nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Snowboarder (2003)
Snowboarder

. . . . . . . . . . 4.00
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 5.1
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 110 perc
nemzetiség:  francia
műfaj:  sport, krimi
eredeti nyelv: francia
formátum: feliratos
korhatár 14+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


Gaspard a hó megszállottja. Számára a snowboardozás természetes, magától értetõdõ dolog, ami nélkül értelmetlen az élet. Minden percét ennek a szenvedélynek vonzásában tölti: Alpe d’Huez-ben, Beshop sí és snowboard üzletében dolgozik, ahonnan csupán pár percre magasodnak azok a fantasztikus hegycsúcsok, melyek a mindennapi adrenalin szükségletérõl gondoskodnak. Este, - amikor végre hazaér - a verseny közvetítéseket nézi, és megpróbálja a tv-én keresztül ellesni a profiktól az újabb és újabb ugrástechnikákat. Kedvence és példaképe Josh Atterssen, akiért feltétel nélkül rajong. Minden vágya: példaképének nyomdokaiba lépni.
Egy nap miközben a fiú szokásos edzése alkalmával fantasztikus ugrások közepette száguld lefelé, valaki figyeli. Ez a valaki, pedig nem más, mint Josh, aki egy szempillantás alatt felméri, hogy a fiú Isten áldotta tehetség. Meghívja Gaspard-t, hogy tartson vele Gstaad-ba, Svájcba, mert éppen egy fiatal reménységet keres a csapatába.
Gaspard szinte révületben, Beshop tanácsa ellenére összecsomagol és már indul is, hogy mielõbb csatlakozzon Josh-hoz és csapatához. Elvakultságában nem látja, hogy Josh nem az a tisztaszívû versenyzõ és sportoló, akinek õ tartja. Azt sem érzékeli, hogy tulajdonképpen õt csupán eszközként akarja felhasználni, hogy elégtételt vegyen a verseny világán.
Gaspard-nak csupán egy dolog lebeg a szeme elõtt: felkészülni az Air & Style, a világ legjobbjainak seregszemléjére, és gyõzni ott, a legnagyobb snowboardos világversenyen.
Bár nagyon eltökélt, az az életritmus, amit Josh és a köre él, számára idegen és szinte teljesen kifordítja magából fiút. A nappali edzéseket õrült éjszakai bulizások követik. Egyre merészebbé és gátlástalanabbá válik, mind a pályán, mind a magánéletben.
A már kellõképpen bonyolult helyzetet tovább bonyolítja egy váratlan találkozás. A fiú szerelmes lesz Ethelbe - Josh barátnõjébe -, ami végképp feldúlja addigi életét:
....és ezzel profi karrierje megállíthatatlanul száguld, akárcsak a deszka a lejtõn: lefelé.


A FILM ÖTLETE

Az 1998-as Nagano-i Olimpia közvetítését nézve támadt Olias Barconak az az ötlete, hogy a snowboardos világról filmet készítsen. "Régóta foglalkoztatott egy sporttal kapcsolatos film készítése. A snowboard nem mindennapos és kissé marginális. Elsõként a Nagano-i Olimpián láthattunk snowboardosokat. Nagyon kirívóak voltak, nem illettek oda, õk a természet szabadságához igazodnak. Ez tetszett nekem." Az ötlettõl a forgatásig Olias Barconak négy évet kellett várnia, míg végre belekóstolhatott a magasság félelmetességébe. Több gyártó nem látott mást egy snowboardról szóló filmben, mint egy "Taxit a hóban", míg végre találkozott a rendezõ a Nord-Ouest Productiontól Benoit Jaubert-rel. "Amikor három évvel ezelõtt megismerkedtem Oliassal, mesélt a snowboardosokról és életükrõl" - mondja a producer. "Érdekfeszítõ dolgokról beszélt és megkértem, hogy írjon egy új forgatókönyvet, ami többet mutat errõl a világról. Tehát mindent újra írt. Ezután részt vettünk Equinoxeban egy ülésen, ahol Olias olyan híres forgatókönyvírókkal dolgozott, mint Jim Hart (Coppola: Dracula), Simon Beauffroy (Peter Cattaneo: Alul semmi) De figyelem, ha a Snowboarder a sportvilágban foglal helyet, akkor ez elsõsorban egy bemutatkozó filmnek számít!"AZ OLIMPIAI JÁTÉKOKON A SNOWBORDOSOK NAGYON KIRÍVTAK,
NEM ILLETTEK A VERSENY VILÁGÁBA,
ÕK A TERMÉSZET SZABADSÁGÁHOZ IGAZODTAKA FORGATÁS

