nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Kőkemény Család (2005)
Family Stone, The
Kőkemény Család

. . . . . . . . . . 5.94
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 4.45
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 104 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  családi, dráma, karácsony
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár 12+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


A CSALÁDTAGOK

A Kõkemény család egy New England-i família karácsonyát mutatja be. A történet azzal kezdõdik, hogy a legidõsebb fiú hazaviszi bemutatni családjának új barátnõjét. A bohém Stone család furcsán, némi zavarral és ellenségességgel fogadja a karrierista New York-i nõt.
Sybil Stone (Diane Keaton) játssza az ötgyerekes anyát: õ a család valódi feje. "Rögtön megtetszett Sybil karaktere, mert annyira sokrétû - véli Keaton. - Ez a szerep lehetõvé tette, hogy annyi érzelmet végigéljek. Élveztem, hogy olyan szereplõt játszhatok, aki némi rendet visz az amúgy kaotikus háztartásba és családba. Sybil tartja össze a családot."
Sybil és a családja nem túl lelkes, hogy a legidõsebb fiú, Everett hazahozza barátnõjét, Miriam Mortont (Sarah Jessica Parker) az ünnepekre. Miriam a tökéletesen kitalált, divatos New York-i nõ, akinek legújabb kosztümjei, divatos frizurája és sminkje sokat elárul róla: felejthetetlen benyomást kelt. Amikor a Stone családdal megismerkedik, az eredmény felejthetetlen ugyan, de nem a szó jó értelmében.
"Miriam más, mint a legtöbb szereplõ, akit el kellett játszanom - meséli Sarah Jessica Parker. - Szeret irányítani, totál rugalmatlan, ideges típus. Makacs és nehézkes, és amikor nem érzi elemében magát, ahogy a Stone család közelében sem, teljesen összetörik.
Miriam azon van, hogy megtalálja a hangot a furcsábbnál furcsább családtagokkal, törekszik rá, hogy minden beszélgetésben részt vegyen - folytatja Parker -, de sajnos nem nagyon érzi a család stílusát, és így azt sem veszi észre, hogy mikor kéne befognia a száját. Na, aztán amikor megpróbál kimászni ezekbõl a kellemetlen helyzetekbõl, csak tovább rontja a dolgokat!"
Az elsõ nagyobb leégése után Miriam a húgát, Julie-t (Claire Danes) hívja segítségül. Julie, aki egy olyan alapítványnál dolgozik, amely mûvészeket támogat, ezerszer lazább, mint nõvére.
"Julie nem érzi magát kellemetlenül, mivel nem neki kell bizonyítania - véli Claire Danes. - Akkor érkezik meg, amikor nõvérének a legnagyobb szüksége van rá."
Danes szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy a szereplõk megtalálják a megfelelõ arányt a dráma és a komédia között.
"Fantasztikus volt ez a film számomra, mert rákényszerített, hogy teljesen õszinte legyek - meséli Danes. - Nem lehet elbújni egy nagyon drámai vagy nagyon komikus szerep mögé, mert akkor az ember már nem képes arra, hogy az érzelmek egész skáláját bemutassa a film során."
A mit sem sejtõ Julie bátran lép be "az oroszlán barlangjába" mint nõvére, de felbukkanása rengeteg nehézséget okoz egyes családtagoknak, kivált Everett Stone-nak (Dermot Mulroney). Everett sikeres manhattani vezetõ, akinek a vonzereje leginkább abban rejlik, hogy abszolút fogalma nincs arról, milyen hatást gyakorol a nõkre külseje és barátságos stílusa.
"Everett eljátszása azért volt komoly feladat, mert elõször nagyon elegáns és kikent-kifent figurának tûnik, és a film során folyamatosan bújik elõ belõle valódi egyénisége - magyarázza Dermot Mulroney. - Legbelül Everett nem az a túlteljesítõ, engedelmes ’öltöny’, akinek a film elején tûnik, hanem pont olyan, mint a család többi tagja: laza, kicsit bohém figura, aki szereti a nyílt beszédet és a sok kacagást."
Everett testvére, Ben Stone (Luke Wilson) az az alma, amely a legmesszebb esett a (család)fától. Ben a nyugati parton él, filmes, és öltözködése hûen tükrözi kiszámíthatatlan, szertelen egyéniségét.
"Testvéreihez képest Ben egy lúzer - véli Wilson. - Õ a független, Kaliforniában élõ gyerek, akinek még barátnõje sincs. Ben igazi ellentéte a kiszámítható Everettnek."
Ben és Everett legfiatalabb húga a szenvedélyes és szókimondó Amy (Rachel McAdams). Természetes szépségét teljes közönnyel és némi agresszióval viseli, ellenszenvét Miriammal szemben nem rejti véka alá.
"Érdekes az az út, amit Amy bejár a történet során - így McAdams. - Amy magát egy végtelenül õszinte, kedves embernek látja, aki teljesen nyílt... de mások ennek épp az ellenkezõjét gondolják róla.
Amy rögtön elutasítja Miriamot, mint aki nem megfelelõ a testvére számára. Teszi mindezt azért, mert Miriam olyan életmódot képvisel (sikeres divatos yuppie) amit Amy (komoly erõfeszítéssel ugyan, de) megvet - folytatja McAdams. - Aztán rádöbben, hogy igaziból bárki mást is elutasítana, mert inkább az új emberek befogadásával, a változással van baja. Azt szeretné, ha minden maradna a régiben."
A papa, Kelly Stone (Craig T. Nelson), a hatvanas éveiben járó egyetemi tanár, mély benyomást tesz mindenkire. A családja iránti szeretet irányítja minden mozdulatát.
"Tetszett a szerep, mert látszólag Kelly a Stone család feje, de hamar kiderül, hogy valójában Sybil irányítja a családot - mondja Nelson. - Csöndes, nyugodt egyénisége ellenére látszik, hogy milyen nagy hatással van gyerekeire."
Elizabeth Reaser játssza Susannah Stone-t, Ty Giordano pedig a legfiatalabb fiúgyereket, Thad-et, aki nemcsak meleg, hanem süket is. Giordano egy süket színész, aki - mint filmbeli szerepe - szájról olvas és jelbeszédet használ, de azért tud beszélni is.
"A történet középpontjában nem a süket szereplõ áll - mondja az író-rendezõ, Thomas Bezucha. - Thad süket. Ennyi. Emiatt a Stone család profi a jelbeszédben." Bezucha felkért egy jelbeszédtanárt, hogy segítse a színészeket felkészülni.
"Stone-ék, Miriam és Julie olyan emberek, akikkel bármikor találkozhatsz az életben - véli Michael London producer. - Néha csak rövid távon képesek gondolkodni, néha elég szemetek egymással, de ezek a hibák teszik õket valódivá."

