nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Végső Állomás 2. (2003)
Final Destination 2.

. . . . . . . . . . 8.23
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 7.95
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 90 perc
nemzetiség:  angol
műfaj:  horror, psycho-thriller
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 18+
c tr tr

a Végsõ Állomás sorozat részei:
Végsõ Állomás   Végsõ Állomás 2.   Végsõ Állomás 3   Végsõ Állomás 3D   Végső Állomás 5 3D  
vissza a rövid tartalomhoz


2000-ben vetítették a mozik a világszerte nagy sikert aratott Végsõ állomás címû thrillert, és most íme: itt a folytatás.
Clear Rivers (ALI LARTER), a 180-as járat katasztrófájának egyetlen túlélõje saját akaratából menekült egy pszichiátriai intézet - látszólag - biztonságot jelentõ falai közé az események után. De azóta is állandó rettegésben él, hogy a Halál róla sem fog megfeledkezni, és eljön érte - ahogy eljött az összes barátjáért.
Még ha õrültnek is tartják, Clear nem téved... A Halál ugyanis éppen dél fele suhan a városszéli 23-as autópálya irányába...
Kimberly Corman (A.J.COOK) útban van egy hétvégi kiruccanásra, amikor a forgalomban állva tehetetlenül kell végignéznie, ahogy egy rönkfát szállító kamion rakománya elszabadul. A legördülõ fatörzsek szörnyû láncreakciót indítanak el, aminek eredményeképp összetört autók és szétlapított holttestek - beleértve a sajátját is - hevernek szanaszét az úton.
Egy pillanat múlva Kimberly ismét a forgalomban állva várakozik, hogy autójával felhajthasson az autópályára, mögötte pedig ott kígyózik a kocsisor, az iménti véres jelenetben szörnyethalt utasokkal.
Csak egy látomás volt... Vagy esetleg figyelmeztetés?
Kimberlyt sokkolja látomása, ezért visszatartja a forgalmat, meg akarja akadályozni, hogy a kocsisor kihajtson a 23-as útra. Az autósok türelmetlenül dudálnak és szitkozódnak, egy fiatal motorosrendõr (MICHAEL LANDES) is felbukkan, hogy rendet teremtsen, az emberek hitetlenkedve hallgatják Kimberly furcsa meséjét valami ködös látomásról... ám ez a látomás hamarosan a szemük láttára válik véres valósággá.
A Halál megjelenésével tömegkatasztrófa bontakozik ki, amit csak azok élnek túl, akik a felhajtósávban maradtak. De Kimberly tudja, hogy ezzel még nincs vége: a Halál eszén nem lehet ilyen könnyen túljárni. A látomás szerint a felhajtósávban maradtaknak is meg kellett volna halniuk a balesetben, ezért a túlélõk kis csapata kénytelen összefogni, és Kimberlyvel együtt felvenni a harcot az idõvel és a bénító félelemmel, hogy elkerüljék végzetüket és megpróbáljanak életben maradni...
A filmet Vancouverben és környékén forgatták. 2003. január 31-én kezdték vetíteni az amerikai filmszínházak, a film nemzetközi forgalmazója a Warner Bros. Pictures.

MINDEN KEZDETBEN OTT VAN A VÉG...

A Végsõ állomás 2000 márciusában, a nyitóhétvégén több mint 10 millió dolláros bevételt hozott.
Az eredeti film történetének szereplõi a balvégzetû 180-as járaton utazó középiskolások. Egyiküket hirtelen vészjósló látomás rohanja meg, amelyben gépük lezuhan, és mindannyian szörnyethalnak. Néhányan - kisebb botrány árán - az utolsó pillanatban elhagyják a gépet, akik viszont ott maradnak, azok valóban szörnyethalnak. Egy darabig úgy tûnik, a repülõt elhagyó diákoknak sikerült kijátszaniuk a sorsot, de hamarosan kiderül, hogy csak késleltetni tudták a szörnyû véget. Mivel rajta voltak a Halál listáján, vagyis meg kellett volna halniuk a gép többi utasával együtt, ezért a Halál nem nyugszik, amíg be nem fejezi a munkát: ott settenkedik körülöttük, amíg egyenként utol nem éri õket. Akik még életben vannak, kénytelenek összefogni, hogy szembenézzenek a végzettel és a Halál mindenható erõivel... Egy csata kezdõdik, amit végül mindegyikük elbukik, kivéve egyvalakit, Clear Riverst.
A film különleges, izgalmas hangvételének köszönhetõen nagyon jó visszhangot kapott, és nagy népszerûségnek örvendett a közönség körében. 53.3 milliós bevételt hozott az Egyesült Államokban, mielõtt videóforgalmazásba került.

