microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
A Zu Legendája (2001)
Shu shan zheng zhuan
The Legend of Zu

. . . . . . . . . . 5.33
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 4.8
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 104 perc
nemzetiség:  hongkongi, kínai
műfaj:  fantázia, kaland, kung-fu
eredeti nyelv: mandarin
formátum: feliratos
korhatár 14+
c tr tr


információ:

vissza a rövid leíráshoz

bővebb info
A Jó és Gonosz örök harca játszódik Zu varázslatos hegyormai között. Az Omei szekta egyik renegát tanítványa, a Vérdémonná alakult Onyx Zu halhatatlan harcosainak elpusztítására készül. Csak egy 200 éves harcos, Kék Farkas és két mágikus kard együttes ereje állíthatja meg. Ám a kardokat nem sikerül egyesíteni, így az Omei klán vezetõje titkos küldetésbe kényszerül egy másik dimenzióba, míg hívei Kék Farkas vezetésével vívják meg az egyre nagyobb szabású csatákat a Gonosz erõivel. S eközben Kék Farkas rájön, hogy Omei egyik bûverejû harcosa, a Mennyek Ereje Kard tulajdonosa, Fehér Róka 200 éve ált szerelme és tanítómestere, a Hercegnõ reinkarnációja, aki azonban minden korábbi emlékét feledte...

Hark Tsui, Hongkong legendás rendezõ-producere, Ázsia Steven Spielbergje egy elképesztõen látványos, speciális effektusokkal teletûzdelt fantasy kalandfilmmel tér vissza, melyben Hongkong legkiválóbb sztárjai segítségével lehel ismételten új életet a harcmûvészeti és fantasy filmekbe. Yuen Woo Ping, a Mátrix és a Tigris és Sárkány koreográfusa pedig elképesztõ akciókat és mágikus csatákat ámodott a vászonra.
Vérbeli fantasy kaland, a Gyûrûk Ura és a Tigris és Sárkány méltó követõjeként!


A sztori


Az Univerzum a maga végtelenségében örökké változik....A legmagasabb hegyek ormán s a legtávolabbi horizonton is túl Kína szecsuáni tartományában emelkedik egy mitikus hegylánc, a Zu. Szelíd lankái és zordon sziklái között a legendák szerint tündérek és szellemek lakoznak. A legendák egyike azonban halhatatlanokról regél, kik isteni képességekkel rendelkeznek, kardjukon lovagolva szelik át az eget a szelek szárnyán és a csillagokat ûzik. Testüket és lelküket az Univerzum titkainak kutatásával edzik, magukba szívva a mágikus csúcsok varázslatos esszenciáját, emberfelettire tökéletesítve harcmûvészetüket, hogy általuk válhasson együvé Ember és Természet...

Zu egyik legfõbb szektája, a Kun.Lun, amelyet egy fiatal lány testében rejtezõ többszáz éves halhatatlan, a Hercegnõ (Növekvõ Hold apátnõ) vezet. A nõ szerelmes tehetséges ifjú tanítványába, Kék Farkasba (Égkirály), de zavarják érzelmei, mivel attól tart, szerelme rossz irányba befolyásolná az ifjú harcos kiképzését.

Onyx / Insomnia (Álmatlanság), a másik vezetõ szekta, Omei renegát harcosa, aki varázserejét felhasználva Vérdémonná alakult, el akarja pusztítani Zu népét. Áldozatai csíjét magába szippantva egyre erõsebbé válik, és a Kun Lun szekta ellen fordul. A Hercegnõ, értesülve a gonosz szándékról, megtanítja Kék Farkasnak a szekta leghatalmasabb fegyverének, a Holdgömbnek (Holdkerék, Holdpöröly, Holdfûrész) a használatát, s ürügyet talál arra is, hogy elküldje Zuból annak érdekében, hogy megmentse a férfi életét.

Onyx megtámadja Kunlunt, megöli a Hercegnõt és kiirtja az egész szektát, így ereje még inkább megnövekedik. Kék Farkas rájön, miért küldte õt el a Hercegnõ, és elhatározza, hogy megöli Onyxot, de nem képes megtalálni a gyilkost, mivel az a támadás után mindig elrejtõzik. De Kék Farkasnak van ideje, hogy megkeresse õt...

