nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Öt Akadály (2003)
De Fem Benspaend
Five Obstructions, The

. . . . . . . . . . 6.72
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . .
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 90 perc
nemzetiség:  dán, svájci, belga, francia
műfaj:  dokumentumfilm, dráma
eredeti nyelv: dán
formátum: feliratos
korhatár 12+
tr tr
Lars von Trier ezúttal a dokumentumfilm-készítés világában próbál ki új utakat, és a neves dán dokumentumfilm-rendezõ, Jørgen Leth közremûködésével arra vállalkozik, hogy megújítsa e mûfaj hagyományos módszereit. Mindkettõjüket vonzotta egy olyan kísérlet, melynek során a filmkészítés gyökeréhez nyúlhatnak vissza, egészen az alapelemekhez, a kép és a hangzás egyszerûségéhez.

1967-ben Jørgen Leth egy 12 perces rövidfilmet készített "The Perfect Human" címmel; egy dokumentumfilmet az emberi viselkedésrõl, mely a megszokott Leth-témákat vonultatta fel. Trier csodálta a filmet, és saját bevallása szerint több mint húszszor látta. 2000-ben azzal az ötlettel állt elõ, hogy Leth készítse el ennek a filmnek öt másik változatát - de minden egyes alkalommal másként. Trier különféle akadályokat állít fel elõtte, olyan megszorításokat, utasításokat és tiltásokat, melyek arra kényszerítik a rendezõt, hogy újragondolja az eredeti történetet és annak szereplõit.
Leth a naiv antropológus szerepében próbálja megoldani a ravasz feladatokat, melyek elé a fondorlatos Trier állítja. Játék ez, tele csapdákkal és gonosz fordulatokkal. Lenyûgözõ és eddig sosem látott film született a filmkészítõrõl, aki nem csupán felülvizsgálja, hanem újra is alkotja egyik elsõ munkáját. Az Öt akadály a filmkészítés folyamatába kalauzoló utazás.
A produkció három éve alatt Trier és Leth ötször találkoztak, ezek után Trier minden alkalommal arra kérte kollégáját, hogy rögtön a találkozók után írjon egy-egy verset, mely megragadja a nap lényegét.  
sajtóanyag bõvebben