AKCIÓ ÉS HUMOR

CRAIG PERRY producer szerint a Végsõ állomás 2.-ben mindaz benne van - akció, borzongás és humor -, amitõl az elsõ rész olyan nagy sikerré válhatott. "A film arra az alapgondolatra épül, hogy a halál mindenütt körülvesz minket - mondja. - Mindkét filmnek ez az egyetemes félelem az alapja. A megszokott, hétköznapi helyek nem nyújtanak biztonságot többé. Ez nem olyan hajmeresztõ ötlet, hogy csak a filmvásznon legyen létjogosultsága, a halál akár az autónkban vagy a fürdõszobánkban is utolérhet! Az otthonunkba is elkísérhet!"
"Nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor fog megtörténni, sem azt, hogy honnan bukkan fel, még azt sem, hogy kiért jön" - teszi hozzá DAVID R.ELLIS rendezõ, aki sikeres second unit rendezõként bizonyította tehetségét az Úton hazafele 2. és a Végsõ állomás levezénylésében.
A feljövõben levõ csillag, A.J. COOK alakítja Kimberly Cormant, aki egy éve vesztette el édesanyját, és próbálja túltenni magát ezen a traumán. A film nyitójelenetében látomásszerûen megjelenik elõtte az autópályán lejátszódó tömegkatasztrófa, és ez a látomás hamarosan valósággá válik. Azoknak, akik Kimberly közbelépésének köszönhetõen megúszták a balesetet, a látomás szerint meg kellett volna halniuk. Ezért a maroknyi csapat elõtt most ott a feladat: meg kell fejteniük, hogyan lehetséges, hogy túlélték, és hogyan maradhatnak életben, ha egészen biztos, hogy a Halál nem tágít, amíg be nem fejezi munkáját és egyenként el nem ragadja õket. "Kimberly ott van az egész felfordulás kellõs közepén, és nem érti, miért õ az egyetlen, akinek ilyen megérzései támadnak - magyarázza Cook. - Nemrég vesztette el a mamáját, ez a trauma megkeményítette, ezért eltökélte, hogy nem hagyja gyõzni a Halált."
Kimberly ráadásul ismeri a 180-as járat túlélõinek elrettentõ történetét - folytatja Cook. - Tudja, hogy milyen körülmények hatására kellett a fiataloknak elhagyni a gépet, mint ahogy azt is, hogy egy kivételével végül mindegyiküket utolérte a végzet. Ezért tisztában van azzal, hogy mi vár azokra, akik keresztülhúzzák a Halál számításait, hogy mi vár most rájuk, a 23-as úton történt szerencsétlenség túlélõire. Úgyhogy felkeresi Clear Riverst, a 180-as járat egyetlen túlélõjét, hogy választ kapjon kérdéseire, és segítséget kérjen."
Ali Larter leszögezi, hogy Clear nem egészen ugyanaz az ember, amilyennek az elsõ filmben megismertük. "Egy elmegyógyintézet lakója, a saját akaratából vonult be, mert annyi fájdalom érte élete során. Az épület falai közé bezárva biztonságban érzi magát, azt gondolja, hogy a Halál itt nem tud a közelébe férkõzni. Ezért amikor megjelenik Kimberly, hogy a segítségét kérje, bebizonyosodnak félelmei: a Halál jeges ujjai itt is utolérik, és leomlanak ezek a biztonságos falak."
Épp ezért nem is csoda, hogy Kimberly nem talál benne lelkes cinkostársra. "Elsõ találkozásukkor Clear nem hagy kétséget hozzáállása felõl, és azt tanácsolja, hogy neki is gumiszobába kéne záratnia magát, ha nem akar a Halál karmai közé kerülni - mondja Cook. - De Kimberly nem adja fel ilyen könnyen."
Kimberly egyik segítõtársa Thomas Burke, az újonc rendõr, aki kimentette a balesetbõl, és elsõként kezdett hinni szürreális meséjében. "Kimberly és Thomas is személyesen érintett a 180-as járat tragédiájával kapcsolatban - magyarázza a fiatal rendõrt alakító Michael Landes, utalva arra, hogy az általa játszott karakter története szerint jelen volt az eredeti filmben Billy Hitchcock halálánál. - Most, hogy újra itt a vég, Thomas csatlakozik a lányhoz, hogy segítsen kideríteni az összefüggéseket. Mindkettõjüket hasonló motivációk mozgatják."
