microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-12-02

Csizmás, a Kandúr

az a tojás elgurulhatna már


Bár mi tudtuk előre, hogy ez a film a Shrek-sorozat egy spin-off-ja (vagyis egy abbéli karakter történetének részletesebb kibontása, nagy vonalakban), ez nem mindenkinek ennyire egyértelmű, a velünk együtt mozizó két kislány például a “klasszikus” Csizmás Kandúrt várta volna, de azért ők sem voltak csalódottak. Azt azért megjegyezzük, hogy itt pontos a 12 éves korhatár, ez alatt nem nagyon értik a csemeték a -Shrek módjára- felnőttes mesét.

A rajzok szépek, karakterek többnyire kedvesek, a magyar szinkron is remek – szóval minden együtt van ahhoz, hogy a Shrek Kandúrja egy saját filmben is jól domborítson. Az, hogy végül mégsem lett 10 pontos gyerek-élmény, leginkább a Tojás Tóbiás (az eredetiben Humpty Dumpty) nevű egyik karakter számlájára írható.Persze ez így túl szigorúan hangzik, igazából csak arról van szó, hogy míg a Csizmás Kandúr és cica-lánytársa, magyar fordításban Puha Pracli (milyen aranyos név)) jól elvannak együtt, és felnőttek számára izgalmas módon évődnek egymással és kalandokba keverednek, addig ez a Tojás karakter végig zavaró, nemcsak mi (felnőtt nézők) láttuk így, de a kislány nézőtársak is egyetértettek.


Csizmás Kandúr a Shrek-ekben arról volt híres, hogy ha kellett, nagy szemeket tudott mereszteni, és ezzel az ártatlan tekintettel bárkit levett a lábáról, ez a különleges képesség egyszer bukkan fel a filmben, de az hatásos is lett. Amúgy a Kandúr a törvény rosszabbik oldalán tevékenykedik a történet nagy részében, és 3D-ben látványos kalandokat él át. A barátnőjének is talpraesett karaktert találtak ki, úgyhogy elmondhatjuk, hogy folyton történik valami, tényleg, mintha Antonio Banderas (Csizmás eredeti hangja) legjobb filmsorozatában, a Zorro-ban lennénk.

Ami a Tojást illeti, ez egy béna vonala a filmnek, a túlsúlyos és sérülékeny karakter nem a humort képviseli (pedig az eredeti hangja Zack Galifianakis, az egyik fő vígjátéki karakter Hollywood-ban), hanem valami felnőttes komolyabb dolgot, és ez kicsit visszaveti a film kedves stílusát.

Végülis érthető, hogy a Shrek egyik népszerű szereplőjét feldolgozták egy saját filmben, a Shrek-es sikerben a macskosz is főszereplő volt, és a Shrek befejezése után már csak rá számíthatnak a producerek, hogy megtölti a mozikat egész családokkal, kicsikkel és felnőttekkel. Itt is inkább a felnőtt nézők felfogására és értelmére építették a történetet, mint a Shrek-ben, ami tele volt csak a felnőttek számára humoros beszólásokkal. Javasoljuk, hogy a 12-es korhatárt úgy-ahogy tartsuk be a gyerekekkel, mert meglátásunk szerint olyan 11 év körül kezdik el érteni a filmet, azalatt csak a fő élvezeti forrás marad a kisebbeknek: a háááá-room déééééé!!!

-lid-
2011-12-02

Címkék::::::::
  LÁSD: Csizmás, a Kandúr info-file
:::::::  (Puss In Boots 2011.)