nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
A Gyűrűk Ura - A Két Torony (2002)
Lord of the Rings: The Two Towers, The

. . . . . . . . . . 7.75
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 4.8
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 179 perc
nemzetiség:  új-zélandi
műfaj:  fantázia, akció, mese
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár 14+
c tr tr

a Gyûrûk Ura, A sorozat részei:
Gyûrûk Ura - A Gyûrû Szövetsége, A   Gyûrûk Ura - A Két Torony, A   Gyûrûk Ura - A Király Visszatér, A  
vissza a rövid tartalomhozAz elsõ rész végén, Boromir hõsi halála után (Sean Bean) felbomlik a Szövetség: Frodó és Csavardi Samu elmenekül, a többieket pedig szétszórja egy ork banda váratlan támadása. Gandalf egy alvilági szellemmel folytatott csatában a mélybe zuhan. A Szövetség három csoportra bomlik ugyan, de tagjai a korábbihoz hasonló elszántsággal folytatják hõsi küldetésüket.
Zsákos Frodó (Elijah Wood) és Csavardi Samu (Sean Astin) eltéved az Emyn Muil hegyek, dombok szabdalta vidékén; itt fedezik fel, hogy a rejtélyes Gollam (Andy Serkis) a nyomukban van. A kis szörnyeteg, aki maga is "megfertõzõdött" a Gyûrû hatalmától, rájuk támad, de a két hobbitnak sikerül legyõznie. Gollam, szabadulásáért cserébe - és persze a Gyûrû utáni titkos vágyától hajtva - megígéri, hogy rejtekutakon elvezeti õket Mordor Fekete Kapuihoz. Samu bizalmatlanul hallgatja Gollam ajánlatát, Frodó azonban megkönyörül az ocsmány támadón, aki, csakúgy, mint õ, valaha szintén birtokolta a Gyûrût.
Aragorn (Viggo Mortensen), Legolas, a tündér íjász (Orlando Bloom) és Gimli, a törp (John-Rhys Davies) idõközben Középföldén át megérkezik az ostromlott Rohan királysághoz, melynek egykor nagyhatalmú királyát, Théodent (Bernard Hill) most gonosz tanácsadója, Kígyónyelv (Brad Dourif) és titkos szövetségese, Szarumán varázsa tartja bûvkörében. Éowyn (Miranda Otto), a király unokahúga felismeri a harcos Aragornban a nemes és bölcs királyi utódot, akiben vonzalom ébred ugyan a lány iránt, de közben egy pillanatra sem felejti el a tünde Arwen iránt érzett olthatatlan szerelmét és egymásnak tett ígéretüket.
Gandalf (Ian McKellen), aki Balroggal vívott küzdelme után Fehér Gandalfként születik újjá, emlékezteti Aragornt feladatára: egyesítenie kell Rohan népét az emberi nem utolsó bástyájával, Gondorral.
Eközben a két fogságba esett hobbit, Trufa (Dominic Monaghan) és Pippin (Billy Boyd) az uruk-hai-ok elõl a rejtelmes Fangorn-erdõbe menekül, és nem várt szövetségesre talál a vén fák között Szilszakáll, a beszélni és járni képes fa-pásztor személyében, kinek Szarumán megtizedelte egykor hatalmas erdejét.
A Szövetség tagjai, akik bár a küldetés során folyamatosan szembekerülnek az ellenség minden képzeletet felülmúló túlerejével és gonoszságával, megtapasztalják népük bátorságát és eddig nem látott erejét. Jól tudják, hogy csak együtt szállhatnak szembe Szauron és Szarumán hatalmas haderejével, mely a két torony felõl érkezik: az egyik az Orthanc Erõd, ahol az áruló Szarumán az orkok mintájára megteremtette tízezer fõs uruk-hai seregét, a másik pedig Barad-dûr (más néven Sötét Torony), Szauron Mordor földjén magasodó fellegvára.

A két torony új szereplõi:

Gollam. A trilógia második részében kulcsszerepet játszik az Egy Gyûrû elpusztításáért folyó küldetésben.
Rohan népe - köztük a gyönyörû Éowyn (Miranda Otto) - Aragorn szerelme -, bátyja, Éomer (Karl Urban) és királyuk, Théoden (Bernard Hill).
Kígyónyelvû (Brad Dourif), Théoden gonosz tanácsadója és Szarumán titkos szövetségese a Rohan királyságban.
Faramir (David Wenham), Boromir gondori öccse (Sean Bean).
Szilszakáll, az ent, Középfölde legvénebb lakója, a Fangorn-erdõ titokzatos ura.