TABUK NÉLKÜL

A Kõkemény család karácsonykor játszódik, egy kis egyetemi városban. "Történetünk az ünnepek alatt zajlik, az év azon részében, amikor elvileg adni kéne, vendégszeretõnek, barátságosnak és jónak lenni - így London. - De amikor Miriamról van szó, a Stone család valahogy nem tudja magát beleélni az ünnepi hangulatba."
A Stone családnál nincs sok hagyományos társadalmi tabu. Rendszeresen megbeszélnek minden olyasmit, mint a füvezés, a szüzesség elvesztése, vagy például Miriam Morton személye.
A film nyitójelenetében a tökéletesen elegáns Miriam Everettel vásárolgat egy New York-i boltban, miközben az irodában lévõ asszisztensének utasításokat osztogat mobilján.
Divatos magas sarkú cipõje látványosan elüt a Stone család otthonos, kicsit lelakott házától. A kultúrák ütközése elég gyorsan bekövetkezik, és Miriam elég hamar megérzi, hogy lenézik, így kiköltözik a Stone-házból egy helyi fogadóba. Annak ellenére, hogy Everett öccse, Ben megpróbálja megvigasztalni, Miriam inkább húgát kéri meg, hogy csatlakozzon hozzá, és legyen a támasza. Julie megérkezik, és a feje tetejére áll minden, nem kis részben köszönhetõen annak, amilyen hatást Everettbõl kivált a húg.
"Stone-ék csak hozzák a formájukat - vélekedik Bezucha. - Miriamot elítélik, mert más, mint õk. Õk nyitottak és bohémok, Miriam pedig zárkózott és munkamániás. Összefognak Miriam ellen. Bárhogy is viselkedjen, idegesíti õket. De mivel kedves emberek, a dolgok lassan a helyükre kerülnek."
"Bárki, akinek van családja, át fogja érezni a történet lényegét - véli Bezucha. - A nézõk felismerhetik magukat egyik vagy másik szerepben."
A szereplõk megalkotásához Bezucha segítségül hívta saját fiatalkori emlékeit. Egy egyetemi tanár fiaként Massachusetts államban nõtt fel, olyan emberek között, mint amilyenek a filmben is feltûnnek. Ennek ellenére a film nem önéletrajzi jellegû. "A történet nem az én családomról szól, bár kétségtelen, hogy ilyen embereket, mint amilyeneket a filmben láthatunk, nem is egyet ismertem."
Ahogy befejezte Bezucha a forgatókönyvet, õ és London meggyõzte az Oscar-díjas Diane Keatont, hogy vállalja el Sybil szerepét. A filmesek tudták, hogy Keaton képességei és sokarcúsága nagyon jól illene mind a film drámai, mind komikus oldalához. Emellett Keaton szerepeltetésének egy másik oka is volt: "Biztosra vettük, hogy ha Diane Keaton elvállalja Sybil szerepét, akkor sokkal könnyebben tudunk más színészekkel is tárgyalni" - jegyzi meg London.
Nem sokkal azután, hogy Keaton elolvasta a forgatókönyvet, alá is írta szerzõdését Sybil szerepére.
"Diane Keaton igazi legenda - véli London. - Ez a szerep rengeteget követelt tõle. Diane alakítása áll a film középpontjában, köré csoportosulnak a szereplõk és az események."
Miután Keatont megszerezték, a többi nagy klasszis színész szerzõdtetése sem okozott nagy nehézséget. New Yorkban Bezucha találkozott Sarah Jessica Parkerrel, aki pont akkoriban fejezte be a Szex és New York címû sorozat forgatását. Parker számos szerepet utasított vissza amiatt, hogy túlzottan hasonlított a sorozatban játszott szerepéhez, Carie Bradshaw-hoz. "Hajlandó voltam várni addig, amíg a megfelelõ szereppel nem találkozom - mondja Parker. - A Kõkemény család különleges történetnek tûnt, és rástartoltam Miriam szerepére."
Szépen sorban a filmesek leszerzõdtették Dermot Mulroneyt, Claie Danest, Rachel McAdamst, Luke Wilsont és Craig. T. Nelsont.
A színészek Los Angelesben találkoztak próbákon, még a forgatás elõtt, hogy összeszokhassanak. Ez olyan luxus, amire a legtöbb filmforgatás során nincs lehetõség. "Thomas elsõ pillanattól tudta, hogy a film hitele azon múlik, mennyire tudnak a színészek családként viselkedni - véli Parker. - A próbák közben rendszeresen társasjátékokat kellett játszanunk, amit egy jelenetben, a filmben is látni lehet. Az egész próba alatt úgy éreztük magunkat, mintha nem is dolgoznánk, hanem otthon lennénk a családdal, ahol egész nap szórakozhatunk."

