microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Észvesztő (1999)
Girl, Interrupted

. . . . . . . . . . 8.31
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 8.7
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 128 perc
nemzetiség:  amerikai, német
műfaj:  megtörtént, romantikus
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos

c tr tr


információ:

1967-ben járunk. A 17 éves Susanna Kaysen (Winona Ryder) alig különbözik a legtöbb amerikai lánytól; õ is bizonytalan, összezavarodott, és küszködve próbálja megérteni az õrületes tempóban változó világot.
A szülõk kérésére találkozik egy pszichiáterrel, aki aztán tüstént néven is nevezi szokatlan viselkedését. Határeseti személyiségzavarról beszél, melynek tipikus megnyilvánulása az önkép, a távlati célok, az értékek, a baráti és szerelmi kapcsolatok terén mutatkozó bizonytalanság." Be is utalja a Claymoore kórházba, ahol Susanna egy csapat furcsa, fiatal nõ között találja magát. Az itt eltöltött két év során õk lesznek legjobb barátai: az elragadó, ám beilleszkedési zavarokkal küzdõ Lisa (Angelina Jolie), az elkényeztetett, papa-kedvence Daisy (Brittany Murphy), aki étvágyát hashajtókkal igyekszik kompenzálni, és a meleg szívû Polly (Elisabeth Moss), aki túlélt egy tûzvészt. Ám idõvel Susannának választania kell az intézetbeli barátok sajátos szélsõséges világa és a kinti valóságos világ között. Õ pedig - akárcsak Dorothy, az Óz, a csodák csodája fõszereplõje - úgy dönt, hogy maga mögött hagyja a párhuzamos világot", visszaszerzi függetlenségét, és éli tovább az életét - a maga módján.
A film Susanna Kaysen Girl, Interrupted címû bestsellere alapján készült. Annak a két évnek fanyar krónikája, melyet az írónõ egy pszichiátriai intézetben töltött. Visszaemlékezésében újragondolja a szabadság és bezártság, a barátság és árulás fogalmait, az õrültség és egészség közti határokat, s mindezt egy olyan korszakra vetítve, amikor az egész világ is megõrülni látszott.


szereplők:
Winona Ryder ... Susanna Kaysen/Történetmondó
Angelina Jolie ... Lisa Rowe
Clea DuVall ... Georgina Tuskin
Brittany Murphy ... Daisy Randone
Elisabeth Moss ... Polly 'Fáklya' Clark
Jared Leto ... Tobias Jacobs
Jeffrey Tambor ... Dr. Melvin Potts
Vanessa Redgrave ... Dr. Sonia Wick alias Dr. Leszbosz
Whoopi Goldberg ... Valerie Owens R.N.
Angela Bettis ... Janet Webber
Jillian Armenante ... Cynthia Crowley
Drucie McDaniel ... M.G.
Alison Claire ... Gretta
Christina Myers ... Margie
Joanna Kerns ... Annette Kaysen


fényképezte:
Jack N. Green

producer:
Winona Ryder
Carol Bodie
Douglas Wick
Cathy Konrad
Georgia Kacandes
Susanna Kaysen