Peter Jackson életre kelti a mítoszt

J. R. R. Tolkien trilógiája, A Gyûrûk Ura 1954-es megjelenése óta olvasók millióit nyûgözi le szerte a világon. Mágikus világba vezet el, Középfölde tudományos igénnyel megalkotott fantáziavilágába, de úgy, hogy középpontjában mindvégig az egyik legfontosabb emberi motívum, a sötétség pusztító erõi felett diadalmaskodó barátság és bátorság áll. "Az évszázad könyvének" tartott modernkori eposz a jó és a gonosz archetipikus üzenetét fogalmazza meg a XX. század olvasói számára.
A tolkieni legenda második része elevenedik meg most a filmvásznon Peter Jackson nagyszabású vállalkozásának köszönhetõen. Az aprólékosan kidolgozott világ a maga rendkívüli tájaival és lényeivel óriási kihívást jelentett a filmesek számára, és a technika több mint négy évtizedes fejlõdése volt szükséges ahhoz, hogy méltóképpen jelenhessen meg a rajongók elõtt.
Peter Jackson egyike volt azoknak, akikre fogékony fiatal éveikben nagy hatást gyakorolt a könyv. Rendezõként késõbb õ is arról vált ismertté, hogy mesterien jeleníti meg saját fantáziáit és rémálmait a vásznon - errõl tanúskodott a Mennyei teremtmények és a Törjön ki a frász! is. "Egyetlen célom volt: elvinni a nézõket Középfölde fantasztikus világába úgy, hogy az hiteles és felkavaró legyen - mondja. - Azt akartam, hogy a könyv összes jelentõs mozzanata helyet kapjon a filmben, és a modern technika révén olyan élménnyel ajándékozzuk meg a nézõket, melyben eddig nem lehetett részük. Hét évet töltöttem az életembõl ezzel a filmmel, a szívemet adtam bele minden kockájába. De ez a legkevesebb, amivel Tolkiennek és rajongóinak tartozunk."
A forgatókönyv megírásában Fran Walsh, Philippa Boyens és a második részben Stephen Sinclair mûködött közre. Az alkotók a közel három évig tartó munka során leginkább arra törekedtek, hogy a mû alapmotívumait - a jó és a rossz, a természet és a gépek, a barátság és a romlás kíméletlen erõinek ellentétét - állítsák a középpontba.
Robert Shaye és Michael Lynne, a New Line társelnökei és ügyvezetõ producerei kezdettõl fogva támogatták Jackson elképzeléseit. Annál is inkább, mivel osztoztak a rendezõ Tolkien iránti rajongásában. "A két torony története ma épp oly jelentõs, mint amilyen ötven évvel ezelõtt volt - jegyzi meg a két producer. - Tolkien a mese szövésekor egy pillanatra sem téveszti szem elõl a hatalom pusztító és csábító erejét és azt a gondolatot, hogy egy ember - vagy hobbit -, legyen bár kicsiny vagy jelentéktelen, képes megváltoztatni a történelmet."
A trilógia második része kitágítja a Gyûrû Szövetségé-ben megismert Középfölde határait. "Míg az elsõ filmben a Szövetség együtt halad a küldetésben - magyarázza a Zsákos Frodót, a gyûrû hordozóját alakító Elijah Wood -, addig A két torony-ban szétforgácsolódik, ami lehetõséget nyújt arra, hogy minden egyes szereplõ véghezvigye saját hõstettét, és bejárja a maga útját. A világ kitágul, ha lehet, még drámaibbá és mozgalmasabbá téve a cselekményt."
Mark Ordesky ügyvezetõ producer így vélekedik errõl: "A két torony-ban a kamera jóval többet láttat Középföldébõl. Végre megpillanthatjuk Mordort, Rohant és a többi helyszínt, melyekrõl azelõtt csak a szereplõk beszélgetéseibõl hallottunk. És megjelenik Gollam is, akit nem nevezhetünk szimplán ’kreatúrának’, hisz legalább oly fajsúlyos és meghatározó szerepet tölt be, mint bárki az úgynevezett fõszereplõk közül."
"Ez ugyan három film, de egyetlen nagy ívû történet - veszi át a szót Wood. - Az események felgyorsulnak, a helyszínek száma megtöbbszörözõdik, és egymást érik a váratlan fordulatok. És persze belép a történetbe Gollam, akit életem legizgalmasabb irodalmi figurájának tartok."
"A két torony új szereplõi között akad olyan is, akit nem színész formál meg - mondja Jackson. - A trilógia középsõ darabja két emlékezetes digitális karakterrel is szolgál, melyek a wellingtoni WETA Digital stúdióiban keltek életre: az egyik Gollam, a ’drágasága’ után áhítozó kis szörnyeteg, a másik pedig Szilszakáll, a járni-kelni és beszélni tudó faaggastyán."
A film egyik elsöprõ erejû jelenetében megelevenedik a helm-szurdoki csata, melyben uruk-hai katonák ezrei rohanják meg a rohani erõket. A már-már tablószerû jelenetet élõ akció, miniatûr modellek és a WETA Digital MASSIVE elnevezésû szoftvere segítségével keltették életre. "A Gyûrû Szövetségé-ben látottakhoz hasonló mértékben alkalmaztuk a programot, de ebben a részben egy 10 ezer fõnyi, Massive vezérelte uruk-hai had menetel a völgyön át a szurdok felé. Félelmetes látvány" - mondja Jackson.
"Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz A két torony fogadtatása - vallja meg Richard Taylor, akit Oscar-díjjal jutalmaztak a trilógia elsõ darabjában nyújtott szakmai teljesítményéért. - A közönség hihetetlen vizuális élményként üdvözölte már az elsõ részt is, pedig higgyék el, mindez nem is fogható ahhoz, ami most következik."
A trilógia befejezõ része, A király visszatér, 2003. december 17-én kerül a közönség elé.


