microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-08-27

Cowboyok és Űrlények

Favreau és az idegen lények


Jon Favreau újabban sci-fi rendezőként tevékenykedik, de eredetileg színészként ismerhettük: ő volt a Friends-ben Monica Geller ketrecharcos milliomos pasija, illetve a Ronda Ügy és mondjuk a Daredevil egyik nem túl szimpatikus mellékszereplője. Az utóbbi időkben úgy tűnik, rákattant a földönkívüliekre, kezdte a Zathura-val, majd jöttek a Vasember-filmek, most meg a címében is alien-es Cowboyok és Űrlények-kel lepett meg minket. A film nem paródia, bár néha annak tűnik, hanem egy komoly kísérlet arra, hogy a lefutott western-műfajt a Favreau által soha-meg-nem-unható alien-elemmel vegyítse. A kísérlet nem sikerült, a film nehezen élvezhető és értelmezhető.

Tény, hogy a 2010-es években nem lenne nagy keletje egy western-filmnek, már az Ang Lee-féle Túl a Barátságon (2005) is kicsit nehézkesen “ment át”, de miért is kellene egy eltűnt műfajt újra előhozni, csak azért, hogy Harrison Ford peckesen lovagolhasson a prérin?Ami a másik oldalt illeti, az alienek is eléggé unalmasak már, a görnyedt hátú, rondafejű, vérszomjas szörnyek semmilyen filmes környezetben nem érdekesek többé. Favreau-nak sikerült összehoznia a két idejétmúlt oldalt: a XIX. századi vadnyugaton gyilkos szörnyek támadnak az égből, és válogatás nélkül rabolnak el embereket, legyen az mexikói kocsmárosné, egy seriff, vagy indiánok. Ezt a hihetetlennek tűnő párosítást megfejelte a londoni Daniel Craig-gel, mint főszereplővel, aki a csuklóján egy olyan fémkarperec-félét visel, amilyenhez hasonlót a Vasemberben használt Robert Downey Jr. Látható, hogy Favreau rendezőnk érdeklődése eléggé behatárolt, azt szereti, ha valami gépi, alien-es, és sok támadás, összecsapás adódhat. Itt mindezek megvannak, de inkább ne volnának.

A történet megírása a két elem összeengedése után már nem igényelt sok munkát, a vadnyugaton Daniel Craig magányos hősként keménykedik, majd egy faluban, ahol az idegenek portyáznak, összeáll régebbi ellenségével, Harrison Ford-dal, és egy csapattal elindulnak visszaszerezni az elrabolt embereket. A csapatban -mint egy paródiában- ott van egy-két marcona rabló, a seriff, a doki (Sam Rockwell borzasztó alakításában, fárasztó szinkronhanggal megküldve, “elvitték a nejemet..”), a pap (nála is zavaró volt Blaskó Péter hangja) egy gyerek, egy kutya, és egy bombázó fiatal lány (Olivia Wilde), virágos ruhában, a zord vadnyugaton egyedül.

Innentől beindul a Favreau-gépezet, a keveset beszélő (igazi vadnyugati hős) Craig lövöldözi az idegeneket, a csapat és a szörnyek folyton összecsapnak, a lány és Craig elkezdik bírni egymást, a gyerek és a kutya ragaszkodnak egymáshoz, a Doki megtanul fegyverrel bánni, és a bankrablók is áldozatot hoznak egy jó ügy érdekében. Nem egy túl szofisztikált történet, és biztosak vagyunk benne, hogy a nézők nagy része nem tudja eldönteni, paródiát lát-e, vagy egy megbolondított western-horrort.

Mivel a Vasember-filmek anyagilag elég jól jövedelmeztek (a második rész már 200 millió dollárból készült, ami eszméletlenül sok, és ehhez képest csak 315 millió dollárt termelt), nem csodálkozhatunk azon, ha Favreau zöld utat kapott egy hasonló gépi-akciófilmhez, de a Cowboyok már bizonyult annyira jó befektetésnek – 163 millió gyártási költség mellett eddig 110 millió dollárt hozott világszerte (egy 163 milliós költségvetésű filmnek legalább a dupláját kell behoznia a jegybevételekkel, mert ha hozzávesszük a marketingköltést is, ekkor térül meg kb. a belé fektetett pénz).

Ha visszaemlékszünk a filmre, pozitívumként leginkább Olivia Wilde remek alakja maradt meg bennünk, aki nagyon jól nézett ki a virágmintás vadnyugati ruhájában. Daniel Craig-gel kapcsolatban furcsa volt, hogy épp egy londoni színészt kérnek fel az echte amerikai western-film főszerepére, de Craig megtett minden tőle telhetőt: összeszorította az ajkait, iszonyú szigorúan nézett, és keveset beszélt (mint ahogy azt Clint Eastwood-tól láthattuk). A többiek (ideértve Harrison Ford-ot is) csak vicces kötelező karakterek voltak, úgyhogy ha belegondolunk, igazából kétszereplős a film (ha nem számítjuk ide a gyilkos lényeket). Szerintünk nem biztos, hogy minden Jon Favreau-ötletnek meg kell valósulni a jövőben is, ami ezt a gépi-gyilkos vonalat illeti, kezdi kimeríteni az ebben rejlett kicsi potenciált...A Cowboyok pedig se nem igazi western, se nem igazi szörnyes horrorfilm, valahol a kettő keresztezésénél átment kissé komolytalanba a dolog...

-olasz-
2011-08-27

Címkék: Jon Favreau:::::::
  LÁSD: Cowboyok és Űrlények info-file
:::::::  (Cowboys & Aliens 2011.)