microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2011-12-02

Rumnapló

üde színfolt


Megszoktuk, hogy a filmek vagy drámák, vagy vígjátékok, esetleg művészfilmek, vagy akciók, és miközben minden Oscar-gálán, sőt, minden filmes eseményen, minden filmes arról beszél, hogy „történetet mesélni”, a legkevésbé arra vagyunk felkészülve, hogy egy film tényleg ezt teszi: egyszerűen elmesél egy történetet.A Rumnaplónak nincs semmi extra töltete
(pozitív értelemben), hacsak nem az, hogy Johnny Depp, mint producer az egészet azért hozta létre, hogy barátjának, Sala-nak emléket állítson. Amikor világszerte megírta a sajtó, hogy Depp filmje anyagilag nem nagy dobás, azt válaszolta, nem izgatja, mármint a bevétel nem, a film igen, mert a barátja emlékére készítette. Eléggé nemes gesztus. Nem utolsó sorban pedig eléggé izgalmas trip: Depp létrehoz egy filmet, amelyben főszereplő, s így együtt bulizhat a barátjával egy olyan történeten keresztül, amelyben eredetileg nem is vett részt :) A film révén becsempészte magát a barátja életébe, és ott együtt lehetett vele, ezt nevezzük baráti látogatásnak :)))

 

A történet a legjobb típusú novellák története: maga az élet. Ez persze azzal jár, hogy néhány kakasviadalos jelenet is belekerült a filmbe, de reméljük, a forgatáson már nem esett baja állatoknak. A történet egyszerű, roppant egyszerű, és közben elegánsan szép. Egy íróról van szó, akit Depp alakít, és aki lemenekül Puerto Rico-ba, a rum hazájába, hogy egy süllyedőben lévő kommersz újságnál megtalálja saját írói hangját :)

Természetesen az egész miliő meglehetősen eredeti, beleértve a Giovanni Ribisi által alakított alkoholista szellem-embert, aki a rumgyárból feketén vásárolt szűrőbetétekből kicentrifugázott szeszen él, és ebbe Depp-éket is beavatja. Eredeti miliő, és eredeti élmények, a film ügyesen adja át, hogy milyen érzés lehetett a fiatal írónak odalent. Ráadásul, hogy az egész kerek legyen, van benne egy jellemfejlődési motívum is.

Az író kap egy fantasztikus lehetőséget, hogy írjon PR szövegeket ... egy szigetről és az ott épülő hotelről. Egy Álom-Sziget reklámozása, illetve a beruházásnak a helyiek felé való ravasz kommunikálása jó pénzért, illetve gigantikus pénzekért, sokak számára nyilván nem tűnik elutasítandó ajánlatnak (lásd Budapesten is volt Álom-Sziget projekt). Éppen ezért különösen tanulságos és izgalmas, hogyan tapaszalja meg az író mindkét oldalt, a helyiek nyomorát, és a nagymenő üzletemberek elképesztő világon-felüliségét, s közben,a saját bőrén, a korrupció, a szellemi prostitúció ízét.

Kifejezetten izgalmas és barátságos film, ami kellemes emléket hagy nézőben, s közben felnyitja a szemét, hogy hol végződik a szabadság, és kezdődik az üzlet, ... illetve ... hogy mi a határ szellemi (és szerelmi!) megalkuvás terén, és hol kezdődik a szabadság ... Teszi mindezt roppant egyszerű eszközökkel, egy életből vett történet elmesélésével.

-zé-
2011-12-02

Címkék: puerto rico, rum, álom sziget:::::::
  LÁSD: Rumnapló info-file
:::::::  (The Rum Diary 2011.)