A Szövetség felbomlik - A két torony története

Az erõegyensúly felborul Középföldén. A két torony - a Barad-dûr, a Sötét Úr, Szauron erõdítménye és az Orthanc, Szarumán varázsló fellegvára - egyesíti erejét, hogy végsõ támadást indítva Középfölde lakói ellen, a pusztulásba taszítsa az emberi fajt.
"A címben szereplõ ‘két torony’ egyike az Orthanc, ahol Szarumán tanyázik, a másik pedig a Barad-dûr, a Sötét Torony, Szauron vára; e két sötét erõ most szövetkezik egymással, hogy lesöpörje a föld színérõl az emberi fajt - magyarázza a rendezõ-író-producer, Peter Jackson. - A történet alapmotívuma ebbõl az aspektusból nem más, mint a genocídium, azaz egy nép módszeres és tömeges legyilkolása."
Az Egy Gyûrû sötét hatalma csak úgy fékezhetõ meg, ha hordozója, Frodó (Elijah Wood) - az egyetlen, aki képes ellenállni gonosz varázsával szemben - eljut a Tûz-hegyre, oda, ahol annak idején Szauron kovácsoltatta, és sikerül ott elpusztítania. A küldetés Szürke Gandalf, a varázsló (Ian McKellen) és az emberi fajhoz tartozó Boromir (Sean Bean) életét követeli.

Frodó, Csavardi Samu és Gollam Emyn Muil hegyei között

Frodónak immáron egyedül kell szembenéznie sorsával. Hû társa, Csavardi Samu kíséretében bemerészkedik az ellenség földjére, nem sejtve, hogy Gollam, a titokzatos kis lény, aki maga is a gyûrû bûvkörébe került, a nyomában van. Szméagol-Gollam, a valaha volt hobbit ötszáz éven át birtokolta az Egy Gyûrût, melynek gonosz hatalma csúf szörnyeteggé tette, eltorzítva testét, lelkét és elborítva elméjét. Mikor Frodó és Samu észreveszi, hogy követi õket, Gollam felajánlja, hogy szabadulásáért cserébe Emyn Muil sivár hegyein át elvezeti õket Mordorba. "Frodó mintha önmagát látná meg Gollamban - jegyzi meg Andy Serkis, aki hangját és mozgását kölcsönözte a WETA által megalkotott szereplõnek. - Érzi, hogy nélküle nem folytathatja küldetését."
A "megszelídített" Gollam együttmûködik velük abban a reményben, hogy Frodó és Samu mellett kiveheti részét a Gyûrû-hordozó szerepébõl, és visszaszerezheti az õ "drágaságát". Frodó kicsikarja a meghunyászkodó szörnyetegbõl az egykori hobbit Szméagol sötét történetét: az Isildur által elvesztett Gyûrût õ találta meg. A Gyûrû gonosz hatalma azonban visszataszító szörnyeteggé tette, és azóta Gollam néven él. Annak idején megpróbálta becsapni Bilbót, de a ravasz hobbit túljárt az eszén, és ellopta tõle a Gyûrût. Gollam bármire képes, hogy visszakapja az õ "drágaságát".
"Mikor Frodó ráveszi, hogy feltárja elõtte történetét, a kis hobbit emlékezni kezd korábbi életére és arra az énjére, ki azelõtt volt, mielõtt a Gyûrû belépett volna az életébe - magyarázza Serkis. - Frodó számára Gollam közele olyasféle, mintha sötét tükörbe nézne. Szánja Gollamot, aki a Gyûrû bûvkörében teljesen kifordult önmagából; olyan, mint a haldokló, aki betegsége végsõ stádiumába jutott. Frodó, aki Mordor földjére lépve maga is ólomsúlyúnak érzi a nyakában lógó Gyûrût, és akinek szívét lassan kezdi átjárni az ellenséges akarat egyre növekvõ ereje, szinte együttérez Gollammal, bár ezt talán még önmagának sem vallja be."
Szméagol és Frodó "alkuja" mintha törést okozna a két hobbit barátságában. "A hozzájuk csatlakozó Gollam rossz hatással van Frodó és Samu kapcsolatára - mondja Wood. - Barátságuk próba elé kerül, mikor Frodó lelkében látható változásokat okoz a Gyûrû közele. Csavardi Samunak ettõl kezdve nagyobb felelõsséget kell vállalnia a küldetésben, mert gazdája lassanként kezdi elveszíteni érzékenységét, tisztaságát és a küldetés sikerébe vetett eddig megkérdõjelezhetetlennek vélt reményt."
Amint Gollam vezetésével elérik a Holt-lápot, és egyre beljebb hatolnak Szauron birodalmába, a két hobbit egymásba vetett bizalma lassanként megrendülni látszik. Samu továbbra is visszataszítónak találja a hol nyájas Szméagolként, hol álnok Gollamként viselkedõ csúfságot, és nem szûnõ gyanakvással szemléli "a kis Vakarék" Frodónak tett ígéreteit.

