microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-11-23

Food Inc.

a nagy halak megették a kicsiket, és most silány élelmiszert termelnek


Ha azt gondolod, hogy „még egy megdöbbentő film”, akkor nem pontosan azt fogod kapni, amire gondolsz. A Food Inc a valóság-feltáró filmeknek az a generációja, amely nemcsak feltárja a nagyon durva problémákat, de azon nyomban azt is megmondja, mi a tennivaló. A probléma ezzel együtt óriási, és mint legtöbb esetben, itt is az életstílusunk tehetetlensége és az információ-hiány a felelősek ...

Először is, a Food Inc isteni film, rengeteg munkát fektettek az információ tálalásába, gyönyörű ábrák, digitális kép-költemények prezentálják a létfontosságú információt - felvéve a harcot az ellentájékoztatással, amit a reklámok végeznek (hasonlóan látványos módon, csak nem informálás céljával, hanem az információ elkenése, és vásárlásra való agitáció végett).

 

Isteni film, nemcsak a kivitelezését tekintve, de a gondolatmenetét is, amely egy probléma bemutatásától indul, majd végigvezet a problémát előidéző tényezők teljes komplexumán, hogy végül megmondja, mit lehet és kell tenni ellene. A film 2008-as, 2009-ben kezdett el megjelenni, világszerte óriási siker, akik látták, imádják, de a forgalmazók nem forgalmazzák. Elsősorban fesztiválokon (volt eddig) látható. Ha megnézed, megérted, hogy miért ... :))


De lássuk a film gondolati vázát - mert ez mindennél tanulságosabb ..

A film egy alap problémával indít: nem tudjuk, mi az, amit megeszünk, nem tudjuk, honnan jön a kaja és hogy mi az egészen pontosan, és hogy mi minden van vagy lehet még benne.

 

Gond ez? Miért volna az, amikor a kaja finom, a hamburger finom - kit érdekel, honnan jön?

 

Itt ismerkedünk meg egy nővel, aki azért küzd, hogy egy törvényt keresztül tudjon vinni az USA-ban. A törvény baromi egyszerű lenne: azokat a cégeket zárják be, akik ismétlődően olyan terméket dobnak a piacra, amelyek embereket mérgeznek meg, ételmérgezés szintjén (nem csak úgy, ahogy a normál kaja, hanem ételmérgezés).

A törvényt úgy hívja, Kevin-törvény. A nevet a fiáról adta e törvénynek. A fia, Kevin meghalt, amikor család elment kirándulni, és megettek egy-egy hamburgert. Ételmérgezés. E-coli baktérium. Kevin 12 napon belül meghalt.

 

Mire gondolsz most? Arra, hogy sajnos, bármikor előfordulhat, hogy valahol valakik valamit elrontanak, valami baktérium valahogy bekerül a rendszerbe, és egy fiatal szervezet ne bír el vele?
Arra gondolsz, hogy valahol 1x véletlenségből rosszul tárolták az élelmiszert? Nos, ne erre gondolj.

 

Amit most leírunk, azt ebből a filmből vesszük, hallomásból, nem állítjuk, hogy így van, csak elmondjuk, amit láttunk (ez a mondat pedig azért kell, hogy ne pereljenek be, mert ebben a filmben olyan felvételek, olyan információk látnak napvilágot, hangzanak el, amik bár evidensek, és az emberek érdekét szolgálják, mégis a törvény tiltja - nálunk is volt ilyen, nemrég Uj Pétert perelték, mert azt mondta, a hegyaljai borok rosszak - Kevin anyja sem mert kimondani bizonyos mondatokat, bizonyos kérdésekre nem hajlandó válaszolni a filmben).

 

Azt mondják, a marhákban rendszeresen előfordulnak paraziták. A marhák bélrendszerében. Ez régebben nem volt gond, napjainkban azonban már igen. Miért? Mert az élelmiszer tömegtermelés miatt a marhákat fű helyett kukoricával tömik. Ha egy marha füvet eszik, a bélrendszerét a fű automatikusan megtisztítja a parazitáktól, meglehetősen jó hatásfokkal. Amint a marhától elveszik a füvet, és kukoricát adnak neki (horror, hogy egy élőlényt megfosztanak a természetes táplálékától!!), a paraziták a bélrendszerében zöld utat kapnak. Az E. coli baktérium is.