"Kimberly megosztja társaival a birtokában levõ információt, amivel nem tud mit kezdeni - magyarázza Craig Perry producer. - Clear erõssége, hogy értelmezni tudja ezt az információt, Thomasé pedig, hogy képes utánamenni. Ezért õk hárman érdekes kis csapatot alkotnak." E köré a mag köré szervezõdik az a legkülönbözõbb figurákból álló kis csapat, amelynek tagjait Kimberly ellenállása mentett meg a biztos haláltól.
JONATHAN CHERRY játssza a drogokon élõ Roryt, aki kategorikusan elutasítja Clear elméletét a halál kijátszásáról, és csak akkor kezd hinni benne, amikor csapatuk tagjai egymás után kezdenek elhullani. "Rory hozzáállása eleinte az, hogy magasról tojik az egészre, és nem érdekli a többiek aggodalma, de végül rá kell döbbennie, hogy ez valóban megtörténhet" - mondja Cherry.
KEEGAN CONNOR TRACY alakítja a rámenõs cégvezetõt, Kate-t, aki eleinte csak kényelmetlenségnek tekinti a balesetet követõ hercehurcát. "Eleinte nem igazán érzi át a helyzet komolyságát - jegyzi meg Tracy -, de cinizmusa ellenére az események nagyon hamar ráébresztik, hogy valóban nagy pácban vannak."
T.C. CARSON-t láthatjuk a motorozást oktató, örökké lehangolt Eugene Dix szerepében, aki szintén elég szkeptikus. "Szerinte ez az egész túlságosan komolyan van véve - vallja Carson az általa játszott karakterrõl. - Eugene egy végtelenül egykedvû figura. De hamar kizökken ebbõl az állapotból, amint elkezdenek gyûlni a hullák."
A szereposztást LYNDA BOYD teszi teljessé, aki az özvegy Nora Carpentert alakítja, egy tizenéves fiú elgyötört, megfáradt mamáját. Õ is szkeptikusan áll Kimberly elméletéhez, mindaddig, amíg el nem veszíti fiát egy szörnyû balesetben.
Clear segítségével Kimberly és kis csapata nekilát megfejteni a Halál névsorát, és megpróbálják kijátszani ellenségük terveit. Rájönnek, hogy mindegyiküknek van valami kapcsolata az elõzõ katasztrófa áldozataival. "Ez a történet arról szól, hogy a Halál visszatér befejezni a félbehagyott munkát - magyarázza David R. Ellis. - Vannak páran, akiket annak idején elszalasztott, ezért most visszatér, hogy helyrehozza a bakit. Az õ idejük most jött el. A Halál itt van, hogy elragadja õket, õk meg próbálnak rájönni a nyitjára, hogy miért szerepelnek a Halál terveiben."
"Van ez a furcsa, kényelmetlen érzése az embernek, hogy valami nincs rendben a világegyetemben, és ha nem elég óvatos, könnyen odaveszhet. Errõl szól ez a film - teszi hozzá Craig Perry. - A fogorvosi rendelõ, egy kórház, egy hulladékfeldolgozóba szorult kéz... az ilyen helyszínektõl és helyzetektõl a hideg futkározik a hátunkon. Ehhez még vegyük hozzá a Halált, ami folyton ott settenkedik a szereplõink sarkában, és máris minden együtt van egy nagyszabású, izgalmas mozifilmhez."
A producerek nem sokat teketóriáztak, mielõtt felkérték Ellist a film rendezésére. "David a tökéletes választás ehhez az anyaghoz, az elmúlt 15 év legemlékezetesebb akciójelenetei rendezõjeként szerzett tapasztalatai miatt. Emellett nagyon határozott és világos elképzelése volt arról, hogyan adja meg a film alaphangját, hatásosan egyensúlyozva a rémségek és egy csipetnyi morbid humor adagolásával." Hogy ez az érzékeny egyensúly megjelenjen a forgatókönyvben, Ellis hónapokat töltött az írókkal és a producerekkel a könyv kidolgozása során.