Kétszáz évvel késõbb a gonosz erõ megint emelkedõben van, Onyx célja ezúttal egykori szektája az Omei megsemmisítése. Az Omei alapítója, Fehér Oroszlán (Fehér Szemöldök) attól tart, hogy a csata katasztrófába sodorja a békés világot, és elküldi tanítványát, Vörös Sólymot, hogy figyelmeztesse a hegy lábánál élõ népeket.

Lefelé vezetõ útján Vörös Sólyom találkozik Kék Farkassal, akivel régi barátok, s mindketten felkészülnek a végsõ összecsapásra. Miközben lefelé haladnak, Onyx csapdát állít nekik, s Kék Farkas már majdnem vesztésre áll, amikor Fehér Oroszlán megérkezik háromszáz tanítványával és megmenti õt. Kék Farkas döbbenten fedezi fel, hogy a tanítványok egyike, Fehér Róka feltûnõen emlékeztet volt mesterére, a Hercegnõre.

Ezzel egyidejûleg Fehér Oroszlán rájön, hogy beleesett egy még nagyobb csapdába, amit szintén Onyx állított. Mivel Zu-szerte az Omei szekta a legerõsebb, Onyx sosem merné szembõl megtámadni. Ezúttal megtévesztõ támadást tervez, hogy az Omei által használt energiával felnyissa a gonosz Vérbarlangot, így kiszabadulhatna onnan az a gonosz energia, amelynek befogadásával Onyx legyõzhetetlenné válna, és elsöpörhetné a jó erõit.

Az egyetlen remény Omei két leghatalmasabb fegyverének a Mennyek Erejének Kardja és a Mennydörgés Erejének Kardja egyesítése. Fehér Róka (Enigma) a Mennyek Erejének Kardját forgatja, míg a Mennydörgés erejének Kardja szerelmese, Ezüst Sas (Hollow) oldalán lóg. Kettejüknek kéne érzelmeik kordában tartásával egyesíteni a pengék erejét, ám a kísérlet kudarcba fullad, Ezüst Sas meghal, Fehér Róka pedig súlyos sérüléseket szenvedve zuhan alá az égbõl.

Kék Farkas megmenti a súlyosan sebesült Fehér Rókát és megdöbbenti õt a lány hasonlósága egykori mesteréhez, a Hercegnõhöz. Fehér Szemöldök (Oroszlán) a pengék egyesítésének kudarcát gondosan eltitkolva az ellenség elõl, kockázatos tervet készít elõ: újra feltámasztja Ezüst Sast, aki emlékeit vesztve Fehér Róka tanítványa lesz, majd Kék Farkasra bízva a szekta vezetését, majd titkos küldetésre készülve átlép egy másik dimenzióba.

A kérdés csak az, meddig lehet titkolni a szekta gyengeségét az ellenfél elõtt, és az újjá teremtett Ezüst Sas idõben visszanyeri-e emlékeit, hogy használhassa a Mennydörgés Ereje Kardját? Mert ha nem, az egész világra pusztulás vár...

Produkció:

Rendezõ / forgatókönyvíró:

Hark Tsui/Tsui Hark/ Chui Hak(kantoni kínai)/Xu Ke(mandarin kínai):

