogy a fizika összes törvényével dacolva egy négyzetkilométert betakarjanak a szerterepült roncsok. A film innentől már csak nyomokban az, aminek indult. És ezek a nyomok is fokozatosan kikopnak a filmből - és marad egy totál átlagos, kommersz, hazamenni-akaró idegen lényes sci-fi, és abból is egy igazán gyenge-átlagos eresztés.



A három főszereplőgyerek közt a szerelmi háromszög még produkál egy-két szép jelenetet, de a film végképp megindul a lejtőn. Egy ismeretlen természetű lény garázdálkodik a kis faluban, amerre jár, embereket pusztít, bár nem látjuk pontosan, mi történik. Nagyon béna az egész - de nem ekkor panaszkodunk, hanem csak majd a végén. Ekkor még azt hisszük, hogy egy Evolution vagy Galaxy Quest szintű vicces sci-fivel van dolgunk, meg egyébként is, egy jó darabig még kitart a film eleje.

A sci-fi vonal egyik fő hibája, hogy az idegen lény nagyon-nagyon egyszerűre sikeredett, mind kinézetre, mind karakterre (nem beszél, nem eldöntött még az sem, hogy jó- vagy rosszfej, miközben a '80-as évek legelejének megfelelően a skacok BMX bringákkal tekernek, azaz az E.T. áthallást harapni lehet). Közben az összes mellékszál rohamléptekkel laposodik el, beleértve a kamasz szerelmi szálat is.

Mit mondhatnánk? 10 pontos film lehetett volna, olyan, ami jobb, mint az E.T. volt akkor, amikor megjelent. Felnőttebb, cool-abb, viccesebb, valódibb, izgibb. Váratlanságának köszönhetően (annak, hogy gyerekek a főszereplők) jobb film lehetett volna, mint a legtöbb film, amit az utóbbi években láttunk. A film eleje tényleg tökéletes. De aztán végül 5 pontosként, 4,9-pontosként végez. Nem kellemes látvány, annyi szent. Ekkora lejtmenetet ritkán lát az ember. Amúgy másoknak, akik direkt a katasztrófára és a sci-fi invázióra ülnek be, az egész film nyilván sokkal kellemesebb lesz, hiszen ha valaki nem veszi észre, hogy a film eleje milyen különleges, akkor az egész filmet képes közepesként végignézni, és a végén még (a kereteken belül) akár elégedett is lehet - persze csak közepesen ...

-jepe-
2011-06-17

Címkék:



:::::::
  LÁSD: Super 8 info-file
:::::::  (Super 8 2011.)