Aragorn, Legolas és Gimli a Rohan királyságban

A két torony elején Aragorn - a tünde harcos, Legolas (Orlando Bloom) és Gimli, a nemes törp (John Rhys-Davies) társaságában - egy uruk-hai bandát üldöz, akik elrabolták Trufát (Dominic Monaghan) és Pippint (Billy Boyd) abban a hitben, hogy õk a Gyûrû hordozói. Ha sikerül átadniuk a két hobbitot Szarumánnak, a varázsló azonnal ráébred, hogy nem õket keresi, és sorsuk megpecsételõdne.
A lapályon a három harcos összetalálkozik egy csapat rohani lovassal. Aragorn Éomertõl (Karl Urban) értesül arról, hogy a rohani uralkodót, Théodent (Bernard Hill) most gonosz tanácsadója, Kígyónyelv (Brad Dourif) és annak titkos szövetségese, Szarumán varázsa tartja bûvkörében. "Théoden önmaga árnyéka csupán - mondja a brit színész, Bernard Hill, aki a második részben a rohani király szerepében tûnik fel. - Valósággal marja bensejét Szarumán mérge, amihez az álnok Kígyónyelv nyújt segítõ kezet."
A rohani katonák elmesélik, hogy elõzõ éjjel ugyan legyõzték és megsemmisítették az orkokat a Fangorn-erdõ határában, de hobbitot nem találtak. Aragorn, Legolas és Gimli elszánt keresésbe kezd Trufa és Pippin után. Megdöbbenéssel vegyes örömmel látják, hogy Szürke Gandalf, a varázsló Fehér Lovasként visszatért a halálból.
Gandalf, akinek ereje és bölcsessége az átváltozás során megsokszorozódott, elmagyarázza Aragornnak, hogy minden tettüket egyetlen cél vezérelje: egyesíteniük kell az emberi fajt Szauron és Szarumán hadai ellen, idõt nyerve ezzel az Árnyék-hegységbe igyekvõ Frodónak.
"Gandalf nem irányítja, csupán segíti Középfölde lakóit és azok sorsát - mondja McKellen -, hogy letörhessék Szauron, a Sötét Úr egyre erõsödõ hatalmát."

Arwen, Aragorn, Éowyn és Rohan végzete

Arwen feltárja végre szándékát: Középföldén marad, még akkor is, ha ezzel feláldozza halhatatlanságát. "Halandóság kontra halhatatlanság: a csatát a szerelem ereje dönti el, mely végérvényesen Aragornhoz láncolja - mondja az Arwent alakító Liv Tyler."
Aragorn útra kel, és találkozik Éowynnal (Miranda Otto), a szõke hajú rohani lánnyal, Théoden unokahúgával (Bernard Hill). "Nagyon kevés nõ szerepel A Gyûrûk Urá-ban - állapítja meg az ausztrál színésznõ, Miranda Otto, aki A két torony címû részben lép be a történetbe. - Éowyn az elsõ valódi nõnemû emberi lény. Galadriel és Arwen, akik mindketten törpök, az elõzõ részben már szerepeltek. De a trilógia második darabja az emberek világába vezeti el a nézõt."
Éowyn apját és anyját megölték az orkok. Az árván maradt lányt Théoden nevelte fel bátyja, Eomer (Karl Urban) és unokatestvére, Théodred mellett. "Nehéz idõk járnak Rohanra; Éowyn, akinek végig kellett néznie a család hanyatlását, cselekvésre próbálja ösztönözni Théodent, de igyekezete erõtlennek bizonyul királyával és annak sötétlelkû tanácsadójával szemben."
Az Edorasba, Rohan fõvárosába érkezõ Aragorn felébreszti a reményt Éowynban, hogy van esélyük Szarumán seregével szemben. "Éowyn markáns szererepet játszik a történetben - jegyzi meg a producer, Barrie Osborne. - Rendkívül határozott személyiség, aki még Aragorn szerelemtõl terhes szívét is képes megdobogtatni."
Aragorn, bár vonzalmat érez Éowyn iránt, egy pillanatra sem feledkezik meg Arwen iránti szerelmérõl és neki tett ígéretérõl.
Mikor Théoden elhatározza, hogy biztonságos helyre vezeti népét a közelgõ orktámadás elõl, Éowyn szinte sóvárog a harc után. "A mítoszokban és a legendákban általában Csipkerózsikák és Hófehérkék szerepepelnek - mondja Otto. - Azok a történetek nehéz helyzetben lévõ nõkrõl szólnak, akik sorsát végül férfiak teszik jobbá. Éowyn szintén nehéz helyzetben van, de jelleme önálló cselekvésre ösztönzi. Tudja, hogy vagy megtalálja az erõt, és akkor megvédelmezheti népét, vagy egy csapásra mindent elveszít.