Egy fekete film
fehér mint a hó

A tragédia a találkozón történik és minden feszültség az Air & Style stadionjának szimbolikus helyszínén bontakozik ki. Mindezeken belül a snowboard jelenetek inkább "lélegzetvételek" - fogalmaz Barco.
Azért, hogy Gaspardot végképp elkápráztassák, Josh és csapata egy távoli helyet választott az edzés színhelyéül. Gstaad a téli sportok híres svájci állomása, ahol minden szezonban összegyûlik a világ jet-setje. Ezt a helyet találta megfelelõnek Olias Barco. "Kettõs szerepe van annak, hogy egy híres svájci üdülõhelyen forgattunk: a precizitás, a megbízhatóság, az anyagi gazdagság és a rend itt fokozottan jelen van, és ezek erõs ellentétben állnak a snowboardosok "rebellis" szemléletével. Alapvetõen a gazdagság hat eufórikusan Gaspard-ra, aki szegénysorból jött, és teljesen elkápráztatja a luxus"
A reflektoros jelenetekben kiemelkedik a város fölötti gyönyörû kastély. Valójában az üdülõhely egyik luxus hoteljét találta meg Barco: "Mondhatnánk, hogy ez Csipkerózsika kastélya. Ez Disneyland. A film díszletei eléggé furcsák, mindennek megvan a sajátossága. Játszottam azzal az ellentéttel, amit a kastély tündéri papírmasészerûsége és a svájci hadsereg blokkházainak kemény és zord jellege mutatott. A film egy tündérmesébe illõ fehér-arany kastéllyal kezdõdik és nagyon szomorúan ér véget".
A többi felvétel elsõsorban Alpe d’Huezben (Franciaország) és Verbierben (Svájc) készült. A forgatás három hónapja alatt a munkaterv napról napra alakult az idõjárás változásához igazodva. Ezért az elsõ heteket, amikor nem volt hó, a belsõ vidám jeleneteknek szentelték. Szerencsére idõközben leesett a hó és jöhettek a hegyi jelenetek.
"A hegyekben forgatni nagyon kemény feladat. Meg kell háromszorozni az erõket. De ugyanakkor szerencsénk volt, mert például az idei idõjárás kockázatos lett volna a csapat számára. Különbözõ eszközöket használtunk fel ahhoz, hogy a kívánt képeket kapjuk." - emlékszik vissza Benoit Jaubert.
"Be akartam illeszteni a filmbe azt, ahogy a forgatás idején éltünk" - mondja Olias Barco. "Azt akartam, hogy minden összekeveredjen, hogy a csapat a valóságtól elszakadjon. Igazi energiára volt szükség. Pl. a medencében az ünnepi jelenet egy igazi estély volt, amit lefilmeztünk... Nagyon megható volt, mert mindenki 400 %-ig átélte a filmet. Két-három órát aludtunk egy nap. Nagyon izgalmas volt a forgatás"."GONDOLSZ NÉHA A HALÁLRA?"

"NEM, A PARADICSOMBAN NINCS HÓ"


szereplők:
Nicolas Duvauchelle ... Gaspard
Grégoire Colin ... Josh Attersen
Juliette Goudot ... Ethel
Jean-Philippe Écoffey ... Beshop
Camille de Sablet ... Julie
Franck Khalfoun ... X
David Luraschi ... Y
David Vincent ... Z
Thierry Lhermitte ... Popeye
Clara Morgane ... Sztriptíz lány


fényképezte:
Damien Morisot

vágó:
Olivier Gajan

látvány:
Mathieu Menut

jelmez:
Nicole Ferrari
Jooyun Gonnet

zene:
Jean-Baptiste Loussier

producer:
Benoît Jaubert
Jean-Louis Porchet
Bernard Tanguy