Ellis harmincéves tapasztalatot tudhat a háta mögött, mint kaszkadõr és second unit rendezõ. "Azt akartam, hogy a folytatás egy vég nélküli rémálom legyen - vallja be. - Az eredeti film nagyszerû, de ezt az ember minden jelenettel igyekszik még tovább fokozni a folytatásban. Próbáltuk úgy felépíteni a történetet, hogy egészen a tûréshatárig fokozzuk a sokkoló elemeket. De egy filmet soha nem az akció visz el, hanem a történet, és nekünk sikerült igazán látványos akciókba csomagolni ezt a remek történetet! Összehoztunk egy-két igazán meghökkentõ halálnemet is!" Perry egyetért a rendezõvel: "Íróink a létezõ legcsavarosabb, legmorbidabb, legsötétebb módszereket eszelték ki, hogyan lehet minél kreatívabban és szórakoztatóbban eltávolítani embereket az élõk sorából."
Az írók, ERIC BRESS és J.MACKYE GRUBER nem akarták annyival letudni a feladatot, hogy csupán újramelegítve tálalják az elsõ részt. "Ugyanolyan hatásosra akartuk megírni, mint amilyen az eredeti volt, de még plusszban megbonyolítottuk annyival, hogy a figurák lényegesen színesebbek és különbözõek - meséli Bress. - Amikor elkezdtünk ezen a filmen dolgozni, legelõször azt akartunk kieszelni, hogyan tehetnénk a Halált igazi rosszfiúvá. Hogy teljesen õszinte legyek, már a legelsõ alkalommal, amikor leültünk ötletelni a könyv fölé, nagyon elszaladt velünk a ló!" De a legkreatívabb idõszak mégis az volt, amikor maga a rendezõ is beszállt a forgatókönyv kidolgozásába. "David olyan atmoszférát teremtett, hogy csak úgy dõltek belõlünk az ötletek - emlékszik vissza Bress. - Õ úgy áll hozzá a filmkészítéshez, mintha az egy nagy közös mûvészeti happening volna, ahol az alkotók egymás kreativitásából építkeznek. Ez volt a legnagyszerûbb tapasztalat, amit ebben a filmben íróként szereztem. A legklasszabb emberekkel hozott össze a szerencse, a rendezõ és a producerek személyében olyan csapatot ismertem meg, amilyennel nagyon ritkán kerül össze az ember a filmiparban."
A társulat élén ismét Ali Larter játékát élvezhetjük, aki Clear Rivers szerepében az egyetlen életben maradt szereplõje az elsõ résznek. Bár a színésznõ hezitált, hogy újra elvállalja-e három évvel korábbi szerepét, a forgatókönyv elolvasása után - no meg David R.Ellis rendezõ rábeszélésére - azonnal igent mondott. "David elképesztõ - meséli. - Ragaszkodott ehhez a világos, mókás díszlethez, annak ellenére, hogy egy horrort forgattunk!" Larternek más oka is volt, hogy ismét elvállalja Clear szerepét: "Két vezetõ nõi szerep van a filmben, és Hollywoodban nagyon ritkán fordul elõ, hogy a nõknek ilyen erõs és energikus szerep jut" - vallja be.
A színészek és a producerek egyetértenek abban, hogy igazi élmény volt Ellisszel dolgozni. "Lehengerlõ a technikai részletekben való jártassága, és emellett határozott és célirányos instrukciókat tud adni" - állítja Keegan Connor Tracy. "David nagyon kényelmes körülményeket teremt, mindenhol ott van, olyan, mintha az egész gépezetet õ irányítaná" - teszi hozzá Michael Landes. "Olyan embert kerestünk, akinek megvan a szakmai tudása - csatlakozik Craig Perry -, és ez sikerült. Ez a film technikailag nagyon bonyolult, ezért David tapasztalata nagy kincs volt. Ráadásul akkora lelkesedés és pozitív energia áradt belõle, hogy az egész forgatást sikerült egy nagy mulatsággá varázsolnia."