Vietnámban született 1951-ben. A austini University of Texasban tanult filmkészítést. Mára Hongkong és egész Ázsia egyik legfontosabb rendezõje, producere, forgatókönyvírója lett, több mint 60 filmmel a háta mögött, féktelen fantáziája és alkotókedve nyomán méltán nevezik Ázsia Spielbergjének.
Többször is jelentékeny befolyást gyakorolt Hongkong filmkészítésére, ötödik filmje, a Warriors Of Zu Mountain, lenyûgözõ akcióival és a Csillagok háborúja Hongkongba importált speciális effektus felelõseinek remek munkájával stílusteremtõ: újra definiálja a wuxia mûfaját. Õ fedezi fel John Woo-t és együtt teremtik meg a Better Tomorrow és folytatásaival, valamint a méltán híres Killerrel (Bérgyilkos) a "hõsies vérontás" a modern ázsiai gengszterfilmek mítoszát. A Chinese Ghost Story a fantasy és horror mûfajának mérföldköve, Európában is igazi fesztiválkedvenc, míg a Kínai történet(Once Upon a Time In China) a harcmûvész-történelmi filmeket reformálja meg és mellesleg szupersztárrá teszi Jet Lit. Hark rengeteg akciófilmet készít (Végsõ leszámolás - Time and Tide), remekbeszabott drámákat (The Lovers, Shanghai Opera Blues), illetve fantasy és kung-fu mozikat (The Master, Dragon Inn, Swordsman-trilógia). Hollywoodba is elmerészkedik két Jean-Claude Van Damme-film erejéig, ám a Nyerõ Páros a forgatókönyv gyengeségein és az amerikai nézõk értetlenségén bukik meg, míg az odahaza forgatott Rajtaütést a forgalmazó sem pártolja túlságosan. Így John Wooval ellentétben Hark nem lesz hollywoodi rendezõ, végleg hazatér, és csalódottságát a Legend Of Zu forgatásával próbálja csökkenteni, amelyet a Zu: Warriors From the magic Mountain új verziójának szán, s mellyel trükkök és akciók terén a hollywoodi fantáziafilmeket kívánja lepipálni. Legutóbbi filmje vámpírokról szól, s mostanában David Farland híres fantasy könyve, a Rúnalovagok adaptálásán dolgozik, amely nagy költségvetésû amerikai-kínai-hongkongi koprodukcióban készül majd.

Válogatott filmográfia:
The Butterfly Murders (1979) - rendezõ
Zu: The Warriors From The Magic Mountain (1983) - forgatókönyvíró, rendezõ
Better Tomorrow (1986) - producer
Peking Opera Blues (1986) - rendezõ
Better Tomorrow 2. (1987) - forgatókönyvíró, producer, társrendezõ John Woo-val
A Chinese Ghost Story (1987) - producer
The Killer (A Bérgyilkos - tv) (1989) - producer
Better Tomorrow 3 (1989) - forgatókönyvíró, producer, rendezõ
A Chinese Ghost Story 2 (1990) - producer
Once Upon a Time in China 1-5 (1991-95) - író, producer, rendezõ
Twin Dragons (Sárkányikrek - videó) (1992) - író, producer, társrendezõ Ringo Lammal
Iron Monkey (1993) - producer, író
The Blade (A bosszú kardja - tv) (1995) - író, rendezõ, producer,
Black Mask (Fekete Maszk - DVD, videó) (1996) - író, producer
Double Team (Nyerõ páros - mozi, videó, DVD) (1997) - rendezõ
Knock Off (Rajtaütés - mozi, DVD, videó) (1998) - rendezõ
Time and tide (Végsõ leszámolás - DVD, videó) (2000)- -író, producer, rendezõ
Legend of Zu (2001) - forgatókönyvíró, producer, rendezõ
Black Mask 2 (Fekete maszk 2.) (2001) - író, producer, rendezõ
Era of the vampire (2002) - író, producer, rendezõ
Runelords (2004) - rendezõ

Forgatókönyvíró:
Lee Man Choi:

Tucatnyi hongkongi sikerfilm forgatókönyvírója, szinte valamennyi mûfajban jeleskedett a krimitõl a vígjátékig. A Legend Of Zu a második munkája Tsui Harkkal.

Akciórendezõ és harcmûvészeti koreográfia:
Yuen Woo Ping

Egy újabb hongkongi legenda. Yuen Woo Ping rendezõ és koreográfus egy személyben, az utóbbi 20 év hongkongi (és persze az azokat utánzó amerikai) filmjeinek markáns akcióinak jó része az õ nevéhez fûzõdik. Elsõ filmjében mindjárt Jackie Channal dolgozott együtt, következõ közös filmjük a Részeges karatemester (Drunken Master) pedig becsempészte a humort a kung-fu filmekbe és sztárrá tette Jackie-t. Világhírûvé a Mátrix és a Tigris és Sárkány koreográfusaként vált, ám a nagy dicsõség ellenére sem hagyja abba az otthoni filmezést. Specialitása az úhybevezett wire-fu technika, amely nem más, mint a színészek küzdelmeinek mozgatása, lehetetlen ugrások elérése drótrendszer segítségével.

