microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-10-17

A Három Testőr 3D

A kölyök D'Artagnan


Nagyvonalakban kb. 20 évente születik egy-egy “három testőr”-feldolgozás, ami érthető is, hiszen ez egy jó kalandfilmes alapanyag, sok vívással, fortállyal, cselszövéssel, egy gonosz és gyönyörű nővel, férfias ivászattal, és az elit gárdisták baráti összetartásával. A mostani nem tesz hozzá sokat az eddigiekhez, talán csak a technikai újdonságot, a 3D-t, amiben általában jól néznek ki a karddal vívott párharcok, az ide-odaugrálások és csapatban vívások, illetve Milla Jovovich is, aki miközben lassítva fut, oldalról kések és golyók röpködnek az orra előtt és a háta mögött – bár ennél a jelenetnél van kicsi Kaptár-dejavu-érzésünk is...

A legújabb Három Testőr-feldolgozás nem sokat variál az alapsztorin: Athos, Porthos és Aramis a XVII. századi Párizsban tétlenségre vannak ítélve, a gonosz Richelieu bíboros és a Milady (Milla Jovovich) fondorlatai és a fiatal királyra gyakorolt manipulatív hatása miatt, addig, míg fel nem bukkan egy vidéki srác (Gascogne-ból), D'Artagnan, aki nem fél szembeszállni a bíboros embereivel.Így ők négyen összeállnak, és elkezdik az első nagyszabású akciójukat, a királyné nyakékének visszaszerzését a londoni Towerből. A Három Testőr-sztori első felét láthattuk most ebben a filmben, ezek után nem kérdés, hogy folytatódni fog a sorozat, Paul W.S Anderson 3D-ben forgatja majd le a nem olyan távoli jövőben a történet második felét, Milady még több gonosz akciójával.

De egyelőre még az elején tartunk a történetnek, most a hangsúly a királynői ékszer visszaszerzésén van, mert ez bizonyítja, hogy a királynő nem csalta meg a királyt, ahogy ezt a bíborosék megpróbálják beállítani.


A lényeg viszont mégsem ez, hanem a klasszikus Dumas-i kalandfilmes effektek használata, egy csomó csoportos kardozás, a háztetőkön való párviadal (a lá Tulipános Fanfan), hatalmas léghajók összecsapása, gyors mozdulatok és sok-sok harc. Ezek jól néznek 3D-ben, és ezzel már meg is indokoltuk a film elkészültét.

Amúgy nem annyira érdekfeszítő, ami a vásznon zajlik, sok figyelmet fordítunk a D'Artagnan-hoz hasonlóan nagyon fiatal király ruhaválasztásaira, a szintén tini-közeli királyné fura lelassult beszédeire, és egyetlen humorforrásként a testőrök dagi segítőjére. Mivel a legtöbb néző ismeri a történetet, és amúgyis valószínűnek tűnik, hogy nem halnak meg a testőrök, nincs nagyon miért izgulnunk, ha a négy testőr nem szerzi meg az ékszert, ha Milady túl sikeres a gyilkos cselszövésben – na, akkor sincs semmi, de persze nem így történik...


Maguk a színészek sem viszik túlzásba a játékot, általában megmaradnak a “szórakoztató 3D-s kalandfilm” kategóriájában, és senki sem nyújt emlékezeteset. Ami a szereplőválasztást illeti, Milla Jovovich egyértelműen adódott, miután a férje – aki a film rendezője - minden filmjében meg szokta kapni a női főszerepet (pl. a Kaptár-sorozatban), de a a tinédzser D'Artagnan kissé túlzásnak tűnik, nem is beszélve a szintén tini Constance-ról.

Teljesen logikus, hogy a leginkább mozibajáró 16 éveseket akarja megcélozni egy film, ami nagy bevételre számít, de ez az erőszakos fiatalítás nem vette ki jól magát az Elhurcolva c. filmben sem. Itt is átlátszó a koncepció, és a 16 évesnek kinéző (valójában 19 éves!) D'Artagnan, ahogy beszélget a csajozásról a kb. 20 éves királlyal, tényleg egy Amerikai Pite-világba visz el minket.

Nincsenek meglepetések: kosztümös akciók és sok vívás 3D-ben, meg a továbbra is gyönyörű Milla Jovovich – ezt nyújtja a 2011-es Három Testőr-feldolgozás.

-olasz-
2011-10-17

Címkék::::::::
  LÁSD: A Három Testőr 3D info-file
:::::::  (The Three Musketeers 2011.)