A szereplõk kiválogatása nagyon fontos volt, mert az alkotók lényegesen eltérõ karakterekbõl akarták kialakítani a Halállal harcba szálló csapat tagjait. "Ez alkalommal nem egy iskoláscsoportról van szó - magyarázza Eric Bress író. - Az élet legkülönbözõbb területeirõl verõdik össze a társaság: egy asszony és a fia, egy drogfüggõ, egy tanár és egy rendõr. Ez nem egy újabb tinihorror." "Olyan emberek kerülnek itt össze, akik egyébként soha nem állnának szóba egymással, és egyszer csak azon kapják magukat, hogy különbözõségük ellenére együtt, csapatként indulnak harcba" - teszi hozzá Craig Perry.
Ellis szerint A.J.Cook messze a legesélyesebb jelölt volt Kimberly szerepére. "Nagyon széles skálát tud megmozgatni, ha kell finom és visszafogott a játéka, de hihetetlenül magabiztos és erõteljes, ha arra van szükség" - nyilatkozza elismerõen az ifjú színésznõrõl. T.C. Carson, aki Eugene-t alakítja, "nagy egyéniség", állítja Ellis, Jonathan Cherry pedig "remekül kapta el Rory karakterét, különösen a humorát és sebezhetõségét tekintve." A Keegan Connor Tracy által megformált figura szöges ellentéte Rorynak, ebbõl persze született néhány mulatságos pillanat a forgatáson. "Mindenki nagyon jó fej volt - vallja be A.J.Cook. - Én nagyon szeretek thrillert forgatni, mert annak ellenére, hogy a filmen borzonganak a nézõk a moziban, maga a forgatás tulajdonképpen nagyon vicces. Egyfolytában rémült arcot kell vágni, és rohangálni fel-alá, mint egy valódi akcióhõsnek!"
A Végsõ állomás 2. tartja az elsõ részben látott akciójelenetek és speciális effektek színvonalát, sõt némiképp meg is haladja azt. FREDDIE HICE kaszkadõrszakértõ feladata volt, hogy az akciók még látványosabbak legyenek. Számára a legnagyobb kihívás a film nyitójelenetére, az országúti katasztrófára való felkészülés volt. A biztonság volt az elsõdleges szempont ennél a jelenetnél, amiben 22 kaszkadõr dolgozott, és nyolc autót törtek ripityára. "Ebben a filmben nincs kifejezetten olyan rész, amihez igazán nagyszabású kaszkadõrapparátusra lett volna szükség. Van jó pár akciójelenet, amiben valaki meghal, ezek bonyolultak ugyan, de nem olyan vészesek" - magyarázza. Mindegyik színész buzgón próbálta kivenni a részét a kaszkadõrfeladatokból, amin Hice jókat mulatott. "Fiatalok és gumiból vannak, és úgyis csak egy kicsit fáj, aztán gyorsan elmúlik" - jegyzi meg mosolyogva. "Imádom, ha kaszkadõrfeladatot kapok - vallja be A.J.Cook -, annyival izgalmasabbá teszi a forgatást!"
Miközben a szereplõk próbálnak menekülni a végzetük elõl, rá kell jönniük, hogy a Halál nem felejt. Vannak kisebb kitérõk, lehet lassítani vagy kerülõúton késleltetni az elkerülhetetlent, de végül mindenki megérkezik a Végsõ állomásra.szereplők:
Ali Larter ... Clear Rivers
A.J. Cook ... Kimberly Corman
Michael Landes ... Thomas Burke
Terrence 'T.C.' Carson ... Eugene Dix
Jonathan Cherry ... Rory Peters
Keegan Connor Tracy ... Katrina 'Kat' Jennings
Sarah Carter ... Shania
Lynda Boyd ... Nora Carpenter
David Paetkau ... Evan Lewis
James N. Kirk ... Timothy 'Tim' Carpenter
Tony Todd ... Mortician William Bludworth
Justina Machado ... Isabella Hudson
Alex Rae ... Dano
Shaun Sipos ... Frankie
Andrew Airlie ... Mr. Corman


fényképezte:
Gary Capo

vágó:
Eric A. Sears

látvány:
Michael S. Bolton

jelmez:
Jori Woodman

zene:
Alison Freebairn-Smith
Shirley Walker

producer:
Richard Brener
Toby Emmerich
Justis Greene
Sheila Hanahan
Craig Perry
Jeffrey Reddick
Warren Zide