microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-12-16

Mission: Impossible - Fantom Protokoll

unaloműző küldetés


Akárhogyan is nézzük, Tom Cruise nagyon nem szimpatikus ember, közben viszont baromi jó színész. Mivel azonban a Mission Impossible-filmekben a színészi tehetség nem játszik szerepet, az eddigi észbontóan béna epizódokat valóságos szenvedés volt megnézni. Az új MI azonban más, mert most legalább az egész film rendben van, műfaján belül normális szórakozást kínál, így még Tom Cruise-t is képes volt elvinni a hátán...

Az új MI más, mint a többi. Kifejezetten James Bond-osra vették a figurát, sok utazgatás, sok verekedés, sok külső helyszín, ja, és felrobban a Kreml is :)))


Az eddigi részek vakítóan bénák voltak, ez azonban nagyjából rendben van (bár a film bevezető jelenetéről, ami Budapesten játszódik, először azt hisszük, filmforgatás, annyira mű :))). Teljesen könnyedén nézhető. Tom Cruise karakterét valóságos csapattá szélesítették ki, helyesebben megtámogatták Jeremy Renner-rel és a Halle Barry-re hasonlító Paula Patton-nal, sőt, még egy vígjátéki karakterrel is, aki azért felelős, hogy a film mégse szálljon el teljesen a James Bond-i irányba (ahol azért nem állná meg a helyét, bár ez már a legutóbbi James Bond-okról is elmondható, kezdve a Die Another Day-el).


A film érdekessége, hogy az atomháborúval fenyegető szociopata szerepében Michael Nyqvist látható, akit a Tetovált lány c. trilógia amerikai változatában most Daniel Craig alakít majd :) Így a 3 filmen keresztül pozitív töltésű színész most egyetlen mozdulattal válik a világ legdurvább alakjává, és már a régi énjéhez sem tudunk visszanyúlni, hiszen oda belépett Daniel Craig :)
Az új MI sokat tanult az előző részek hibáiból, és kényszeresen törekedtek arra, hogy a hibákat kijavítsák, és ami jó volt, azt ezerrel megismételjék. Így kapunk most a végkifejletnél idióta, computer-rajzolt összecsapások helyett (műfaján belül) meglehetősen valós, életszagú verekedést, ezért kapunk egy homokvihart (mintegy a műanyag és a kék tenger ellentéteként :))), illetve, a régi epizódokból ezért maradt meg hangsúlyosan Tom Cruise mászása, amit most egy üvegfalon ad elő (nem túl izgalmas formában, maga a kitekintés a 130. emeletről izgalmasabb, mint az egész mászás, nem említve, hogy amikor egy pillanatra véletlenül lezuhan, az mennyire el van tolva :)).A film ezzel együtt egyszerűen, de rafináltan van kiagyalva, úgy, hogy bár csak minimálisan, de mégis mindig le legyen kötve a figyelmünk, illetve, hogy mindig stimulálva legyünk. Ha másképp nem, hát a gyönyörű Léa Seydoux bérgyilkosként való bevetésével, aki Woody Allen Mindnight in Paris-ében a legizgalmasabb lánykarakter volt. Léa Seydoux szerepe persze majdnem a nullával egyenlő (hasonlóan Tom Cruise fikciós üvegfalmászós kesztyűjéhez - annak is a jobbkezes darabjához), de egy darabig fenntartotta az érdeklődést, stimulálta a nézőt, és .. ennyi.

 

Műfaján belül, illetve a néző egy ilyen filmmel kapcsolatos elvárásait tekintve, alapvetően rendben van ez a film. Pontosan azt teszi, amiért fizetjük: lazán szórakoztat. Később persze minden egyes jelenetről az jut eszünkbe, hogy ez sem volt akkora dobás, mint amilyennek az elején tűnt - de ... addigra ott a következő jelenet, ami az adott pillanatban épp megint stimulál bennünket. Gyakorlatilag így szánkózunk végig az egész filmen, jelenetről jelenetre, és végül csak egyetlen egy jelenetre fogunk panaszkodni, a legutolsóra, értelemszerűen :) Kicsit lapos volt? - na és :) Lement, megvolt, oké volt, kész. Nem volt kellemetlen, sőt, gyakorlatilag kellemes volt.

-jepe-
2011-12-16

Címkék: Tom Cruise:::::::
  LÁSD: Mission: Impossible - Fantom Protokoll info-file
:::::::  (Mission: Impossible: Ghost Protocol 2011.)