Az eltévedt hobbitok a Fangorn-erdõben

Az uruk-hai banda fogságába került Trufa (Dominic Monaghan) és Pippin (Billy Boyd) megtervezi fondorlatos szökését. "Az uruk-hai-ok fizikailag tiszteletet parancsoló teremtmények - mondja a Trufát alakító Dominic Monaghan. - Nem éreznek sem fájdalmat, sem félelmet. De nekik is van gyenge pontjuk: csoportba verõdve folyamatosan veszekednek egymással, mert mindannyian erõsnek érzik magukat. Trufa és Pippin nagyon hamar átlátja és a maga hasznára fordítja ezt."
A két hobbit bemenekül a kísérteterdõ hírében álló Fangornba. "Az erdõ él - magyarázza Monaghan. - Régi korok szelleme lengi be: ez védte meg oly hosszú idõn át."
Fangornt hatalmas, ódon fák népesítik be, akik járnak és beszélnek. Mind közül a legvénebb Szilszakáll, akiben a két hobbit nem várt szövetségesre és segítõre talál. Az agg fa-pásztor figurája teljes egészében a WETA Digital komputergrafikával létrehozott teremtménye; hangot John Rhys-Daviestõl, a filmbéli Gimlit alakító színésztõl kapott.
"Trufa és Pippin különös módon hat Szilszakállra, és ez fordítva is igaz - jegyzi meg Rhys-Davies. - A faóriásnak szüksége van a hobbitokkal való találkozására ahhoz, hogy valami jelentõset vihessen véghez. Trufát és Pippint pedig mélyen érintik Szilszakáll szavai: ’Most a gonosz uralkodik a világ felett. De eljön az idõ, mikor a jó visszatér, és újra uralkodik majd a világon.’ Fontos volt, hogy ezt saját fülükkel hallják a kis hobbitok."

Théoden király és a helm-szurdoki csata

Mikor a tízezer fõs uruk sereg lerohanja Rohant, Théoden király, akit Gandalf szabadított ki az áruló Kígyónyelv varázsa alól, elhatározza, hogy a Helm-szurdokba vezeti népét. "A szurdok egy szûk kõtorokban álló hatalmas sziklaerõd - mondja a rendezõ, Jackson -, mely a történetnek ebben a szakaszában nem stratégiai erõdként, hanem menedékként szolgál a gyerekek, a nõk és az idõsek számára. A rohaniak itt keresnek védelmet a háború idején. De Szarumán a teljes rohan nép pusztulását akarja, nõkét, gyerekekét egyaránt, ezért hatalmas uruk-hai sereggel érkezik a Helm-szurdok alá."
Théoden körbevezeti Aragornt az erõdben, "miközben nagyon is jól tudja, hogy csekély erõi tehetetlenek Szarumán hatalmas ’tenyészseregével" szemben. Képtelenség az erõdöt ennyi emberrel tartani - magyarázza a Théodent alakító Bernard Hill. - Vigasz azonban számukra a tudat, hogy még soha senki nem törte át a Szurdok-falat és hatolt be Kürtvárba. Aragornnál talán senki sem tudja jobban, milyen túlerõt jelent a sokezres uruk sereg - nála, aki nemcsak látta, de harcolt is ellenük, és ismeri hihetetlen erejüket."
Ha túlélik a csatát, Aragornra már csak egyetlen feladat vár: egyesíteni Rohant és Gondort, az emberi faj két megmaradt bástyáját az idõközben felsorakozott sötét erõvel szemben, mely romlással és rabigával fenyegeti Középfölde lakóit. "Ez az a pillanat, amikor Aragornnak torkon kell ragadnia a sorsot, és mint az egyetlen méltó, be kell töltenie királyi utódhoz mért szerepét - magyarázza Jackson. - Ez az a pillanat, amikor az emberiségnek valódi királyra van szüksége."
"Aragorné a legnagyobb felelõsség a Szövetségben - teszi hozzá az õt alakító Viggo Mortensen. - Tudja, hogy cselekednie kell, de nemcsak azt, amit Boromir, hanem amit Elrond (aki apja helyett apja volt) és amit Arwen vár el tõle. Ám ami a legfontosabb: jól tudja, ez az õ valódi küldetése."
Aragorn sejti, hogy gyõzelmére igen csekély az esély, mégis - vagy éppen ezért - a harc mellett dönt. "Mindenki ezt tenné a helyében - folytatja Mortensen. - Valójában ez nem egyéni hõsiesség. Itt a csoportról van szó, melyben mindenkinek megvannak a maga félelmei és kétségei, amit le kell gyõznie a többiek érdekében. Különben Samu és Frodó nem lesz képes beteljesíteni küldetését, Trufa és Pippin nem szabadulhat ki élve szorított helyzetébõl, és Gandalf nem lesz képes véghezvinni, amit meg kell tennie. Mindenkinek magának kell megtalálni a módját, hogyan képes feláldozni magát a csoport és a közös cél érdekében. Itt a lényeg."