Válogatott filmográfia:
Drunken Master (Részeges karatemester - videó) (1978) - rendezõ, akciórendezõ
Once upon a time in China 2 (1992) - akciórendezõ
Tai Chi Master (videó - 1993) - rendezõ
Twin Dragons (Sárkányikrek - videó) (1992) - akciórendezõ
Iron Monkey (1993) - rendezõ
Black Mask (Fekete Maszk - DVD, videó)(1996) - akciórendezõ
Matrix (Mátrix - mozi, DVD, videó) - akciórendezõ
Crouching Tiger, Hidden Dragon (Tigris és Sárkány - mozi, DVD, videó) (2000) - akciórendezõ
Black Mask2 (2001) - akciórendezõ
Legend Of Zu (2001) - akciórendezõ

Operatõrök:

Poon Hang-Sang: szintén vietnámi származású operatõr, Tsui Hark régi munkatársa, a rendezõ lenyûgözõ vizuális világának egyik kialakítója. Több ázsiai díjat is nyert munkásságával.

Válogatott filmográfia:
Peking Opera Blues (1986)
A Chinese Ghost Story (1987)
The Heroic Trio (1993)
Legend Of Zu (2001)
2002 (2002)

Herman Yau Lai To: rendezõ és operatõr. Untold Story címû filmje megindítja Hongkongban a brutális horror-krimik hullámát, rendezõként leginkább ebben a mûfajban tevékenykedik. Szintén dolgozik együtt Tsui Harkkal, a Végsõ leszámolás vizuális orgiája neki is köszönhetõ.

Válogatott filmográfia:
The Untold Story (1992) - rendezõ
Ebola Syndrome (1996) - rendezõ
Troublesome Night (1997) - rendezõ
Master Q (2001) - rendezõ
Time and tide (Végsõ leszámolás) (2000) - operatõr
Legend Of Zu (2001) - operatõr


William Yim Wai Lun- javarészt akciófilmeket fényképezett, nevéhez fûzõdik a híres-hírhedt Naked Killer, és az akciórendezõ-király Cory Yuen_Kwai nem egy mozija.

Válogatott filmográfia

Naked Killer (1992)
Mahjong Dragon (1997)
Legend Of Zu (2001)

Zeneszerzõ: Ricky Ho

A Legend Of Zu a harmadik filmzenéje. Ricky Ho amúgy jónevû hongkongi producer, és neves zenész, aki olyan, késõbb színésszé vált szupersztárok lemezein mûködött közre, mint Andy Lau.


A szereplõk:

Ekin Cheng Yee-Kin: Jelenleg az egyik legnagyobb hongkongi sztár. Mint a legismertebb kínai színészek közül oly sokan, õ is kanto-pop énekesként kezdte pályafutását. Több mint 20 lemez után, tinibálványként kezdett el filmezni és a Young and dangerous triádsorozatban színészként is bálvánnyá vált. Azóta rengeteg filmet forgatott, gyakran együtt dolgozik a CGI mágus Andrew Lau-val, így a Stormriders címûm fantasyban is, amely Hongkong egyik legsikeresebb filmje a kilencvenes években.

Válogatott filmográfia:

Young and Dangerous 1-5 (1996-98)
The Stormriders (1998)
A Man Called hero (A Végzet kardja) (1999)
Tokyio Raiders (Tokiói fosztogatók) (2000)
The Duel (2000)
Legend Of Zu(2001)
Running out of time(2002)


Louis Koo Tin Lok: A kínai Brad Pitt. Ügyeletes szépfiú-szupersztár, a tinilányok aktuális kedvence, komoly színészi ambíciókkal. Horror, krimi és újabban egyre több vígjáték a repertoár. A Troublesome Night horroros, romantikus vígjátékszériában tûnt fel, azóta dolgozott Johnnie To-val, Wong Jinggel és kétszer Tsui Harkkal.

Válogatott filmográfia:
Troublesome Night (1997)
God.com (1998)
Bullets Over Summer (1999)
Legend Of Zu (2001)
Black mask 2 (2001)
Lion Roars (2002)
Fat Choi Spirit (2002)
Mighty baby (2002)


Cecilia Cheung Pak-Chi:
Az egyik legszebb hongkongi színésznõ, aki naivaként és femme fatale-ként egyaránt elrabolta a közönség szívét. A kilencvenes évek egyik legimádottabb bálványa, s tehetsége sem elhanyagolható. Ritkábban filmezik, de új moziját mindig vad ováció fogadja.

