nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
A Harcos És A Hercegnő (2000)
Krieger und die Kaiserin , Der
Princess And The Warrior, The
A Harcos És A Hercegnő
rendezte:
Tom Tykwer

írta:
Tom Tykwer

. . . . . . . . . . 8.47
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 8.75
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 135 perc
nemzetiség:  német
műfaj:  dráma, művész-film
eredeti nyelv: német
formátum: feliratos
korhatár 16+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


Sissi, a fiatal nõvér a birkenhofi pszichiátriai klinikán dolgozik, életét teljesen az ápoltaknak szenteli. Bodo katona, aki éppen most hagyta ott a hadsereget, és új foglalkozást keres. A történet kezdetén párhuzamosan nyomon követhetjük eddigi életüket, s kiderül, hogy mindkettõjük múltja sok szomorúságot rejt, Bodó például nem tudja feldolgozni felesége halálát, míg Sissi sötét családi titkokkal küszködik. Aztán a sors váratlanul összehozza õket. Bodo Wuppertal utcáin menekül, a benzinkút alkalmazottjai üldözik, mivel éppen most rabolta ki azt, Sissi pedig úton van a bankba, ahonnan egy barátja letétbe helyezett értékei készül kihozni.
A forgalomban Bodo átrohan egy tartálykocsi elõtt, amelynek sofõrje elrántja a kormányt és elüti Sissit. Bodo a kocsi alá rejtõzik üldözõi elõl, s észreveszi, hogy az autó elõtt heverõ lány nem lélegzik.
Sissi férfiakkal való kapcsolata eddig a pszichiátriai intézet ápoltjaira korlátozódott, többségük nagy hatást gyakorolt rá, s egyikük felébresztette benne a testi vágyat is. De az, hogy egy idegennel való elsõ találkozása mesterséges lélegeztetésbe torkollik úgy, hogy az illetõ szó szerint ráfekszik, még álmaiban sem fordult elõ...
Hosszú idõbe telik, amíg Sissi felépül a balesetbõl, de nem tudja kiverni a fejébõl a furcsa találkozást. Az intézet egyik páciense segítségével nyomon követi Bodót a dombtetõn lévõ házba, ahol a férfi bátyjával lakik. Walter biztonsági õr egy bankban, amit ki akarnak rabolni. Bár a lány többször is megkísérli, hogy találkozzon vele, Bodo durván elutasítja.
De kettejük útja ismét keresztezi egymást, amikor Sissi megint elindul a bankba, amit a fivérek éppen kirabolnak. A dolgok rosszra fordulnak, Waltert lelövik, s végül Sissi segít kórházba vinni a sebesültet, Bodót pedig elbújtatja a klinikán. Amikor a férfi értesül Walter haláláról, úgy kiborul, hogy mindenki azt hiszi, õ is az ápoltak egyike. Sissi azonban segíteni akar...

A PRODUKCIÓRÓL

Tom Tykwer rendezõ A lé meg a Lola címû, különös hangvételû filmje bemutatásakor már új produkción törte a fejét. Bár papírra vetett néhány gondolatot, még nem volt biztos benne, milyen forgatókönyv kerekedik ki belõle. - Ugyanúgy közelítettem a témához, mint mindig. Nagyon személyes, roppant individuális mozit akartam csinálni a széles közönségnek - nyilatkozta Tykwer. - Sissi és Bodo elõször egy tartálykocsi alatt találkoznak, ez hihetetlen és különösen érzéki jelleget kölcsönöz a jelenetnek, ami cseppet sem szokványos. A késõbbiekben nagyon visszafogott az ábrázolás, a férfi és a nõ alig érintik meg egymást és sosem csókolóznak.
A rendezõ véleménye szerint a film fõ mondanivalója az, hogy az érzelmi feszültség nem fizikailag csúcsosodik ki szereplõi között, mivel azoknak elõször meg kell érteniük egymást.
Tykwer másodszor dolgozik együtt Franka Potentevel, aki a Lola fõszereplõje volt.
- Franka jelen volt az ötlet megszületésénél és Sissi szerepét egyenesen az õ számára írtam. Elfogadtam az ötleteit, a karakter egyébként is nagy hatást gyakorolt rám. Sissi egyfajta kapocs két világ között, a pszichiátrián ápoltak és az úgynevezett normális emberek között, akik közül egy, nevezetesen Bodo bátyja halála miatt mentálisan kilép régi énjébõl. Számomra nagyon fontos volt, hogy a pszichiátriát ne valami ijesztõ háttérként használjam, hanem olyan normális világként, ahol az emberek élik a maguk életét.
A filmet Tykwer szülõvárosában, Wuppertalban forgatták.
- Ez az elsõ mozi, amit itt készítettem. Szeretek itt dolgozni, mivel itt mindent jól ismerek. Wuppertalnak sok arca van, a hegy és völgy közötti különbségtõl kezdve egy csomó tipikus német építményig, érdekes, rejtélyes és csábító város olyan földrajzi elhelyezkedéssel, ami ide hívogatja a látogatókat, s ezért alkalmas egy film helyszínének is.


szereplők:
Franka Potente ... Sissi
Benno Fürmann ... Bodo
Joachim Król ... Walter
Lars Rudolph ... Steini
Melchior Beslon ... Otto
Ludger Pistor ... Walter Dürr
Sybille J. Schedwill ... Maria
Peter Ender ... Thomas
Sebastian Schipper ... Security Typ 1
Jörg Reimers ... Wachmann
Marita Breuer ... Sissi's Mother
Natja Brunckhorst ... Bodos Frau
Jürgen Tarrach ... Schmatt
Christa Fast ... Sigrun Molke
Susanne Bredehöft ... Ali Goren


fényképezte:
Frank Griebe

vágó:
Mathilde Bonnefoy

jelmez:
Monika Jacobs