nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
B13 - A Bűnös Negyed (2004)
Banlieue 13

. . . . . . . . . . 7.93
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 5.3
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 85 perc
nemzetiség:  francia
műfaj:  akció, sci-fi
eredeti nyelv: francia
formátum: feliratos
korhatár 16+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


AZ ALKOTÓ ÉLETRAJZA
Pierre Morel
Rendezõ

Pierre Morel a fiatal francia film egyik fenegyereke. Operatõrként dolgozik olyan filmekben, mint a "Jeanne D’Arc - Az orléans-i szûz", "Taxi 2", "Astérix és Obélix - A Kleopátra-küldetés", "A szállító", sõt a "Minden végzet nehéz" címû Jack Nicholson-filmmel nemzetközi karrierjét is megkezdi. Leginkább a lendületes akciófilm-ritmus áll hozzá közel, így elsõ rendezésében ("B13 - A bûnös negyed" 2003) is ezt a mûfajt gazdagítja.

Cyril Raffaelli
Színész (Damien szerepében)

Cyril 1974-ben született. 14 éves korában bekerül Annie Fratellini iskolájába, és ezzel belép a cirkuszosok nagy családjába. Az akrobatika iránti szenvedélyes vonzalma vezette el a kaszkadõrök világába, és ezzel párhuzamosan jár színiiskolába is. 1991-ben már színpadon lehet látni a Nevetséges kényeskedõk musical változatában. Laurent Baffie és a Les Inconnus dublõrje televíziós fellépéseiken. Luc Plamondon és Lewis Furey meghívják a Starmania új verziójához. A harcmûvészetek állandó lelkes mûvelõjeként 1998-ban megnyeri a kínai boksz franciaországi bajnokságát. Utoljára még részt vesz a ’99-es magyarországi versenyen, de aztán elhatározza, hogy filmkarrierjét fogja építeni. Kaszkadõrként lehet látni többek között a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, a Ronin, a A vasálarcos, a Jeanne d’Arc - az orléans-i szûz, a Doberman, a Farkasok szövetsége, A szállító és a Michel Vaillant címû filmekben. Elsõ színészi alakítása a Taxi 2-höz fûzõdik, ahol egy híres jelenetben a nuncsakuval harcoló nindzsát játssza. Egyúttal valamennyi harci jelenetnek õ a koreográfusa. Ezután viszontláthattuk a Bíbor folyók 2 öldöklõ papjának szerepében, majd Tchéky Karyo dublõrjeként a Le baiser mortel du dragon-ban, ahol Jet Livel harcol. Luc Besson annyira bízott benne, hogy elhatározta, fõszerepet ad neki: Cyril feladata az összes koreográfia, amiben segíti a tettestárs David Belle.

David Belle
Színész (Leito szerepében)

A Yamakasik kitalálója David Belle. Ez a született kaszkadõr az elmúlt tizenöt évben kifejlesztett egy általa "Parcours"-nak nevezett mûfajt, vagyis az olyan utcai akciót, amelyben minden szélsõséges helyzeten úrrá tud lenni. Ezzel a fogalommal tûzoltótiszt apjának kívánt emléket állítani, akit túlságosan rövid ideig volt módja ismerni. David indulása a Pygmalion Stúdióhoz fûzõdik, válogatásokra jelentkezik, majd játszik néhány filmben és tévéjátékban (Brian de Palma Les gens du voyage és Femme Fatale címû mozijaiban, Elie Sulliman Engrenage-ában és Intervention divine-ében, és kaszkadõr a Bíbor folyók 2-ben), valamint klippekben ( Ménéliktõl a « Limbo Negro », IAM-tõl a « L’école du micro d’argent ») és külföldön reklámfilmekben. Fivére eljuttat egy K7-es bemutatófilmet az EuropaCorp-hoz. Luc Besson, akire az nagy hatást tesz, elõször a Yamakasi filmbe akarja bevonni, de a viszony feszültté válik David és azok között, akikkel õ ismertette meg a Parcours-t. Besson kapcsolatban marad Daviddal, és megkérdezi, mihez lenne kedve. David nyíltan válaszol: "játszani akarok". Luc ezután összehozza Cyril Raffaellivel, akivel összebarátkoznak. Így lesz David Cyril mellett a B 13 másik fõhõse. "Tényleg úgy tûnt, hogy megtaláltam a hasonmásomat, csak éppen egy másik mûfajban. Egészen egyforma volt a gondolkodásmódunk, hasonlóan szigorú elvekkel."


szereplők:
Cyril Raffaelli ... Damien
David Belle ... Leïto
Tony D'Amario ... K2
Bibi Naceri ... Taha
Dany Verissimo ... Lola
François Chattot ... Krüger
Nicolas Woirion ... Corsini
Patrick Olivier ... Az ezredes
Samir Guesmi ... Jamel


fényképezte:
Manuel Teran

vágó:
Frédéric Thoraval

látvány:
Hugues Tissandier

jelmez:
Martine Rapin
Alexandre Rossi

zene:
Da Octopuss

mûvészeti rendezõ:
Vraciu Eduard Daniel

szereposztó:
Swan Pham

producer:
Luc Besson
Bernard Grenet