Válogatott filmográfia:
King of Comedy (1999)
Tokyo Raiders (2000)
Legend Of Zu (2001)
Black Mask 2. (2001)
Mighty Baby (2002)


Kelly Lin Hsi-Lei: Feltörekvõ sztárocska, aki a 90-es évek végétõl jelentkezett aktívan a vásznon.
Johnnie To dögös akciófilmjében, a Fulltime Killerben kapott elõször igen komoly fõszerepet. Ekin Chenggel több filmet is forgatott.

Válogatott filmográfia:

Legend Of Zu (2001)
Fulltime Killer (2001)
Running out of time 2. (2001)
My Left Eye Sees Ghosts(2002)


Zhang Ziyi:

Kínai származású színésznõ, akit a Tigris és Sárkány egy csapásra nemzetközileg elismertté tett. Zhang Yimou Az út címû drámájában debütált és a rendezõ Oscarra jelölt legutóbbi filmjében, a Hõsben (Hero) is jelentõs szerepet kapott. Jackie Chan meghívta Hollywoodba a Csúcsformában 2-be.

The Road Home (Az út - tv)(1999)
Crouching Tiger, Hidden Dragon (Tigris és Sárkány) (2000)
Legend Of Zu (2001)
Rush Hour 2. (Csúcsformában 2.) (2001)
Hero (2002)


Sammo Hung Kam Bo:

Már megint egy újabb legenda! Kaszkadõr, színész, rendezõ, koreográfus. Együtt járt két másik legendával, Jackie Channal és Yuen Biaoval a hongkongi operába, s késõbb közös filmek sorát készítették együtt. Tonnányi film fõszereplõje, rendezõje vagy koreográfusa volt, Ázsia egyik legnagyobb élõ harmûvész-színésze, aki mostanában Kanadában is forgat tévésorozatot, a nálunk is látható Harc törvényét. 1961 óta a pályán van, élete egyik legnagyobb dicsõségének azt a díjat tartja, amit a Hongkongi Filmfesztiválon nyert el Won Kar-Wai Ashes Of Time címû filmjének harci koreográfiájáért. Több mint 100 filmet forgatott, közülük jópárat, ha nem is a legjobbakat, itthon is lehetett látni.

Patrick Tam Yiu-Man: Egy újabb ifjú sztár, aki vígjátékokban és akciófilmekben tündöklik.
Szerepelt a 90-es évek egyik legjobb hongkongi krimijében, a Beast Copsban, amely a Woo-féle hõsies vérontás vonallal számolt le, valamint a CGI-guru Andrew Lau mókás fantasy kalandfilmjében, a Duelben. Tsui Hark õt is leszerzõdtette a Black Mask 2-be Legend of Zu-béli közös munkájuk után.

Válogatott filmográfia:

Beast Cops (1998)
Purple Storm (Bíbor esõ - tv)(1999)
Legend Of Zu (2001)
Black mask 2 (2001)
The New Option (2002)

szereplők:
Ekin Cheng ... Égkirály/Kékfarkas
Cecilia Cheung ... Hercegnõ/Fehér Róka
Louis Koo ... Vörös Sólyom
Patrick Tam ... Szürke Gém
Kelly Lin ... Rózsaszín
Sammo Hung Kam-Bo ... Fehér Szemöldök/Fehér Oroszlán
Ziyi Zhang ... Li Mei
Jacky Wu
Chang-Kong Wu-Ji ... Ezüst Sas
Wu Jing ... Lian Xi, Az Igazság Ereje


fényképezte:
Hang-Sang Poon
Herman Yau
William Yim

vágó:
Chi-Sin Mak

látvány:
Kim Hung Ho

jelmez:
William Fung
Mabel Kwan
Pik Kwan Lee

zene:
Ricky Ho

producer:
Tiffany Chen
Wellson Chin
Anant Singh
Hark Tsui
Bob Weinstein
Harvey Weinstein