A két torony további része Aragorn Rohan védelmében tett hõsies erõfeszítéseirõl szól. Megtudjuk még, hogyan küzd meg Frodó és Samu Gollammal, hogy azután egy gondori portyázó csapat fogságába essen, melyet Faramir (David Wenham), Boromir öccse vezet. Kiderül, hogy Faramir - apja szigorú parancsára - Gondorba akarja hurcolni a Gyûrû-hordozókat, hogy az Egyetlen hatalmát felhasználva megvédje népét a romlástól. Frodónak sikerül meggyõznie Faramirt, hogy a Gyûrû nemhogy megvédené, de - gyõzelemre vezetve Szauront - Gondor teljes pusztulását okozná.


Új szereplõk, lények és népek

A Gyûrûk Ura: A két torony-ban új szereplõk, lények és népek tûnnek fel.

Rohan népe

Az emberek lakta Rohant A két torony címû részben ismerjük meg. A rohaniak alföldi emberek, akiknek kultúrájában igen fontos szerepet tölt be a ló és a lovaglás. Ezek a szõke hajú emberek Peter Jackson szerint "nagyon vikingszerûek, de mindenképpen skandináv típusok". Gyakorlott lovasok, akik éberen járõröznek szövetségesük, Gondor északi földjén.
A rohani királyság uralkodója, Théoden király (Bernard Hill) a fõvárosból, Edorasból irányítja birodalmát. Éowyn (Miranda Otto), bátyja, Éomer (Karl Urban) és unokatestvére, Théodred szintén tagja a rohani kultúrának. Annak ellenére, hogy rendkívül bátran, bravúros lovaglótechnikával harcolnak, a rohaniak nem nevezhetõk harcos természetû népnek.

A gondoriak

Gondor a legfõbb védelmi vonal Szauron sötétségével szemben, ugyanis tõlük keletre húzódik Mordor komor földje. Büszkék uralkodójukra, erõs seregükre és õsi kultúrájukra.
A gondoriaknak magasan fejlett erkölccsel és törvényekkel rendelkeznek. Bármikor készek feláldozni magukat a csatában, csakúgy, mint Boromir (Sean Bean), aki maga is az uruk-hai-okkal vívott küzdelemben esett el. Bátyja, Faramir (David Wenham), akit kezdetben nem szívlelt apjuk, a veszélyes határvidékén portyázva igyekszik védelmezni Gondort, amivel kiérdemelte apja megbecsülését.
A gondori kultúra és fõvárosa, Minas Tirith a trilógia harmadik részében, A király visszatér címûben játszik majd igazán jelentõs szerepet.

Gríma, a Kígyónyelvû

A veterán színész, Brad Dourif játssza Grímát, a Kígyónyelvût A két torony címû részben. Kígyónyelvû rohani ember, aki titkos szövetségre lép Szarumánnal, hogy Théoden gonosz tanácsadójaként segítse a sötét erõket: az udvarban gyakorolt befolyását kihasználva alattomban segítõ kezet nyújt Szarumánnak a király megölésére szõtt terve végrehajtásában. Kétszínûsége és álnoksága a legfõbb intrikussá teszi a történetben.

Szilszakáll és az entek

Szilszakáll az entekhez tartozik. A törpökhöz hasonlóan agg entek fa-pásztorok, akik eredetileg a fák és a virágok védelmezõi. Trufa és Pippin a tõlük megszokott félálomszerû állapotban talál rájuk, de a háborús hírek alaposan felrázzák és izgalomba hozzák õket. Egykori szövetségesük, Szarumán elárulta õket, és megtizedelte erdejüket. Trufa és Pippin kérésére Szilszakáll és az entek csatlakoznak a Középfölde megvédelmezéséért folytatott harchoz.

Uglúk és az uruk-hai-ok

Uglúk a vezetõje annak a felderítõ csapatnak, melyet Szarumán a hobbitok elfogásával bízott meg. Az Orthancban tanyázó varázsló az orkok mintájára teremtette meg hatalmas uruk-hai seregét, mely A két torony címû részben jut jelentõs szerephez. A "tenyészhad" legrettegettebb katonái az amúgy fegyvertelen berzerker uruk-hai-ok, akik azt a parancsot kapják, hogy tartsák rettegésben az ellenséges vonalakat.