 

Tovább súlyosbítja a szitut, hogy az egész USA-ban mindössze 13 darab mészárszék, vágóhíd van (ahol tilos filmezni, ahol szigorú titoktartás övez mindent), ide fut be az összes állat. 13 mészárszék az USA-ban!! (lehet, hogy félreértettünk valamit, utána kell nézni - a szerk). Az összes marhát, akiket behoznak, ömlesztve dolgozzák fel. Az összes marhából kinyert húst összekeverik. Az USA nem véletlenül egy NAGY melting pot. Így, elég, ha egy marha fertőzött valahol, az máris bekerül a rendszerbe. A vegyesbe, a marha mixbe. Ráadásul, ha fertőző élelmiszer kerül ki onnan, akkor a vágóhidak elfedik a forrást - nem lehet tudni, ki a hunyó. Össze van keverve.

Az eredmény: élelmiszer helyett veszélyes hulladék - amit gyönyörű képekkel, gyönyörű csomagolásban reklámoznak, árusítanak.

Az USA élelmezési és gyógyszeripari felügyelete pedig (FDA - Food and Drug Administration) tele van nyomva élelmiszeripari óriáscégek volt vezető munkatársaival - és ettől a testülettől várnánk, hogy megvédje az embereket az élelmiszergyártó óriáscégektől ... attól a néhánytól, akik a világot uralják.

 

A film rámutat, hogy minden az olcsó kukoricából adódik, illetve a tömegtermelésből, ahol gazdaságilag tekintik, értsd, a hatékonyságot figyelik egyedül. Rámutat arra is, hogy a kukorica nagyon rossz logisztika. Be kell takarítani, fel kell dolgozni. Szállítani kell. A marha-farmokon, bocs, telepeken (farmok nincsenek) miután odaszállították a kukoricát, meg kell etetni az állatokat vele. Majd, az állatok ürülékét el kell szállítani.
Ezzel szemben, ha hagyják, hogy szerencsétlen marhák füvet legeljenek (amitől nem híznának olyan gyorsan), a füvet nem kell szállítani, a marha maga „takarítja be”, az ürülékkel pedig semmi gond. Nulla benzinnel, nulla szállítással azt kapjuk, hogy a marha egészséges lesz. Csak gazdaságilag nem annyira hatékony. Az USA-ban mégis vannak ilyen gazdaságok!!!! Már 2008-ban is !!!

 

A film rámutat, hogy az olcsó kukorica azonban csak illúzió. Óriási árat fizetünk ezért. Kezdve az egészségüggyel, az egészségtelen táplálékon tartott amerikaiak tömegeivel, de azért is illúzió, mert a rossz logisztika miatt az olajár legkisebb ingadozása katasztrofális hatással lehet szokott is lenni a kukorica-alapú élelmiszeriparra, élelmiszerárakra.

Mit tehetünk, együnk inkább csirkét ?
NEEEEEEEEEEEEE !! Figyelmeztet a film. A csirkéket sötét, ablaktalan barakkokban tartják, egész életükben, nonstop fújják rájuk a levegőt, hogy az elpusztult példányok miatti elviselhetetlen szag, illetve mérgező gáz kiszellőzzön. Ezek az egész életükben koromsötétben tartott torz, megnyomorított csirkék járni sem tudnak, mert túl gyorsan növekednek, max néhány lépésre képesek, és összerogynak. Ehhez asszisztálunk, illetve ilyen csirkéket eszünk, amikor bemegyünk egy átlag áruházba, átlag étkezdébe.

 

Csirkét csakis termelőtől vásárolj. És általában: csak termelőktől vásárolj. Kezdetnek: csak piacon vásárolj. Vagy, amikor áruházba mégy, ne az árakat figyeld, hanem a származási helyet. Csak helyit vásárolj. Ezek a szlogenek már ismerősek is? Hát igen, hálistennek!! a Food Inc-nek nem kis mértékben köszönhető ez :))))

 

A film komoly üzeneteket juttatott be a mi kis nyugati civilizációnkba.
Legelsősorban azt, hogy gondolkozz, és válts szemléletet.
Kezdve ott, hogy jó-e az olcsó étel?

Hogy jó-e, hogy a marhákat kukoricával etetik?

Hogy jó-e, hogy a sok-sok helyi gazdaság helyett néhány cégóriás uralja a világpiacot, no és az élelmiszer ipari felügyeleteket és kormányzatokat is?

Nézd meg ezt a filmet! És gondolkozz!!:)) És dönts naponta háromszor okosan, ez ellen a rendszer ellen, valahányszor étkezel vagy élelmiszert vásárolsz. Mert amire civil aktivisták csak évtizedek alatt lennének képesek, azt mi, fogyasztók félévek alatt keresztül tudjuk vinni!! Saját fogyasztói szokásaink kontrollálásával.

-jepe-
2011-11-23

Címkék: E. coli, e-coli, hamburger, food, kukorica, táplálkozás, green:::::::
  LÁSD: Food Inc. info-file
:::::::  (Food Inc. 2008.)