DÍSZLETEK ÉS JELMEZEK

Miután a színészek összebarátkoztak, Bezucha és London a stáb összeállításával kezdett foglalkozni. Bezucha filmes karrierje elõtt Ralph Lauren divattervezõnek dolgozott, õ tervezte a Ralph Lauren-boltok belsõ kialakítását. A Kõkemény családban is óriási figyelmet fordított a részletekre, hogy az eredeti elképzeléseinek megfelelõ legyen minden.
A látványért Jane Ann Stewart volt a felelõs. A feladata az volt, hogy olyan szobákat, tereket alakítson ki, amelyek pont olyanok, mintha tényleg egy nagy család élne bennük.
Az étel-ital is komoly szerepet játszott a filmben, mivel a Stone család tagjai rendszeresen nassolnak vagy kaját készítenek a különbözõ jelenetekben, és lelkesen készülnek a karácsonyra. A kulináris látvány csúcsa az a jelenet, ahol a Stone család összes tagja az asztal körül ül karácsony este. Az asztalra kerülõ ételek megálmodásához Bezucha Valerie Aikman-Smith-t, a híres szakácsot kérte fel.
Bezucha ragaszkodott ahhoz, hogy a házon kívül zajlódó jeleneteket a szabadban forgassák. A forgatás legelsõ napjaira tervezte ezeket a jeleneteket, ezért az egész stáb 10 napra a keleti partra költözött. A legelsõ napon óriási hóvihar fogadta a csapatot.
"Tulajdonképpen nagyon szerencsések voltunk, hogy jött a vihar, mert a képek üdvözlõlapszerûek, egyszerûen gyönyörûek lettek - vélekedik Michael London. - Viszont egy dologban megnehezítette a dolgunkat. Utána olyan rettenetesen hideg lett, hogy majd megfagytunk a forgatás során!"
A keleti parti forgatás helyszínéül a New Jersey állambeli Madison városkát szemelték ki. A látványtervezõ és csapata az egész várost új ruhába öltöztette karácsonyi lámpácskák végtelen soraival, az üzletablakok gyönyörû díszítésével és a város központjában egy óriási karácsonyfa felállításával.
"Madison úgy nézett ki a díszítés végére, mint egy mesekönyv borítója - mondja Jennifer Ogden executive producer. - A keleti partnak egész más a hangulata. Los Angelesben nem aggathatsz fel karácsonyi égõket a pálmafákra, és nem várhatod el a közönségtõl, hogy elájuljanak a látványtól. Nekünk mázlink volt, mert minden tökéletesen alakult, a hó is meg minden."
A ház, aminek a külsejét a filmhez használni szerették volna, Connecticut államban található. A filmesek nagy örömére itt is egy jó nagy hóvihar után kezdhették meg a forgatást, így a hóval borított táj fantasztikus hátteret teremtett. A Connecticutban készült képeket aztán a hollywoodi stúdióban is használták. A tájról készült képeket kinagyították, és kb. 40 méteres félkörívû háttérre applikálták. Így a stúdióban felépített házból kinézve pont ugyanaz a látvány, mintha a házban zajló jeleneteket is Connecticutban vették volna fel.
Los Angelesben a filmesek csaltak egy kicsit, ugyanis itt vették fel az elvileg New Yorkban játszódó jeleneteket. Ilyen a film legelején az a jelenet, ahol Miriam és Everett egy bevásárlóközpontban ajándékokat nézeget. Ezt valójában egy Beverly Hillsben található boltban vették fel.
A film kétharmada a Stone család házában játszódik. A házat stúdióban építették fel. "Az én szememben a ház a film utolsó színésze - vallja be Bazucha. - Sybil és Kelly 30 éven keresztül ebben a házban nevelte 5 gyerekét, és azt akartam, hogy látszódjon is a házon, hogy igenis komoly használatnak volt kitéve. A keleti part tele van ilyen leharcolt házakkal."