Grisnák, Sarku és az orkok

A két torony-ban számos ork tûnik fel, köztük az intrikus Grisnák, aki csatlakozik a Trufát és Pippint fogságba ejtõ uruk-hai csapathoz. Sarku, a vén és ijesztõen sebhelyes ork vezeti a wargon "lovagló" orkok gonosz csoportját, akik szintén felsorakoztak a bukott varázsló, Szarumán zászlaja mögé.

Wargok

Szarumán orkjai erõs, idomtalan lényeken lovagolnak. Ezeket az egyszerre medve-, farkas- és hiénaszerû, gonosz állatokat nevezik wargoknak. Ütközetben nagy hasznára válnak “lovasuknak", mivel éles fogukkal belemarnak a rohani lovak lábszárába.

Keselyüstök
A halálból visszatérõ Fehér Gandalf csodaparipája.

Olifántok
Hatalmas, elefántszerû állatok, melyek halálra rémítik a lovakat. Az erdõõrök elbeszélésében Mumakként szerepelnek. Az olifántokat csak egyetlen módon lehet elpusztítani: ha szemen lövik õket.


A valóság és a képzelet elegyítése:
A két torony látványvilága

Peter Jacksont és munkatársait az elsõ vázlatoktól a látvány végsõ megformálásig az a cél vezérelte, hogy Tolkien világát a lehetõ legrealisztikusabban vigye vászonra. Richard Taylor, a WETA vezetõje úgy készült a munkára, mint egy tábornok az elõtte álló háborúra. Több mint 120 technikusból álló csapata hat nagy csoportra oszlott attól függõen, milyen szakértelmet kívánnak a megvalósítandó feladatok, a lények, a speciális effektusok, a sminkek és maszkok, a páncélok és fegyverek, a makettek és nem utolsósorban a modell-effektusok. A komputergrafikával készített figurákkal a cég speciális részlege, a WETA Digital foglalkozott.
Ám még mielõtt a WETA elkezdhette volna a munkát, Tolkien leírásait háromdimenziós képekké kellett alakítani. Grant Major azt a két mûvészt kérte fel, akik talán a legjobban ismerik az író világát: Alan Lee és John Howe illusztrálták a trilógia Harper Collins-féle, díjnyertes kiadását.
Lee és Howe mûvészi munkája képezte a tervezés gerincét, alapvetõen meghatározva Középfölde látványvilágát. "Középföldének létezõ és nagyon is valóságos helyszín benyomását kellett keltenie - mondja Lee. - Mintha nem is a fantázia terméke lenne."
Az Oscar-díjas látványtervezõ, Major irányította többek között Edoras, a rohani fõváros életnagyságú díszletének megalkotását. Edoras egy dombon emelkedik, melyet nagy kiterjedésû lapály vesz körül; mögötte fenséges látványt nyújtó hegylánc húzódik. A munka alapkoncepciója a realizmusra való törekvés és a legapróbb részletekre kiterjedõ valósághûség volt, a rohani lovasok életre keltésétõl egészen a Fangorn erdõ élõ fáinak ábrázolásáig.
Jackson korábbi filmjében, a Mennyei teremtmények címûben szintén a WETA kétszeres Oscar-díjas vezetõje, Richard Taylor, valamint Tania Rodger irányította a produkció látványvilágának megtervezését. Ezúttal azonban összetettebb feladat várt rájuk: a project valamennyi látványeleme, a lények, a modellek, a fegyverek, a különleges sminkek és maszkok megalkotása mind-mind az õ vezetésükkel zajlott.
A legnagyobb feladatot a csatajelenetekben felvonultatott fegyverarzenál elkészítése jelentette. A fegyvereknek ugyanis nemcsak funkcionálisnak, de biztonságosnak és kényelmesnek is kellett lenniük. Fontos volt, hogy a harci eszközök középkori hangulatot árasszanak, ezért a kardok, pallosok és páncélok mind-mind kézi munkával készültek.
A WETA felépítette saját öntödéjét, ahol két fegyverkovács, Stu Johnston és Warren Green hosszú heteken át saját kezûleg öntötte ki a filmben látható fegyverek acél prototípusait; ezek alapján készült el azután az a 48 ezer harceszköz, melyet Tolkien középföldi népei, a törpök, az orkok, az uruk-hai-ok, a rohaniak és a gondori emberek viselnek a vásznon.
Taylor és John Howe tervezõ sajátos hangulatú, de az 500 évvel ezelõtti haditechnika szintjén álló fegyverarzenálját gumiból öntött és fémszínû festékkel kezelt, speciális szerszámok és kellékek egészítették ki.


