nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Bridget Jones Naplója (2001)
Bridget Jones's Diary

. . . . . . . . . . 8.50
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 9.5
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 98 perc
nemzetiség:  angol, ír, francia
műfaj:  vígjáték, romantikus, feldolgozás
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár 14+
c tr tr

a Bridget Jones sorozat részei:
Bridget Jones Naplója   Bridget Jones: Mindjárt Megõrülök  
vissza a rövid tartalomhoz


A Bridget Jones Naplója 1995-ben az angol Independent címû lap rovataként indult, Helen Fileding újságírónõ teremtményeként. Briliánsan komikus heti beszámoló volt egy egyedülálló, harmincvalahány éves nõ életérõl, aki a szerelmet keresi a poszt-feminista világ zûrzavara közepette.
'Ekkor döbbentem rá: az lesz a sorsom, hogy Miss Havishammé változom, vagy Glenn Close-zá a "Végzetes vonzerõ"-bõl. És miután leéltem az életem, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fûzött, egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák.'
Amikor Fielding a rovatból regényt írt 1996-ban, Bridget Jones globális kulturális jelenséggé nõtte ki magát: a könyv több mint 4 millió példányban kelt el, a figura pedig a nõk vágyait és kétségeit szimbolizálta.
Bridget Jones Naplója most a filmvászonra is felkerül Renée Zellweger (Betty nõvér, Jerry Maguire), Hugh Grant (Sztárom a párom, Négy esküvõ, egy temetés) és Colin Firth (Szerelmes Shakespeare, Az angol beteg) fõszereplésével. A forgatókönyvet Helen Fielding, Andrew Davies és Richard Curtis írta. A rendezõ Sharon Maguire, a producerek Tim Bevan, Eric Fellner és Jonathan Cavendish. A filmet Magyarországon forgalmazza a UIP - Duna Film.

A történet középpontjában Bridget, a harmincvalahány éves "hajadonna" áll, aki meg van gyõzõdve róla, hogy mindenkinek összejön, csak neki nem. Céljai nem nagyok - szeretne fogyni, és szeretné megtalálni az igaz szerelmet -, de látszólag elérhetetlenek. Szerelmi élete állandó válságban van. Az újév kezdetén Bridget úgy dönt, kezébe veszi életét, és naplóba kezd.
'Egyes számú elhatározás: magától értetõdõen leadok tíz kilót. Kettes elhatározás: mindig bedobom az elõzõ napi bugyit a szennyeskosárba. Ugyanilyen fontos, hogy találjak egy kedves, érzékeny barátot, akivel járhatok, és hogy ezentúl az alábbiak közül egyikkel se alakítsak ki romantikus kötõdést: alkoholistákkal, munkaholistákkal, viszonyfóbokkal, nagyzolókkal, kukkolókkal, érzelmi fogyatékosokkal vagy perverzekkel.'
Miközben barátai, Jude, Sharon és Tom reménytelen tanácsokkal traktálják, Bridget azon veszi észre magát, hogy két férfi közt hányódik. Az egyik az elbûvölõ, szexi, de veszélyes fõnöke, Daniel Cleaver; a másik Mark Darcy, a család régi barátja, aki kezdetben tartózkodónak és unalmasnak tûnik, míg fel nem tárul igazi énje. Bridget naplója rögzíti kaotikus élete irányítására és belsõ tartása kifejlesztésére tett sikertelen kísérleteit. Ahogy az elképesztõ dilemma tovább bonyolódik, Bridget rájön, hogy elnyomhatatlan érzéke van arra, hogy túlélje az õt körülvevõ káoszt.

Britannia vezetõ filmgyártó cége, a Working Title Films 1997-ben vette meg a bridget jones naplója jogait. Tim Bevan és Eric Fellner producerek már akkor felismerték a könyvben rejlõ lehetõségeket, noha akkor még nem volt az a bestseller, amivé késõbb vált. "Nem csak engem, de minden érintettet meglepett Bridget sikere" - mondja az írónõ. "Nagyon lassan történt. Senki sem gondolta, hogy a rovat hosszú életû lesz. Aztán az Independent elkezdett dicsérõ leveleket kapni... Igazából azért írtam a rovatot, hogy finanszírozzam második regényemet, mely az Antillák kulturális megosztottságáról szóló komoly traktátus volt. Kábé kilenc hónappal a rovat megindítása után a kiadómmal vacsoráztam, és azon nyavalyogtam, milyen unalmas a regény. Erre azt mondta: "Miért nem írod meg inkább Bridgetet?" Erre én: "Ja, jó." És ennyi volt. Amikor a napló kemény kötésben megjelent, elég jól fogyott, de még nem került a bestseller listára. Csak amikor kijött puha kötésben, akkor lett elsõ, és megmagyarázhatatlanul a csúcson is maradt hat hónapig."
A producerek a könyv szellemisége megõrzésének érdekében Sharon Maguire-t kérték fel a rendezésre. Az elismert dokumentumfilmes Bridget barátnõinek, Sharonnak és Jude-nak ez egyik valóságos modellje. "Nagyon jól ismertem ezt a világot, mert az enyém" - mondja Maguire. "Ebben az életkorban nagyon jól éreztük magunkat, bulizni jártunk, és ezt nem is akartuk abbahagyni. Ugyanakkor idegesek voltunk amiatt, hogy még nem állapodtunk meg. Mégis azt gondoltuk, nem törekszünk kivívni a férfiak elismerését, hiszen feministák vagyunk. Ez az az ellentmondás, amire Helen szerintem oly briliánsan tapint rá a könyvben. Egy csomó nõ van, akiknek ott van a karrierjük, a függetlenségük - de állandóan azt gondolják: "Csak szerelmes akarok lenni. Csak egy férfit akarok..."