Helyszínek

A két torony a tolkieni fantáziavilág számos új helyszínét jeleníti meg a vásznon, melyek a következõk:

Emyn Muil
Rohan
Edoras (Rohan fõvárosa)
Fangorn-erdõ
Barad-dûr (Szauron fellegvára)
Holt-láp
Orthanc
Mordor Fekete Kapui
Lórien/Galadriel tisztása
Fehér-hegység
Ithilia
Anduin-torkolat
Helm-szurdok/Kürtvár/Töltés
Osgiliath/Csatornák

A meglepõen változatos új-zélandi táj lehetõséget nyújtott Jacksonnak és stábjának, hogy Tolkien leírásaihoz híven alakítsák ki a különbözõ helyszíneket.
Edoras, a rohani fõváros talán a leglátványosabb helyszín A két torony-ban. Kavicsút vezet a hatalmas kiterjedésû, hósipkás hegyekkel övezett területre, mely egy órányira fekszik a civilizáció bármifajta nyomától. A díszlet kialakításakor Alan Lee rajzát vették alapul, melyet A Gyûrûk Ura illusztrált kiadásához készített.
Grant Major és munkatársai a legapróbb részletre kiterjedõ alapossággal álmodták vászonra Edoras lélegzetállító tájait és gazdag kultúráját. A faragott lovaktól a nyers, északi hatást mutató építészeti megoldásokig minden egy 7000 évvel ezelõtt valóban létezett civilizáció benyomását kelti.
A közel egy éven át tartó forgatást megelõzõ építkezés hat hónapot vett igénybe. A munkálatok befejeztével újabb hat hónapba került, míg a területet sikerült eredeti formájában visszaállítani.
A Helm-szurdokban zajló csatajelenet egyike a trilógia leghosszabb epizódjainak. A statiszták és a kaszkadõrök 14 héten át forgatták az uruk-hai harcosokat és a rohani emberek tömegét felvonultató jelenetet egy Wellingtonhoz közel fekvõ kõbányában. A táj természetes képét 68 faragott és öntött miniatûr díszlet egészítette ki, melyet a WETA munkatársai készítettek. A díszletek között Mitchell minikamerák dolgoztak.
A film párját ritkító kaszkadõrmunkát is igényelt George Marshall Ruge és csapata irányítása alatt. A kaszkadõrök egyrészt a történelmi és az újonnan feltalált harci technikákkal tûzdelt csatajelenetek megtervezésében segédkeztek, másrészt nekik kellett betanítaniuk a színészeket és a statisztákat. A kaszkadõrmunka azért is különleges a filmben, mert sokféle méret és stílus keveredik akár egyetlen jelenetben is. A bajvívás kidolgozásában nagy segítséget jelentett a tapasztalt vívómester, Bob Anderson közremûködése, aki nemcsak a modern vívás, hanem a középkori fegyverek szakértõje is.
A kaszkadõrmunka másik fontos részét képezte az állatok közremûködését igénylõ jelenetek felvétele. Több mint 250 lovat használtak összesen, közülük hetvenet speciálisan idomítottak. Öt póni is feltûnik a vásznon, valamint két büszke andalúziai, melyek Gandalf csodálatos paripáját, Keselyüstököt személyesítik meg.
szereplők:
Elijah Wood ... Zsákos Frodó
Ian McKellen ... Gandalf
Viggo Mortensen ... Aragorn/A Vándor/Gondor Örököse
Sean Astin ... Samwise 'Sam' Gamgee
Billy Boyd ... Peregrin 'Pippin' Took
Liv Tyler ... Arwen Undómiel
John Rhys-Davies ... Gimli
Dominic Monaghan ... Meriadoc 'Trufa' Brandybuck
Christopher Lee ... Szarumán
Miranda Otto ... Éowyn
Brad Dourif ... Kígyónyelvû Gríma
Orlando Bloom ... Zöldleveli Legolas
Cate Blanchett ... Galadriel
Karl Urban ... Éomér
Bernard Hill ... Théoden
David Wenham ... Faramir
Andy Serkis ... Gollam/Szméagol
John Leigh ... Háma
Bruce Hopkins ... Gamling, a Helmi Szurdok Õrzõje
Craig Parker ... Haldir
Sala Baker ... Uruk-Hai
Olivia Tennet ... Freda
John Bach ... Madril
Jed Brophy ... Sharku/Snaga
Bruce Allpress ... Aldor
Sam Comery ... Éothain
Nathaniel Lees ... Uglúk
Robbie Magasiva ... Mauhur
Ray Trickitt ... Bereg
Stephen Ure ... Grishnakh
Robyn Malcolm ... Morwen, refugee of Rohan
Calum Gittins ... Haleth
Robert Pollock ... Mordor Orc
Paris Howe Strewe ... Théodred
Bruce Phillips ... Rohan Soldier


fényképezte:
Andrew Lesnie

vágó:
D. Michael Horton
Jabez Olssen

látvány:
Grant Major

jelmez:
Ngila Dickson
Richard Taylor

zene:
Howard Shore

producer:
Peter Jackson
Michael Lynne
Mark Ordesky
Barrie M. Osborne
Rick Porras
Jamie Selkirk
Bob Weinstein