A film sikere nagyban függött a Bridgetet játszó színésznõ alakításán. A Working Title bejelentése, hogy Renée Zellweger, amerikai színésznõ kapja Bridget szerepét, felbolydulást okozott a brit médiában. Ám ez nem volt könnyû döntés. Két éves keresés után esett a választás Zellwegerre, aki a producerek szerint maga volt a megtestesült Bridget - erõs texasi akcentussal.
Renée 2000 márciusában utazott Londonba, hogy Barbara Berkeley beszédtanárral dolgozzon, aki korábban Gwyneth Paltrowból csinált angol nõt A nõ kétszer és a Szerelmes Shakespeare címû filmekhez. A nyelv hangjainak és ritmusának gyakorlása mellett a két nõ gyakran járta együtt a várost, vásárolni, teázni mentek, hogy Renée hozzászokjon új hangjához, és higgyen benne. Az eredmény tökéletes brit angol kiejtés lett.
A szerepre való készüléshez a producerek találtak egy állást Zelweegernek a londoni Picador kiadónál, ahol a Bridget Cawendish álnéven dolgozott gyakornokként a sajtóosztályon, és elmerült Bridget világában. Néhány hétig Renée vette fel a telefont, fénymásolt és fõzte a kávét. Senki sem sejtette, ki õ valójában. "Ez két szinten is elképesztõen értékes volt" - mondja Jonathan Cavendish producer. "Egyfelõl megtudta, milyen az élet egy kiadónál, és gyakorolta a nyelvet. Másfelõl senki nem jött rá, hogy õ nem egy hazai lány, hanem egy hollywoodi filmsztár. Tehát ha Renée el tudta hitetni a munkatársaival, hogy angol, akkor mindenkivel el tudja hitetni."
Renée még keményebben dolgozott, hogy fizikailag alkalmas legyen a szerepre: hat és fél kilót hízott, hogy eljátszhassa a kalóriaszámláló Bridgetet. A színésznõ abbahagyta napi edzéseit, és "gyorskaja-diétába" kezdett: falta a mogyoróvajas fánkokat, burgereket, pizzákat és a fagyit.
A címszereplõ mellett fontos feladat hárult a két vetélytárs férfi fõszereplõre is.
Hugh Grant számára Daniel Cleaver szerepe lehetõségen nyújtott, hogy eltérjen a sármos, romantikus figuráktól, melyek oly híressé tették. "Egyértelmûen túl sok jó fiút játszottam az elmúlt években" - mondja Grant. "Remek szerepek voltak, és örülök, hogy az emberek emlékeznek rájuk, de ugyanakkor ez frusztráló is, mert azt mondják: Csak ezt tudod?"
A Mark Darcyt alakító Colin Firth ismerte a Bridget Jones rovatot, de a könyvet nem. Azt ugyanakkor tudta, hogy nevét megemlítik benne. "Múltbéli szerepeimet ebben az új formában olvasták a fejemre. Azt hiszem, már ennek a merõ iróniája is vonzott."
Az erõs mellékszereplõ gárda mellett a filmben - a könyvbemutató jelenetben - számos híres irodalmi személyiséget is láthatunk. Feltûnik többek között - önmagát alakítva - Salman Rushdie, Sebastian Faulkes, Julian Barnes és Jeffrey Archer is.
"A film vonzásköre jóval túl fog mutatni a könyvén" - mondja Eric Fellner producer. " Ez az anyag túllép a földrajzi határokon, mert olyan problémákról szól, amelyeket az emberek világszerte megélnek, és túllép a nemi határokon is, hiszen a férfiak is viszonyulni tudnak Bridget bizonytalanságaihoz, félelmeihez és örömeihez. Így hát úgy gondolom, ez a film világszerte szórakoztatni fogja a férfiakat és nõket egyaránt."


szereplők:
Renée Zellweger ... Bridget Jones
Colin Firth ... Mark Darcy
Hugh Grant ... Daniel Cleaver
Gemma Jones ... Bridget anyja
Jim Broadbent ... Bridget apja
Shirley Henderson ... Jude
Sally Phillips ... Shazza
James Callis ... Tom
Celia Imrie ... Una Alconbury
James Faulkner ... Geoffrey bácsi
Embeth Davidtz ... Natasha
Charmian May ... Mrs. Darcy
Donald Douglas ... Mr. Darcy
Paul Brooke ... Mr. Fitzherbert
Felicity Montagu ... Perpetua
Neil Pearson ... Richard Finch
Claire Skinner ... Magda
Dolly Wells ... Woney
Mark Lingwood ... Cosmo
Patrick Barlow ... Julian
Dominic McHale ... Bernard
Joan Blackham ... Shirley
Lisa Barbuscia ... Lara
Toby Whithouse ... Alastair


fényképezte:
Stuart Dryburgh

vágó:
Martin Walsh

látvány:
Gemma Jackson

jelmez:
Rachael Fleming

zene:
Patrick Doyle

mûvészeti rendezõ:
Paul Cross

szereposztó:
Michelle Guish

díszlet:
Shirley Lixenberg

producer:
Tim Bevan
Jonathan Cavendish
Liza Chasin
Eric Fellner
Helen Fielding
Debra Hayward
Peter McAleese