Stewart olyan hatást szeretett volna teremteni, hogy az ember gyakorlatilag hallja is például a lépcsõk nyekergését. Stewart szerint a ház Sybil ízlését tükrözi, de azért érzékelhetõ a férfiak jelenléte is.
"Kelly és Sybil a férfi tanári fizetésébõl él, nem nagy lábon, és ez a bútorok összeválogatásán is meglátszik - így Stewart. - Addig ragaszkodnak a dolgokhoz, amíg azok szét nem esnek. Nem szoktak gyakran átalakítani, felújítani dolgokat."
Bezucha és Stewart célja az volt, hogy hitelesen mutassa be, milyen is a Stone család élete, és a családtagok különbözõ egyénisége szobájukban is tükrözõdjön. Amy például a padláson lakik, ebbõl is látszik különc természete. Everett szobája rendezett: az 1982-bõl való sporttrófea azt mutatja, hogy megállt az idõ szobájában.
Ahogy a háznak, úgy a ruháknak is megvan a maga története. Bezucha a ruhatárak kialakításában is aktív szerepet vállalt.
Annak ellenére, hogy a film az ünnepek alatt játszódik, a filmesek nem akartak hagyományos zöld és piros dekorációval dolgozni. Inkább halványabb színeket választottak. "Thomas mutatott nekem néhány képet régi, viktoriánus karácsonyi üdvözlõlapokról, amelyeknek a színvilága meleg, barnás és aranyozott volt - emlékszik vissza a jelmeztervezõ, Shay Cunliffe. - Nem akart kék színt látni semelyik szereplõn. Ezzel nehéz feladat elé állított, ugyanis emiatt senki nem hordhatott farmert! A végén a farmerbe kívánkozó Bent (Luke Wilsont) kénytelen voltam kordnadrágba öltöztetni."
"Nagyon élveztem, hogy olyan sztárokkal dolgozhattam, mint Diane Keaton, Sarah Jessica Parker, Claire Danes és Rachel McAdams, akiknek remek divatérzéke van - folytatja Cunliffe. - Szorosan együttmûködtünk a színésznõkkel, hogy mindegyiküknek olyan ruhatárat alakítsunk ki, ami illik az egyéniségükhöz, és nem azt érzik, hogy jelmezt viselnek."
"Sybil erõs egyéniség - vélekedik Cunliffe. - Mindig hû marad önmagához, akár kertészkedik, akár egy partin vesz részt."
A film cselekménye három napot ölel fel. Ebbõl egy egész napot Sybil köntösben tölt. Miután Diane Keaton végignézte a Cunliffe által javasolt köntösöket, hazament, és elõvett egyet a saját ruhatárából. Eleinte Cunliffe tartott attól, hogyan fog kinézni a nagy, lestrapált köntös a vásznon, majd el kellett ismerje, hogy tényleg passzol Sybil egyéniségéhez. Aztán elõkerült Keaton régi pizsamanadrágja és papucsa, vastag zoknija és férje kardigánja, így a színésznõ teljesen otthonosan érezhette magát.


szereplők:
Dermot Mulroney ... Everett Stone
Sarah Jessica Parker ... Meredith Morton
Diane Keaton ... Sybil Stone
Craig T. Nelson ... Kelly Stone
Rachel McAdams ... Amy Stone
Luke Wilson ... Ben Stone
Tyrone Giordano ... Thad Stone
Claire Danes ... Julie Morton
Elizabeth Reaser ... Susannah Stone Trousdale
Brian J. White ... Patrick Thomas
Paul Schneider ... Brad Stevenson


fényképezte:
Jonathan Brown

vágó:
Jeffrey Ford

látvány:
Jane Ann Stewart

jelmez:
Shay Cunliffe

zene:
Michael Giacchino

mûvészeti rendezõ:
Mario Ventenilla

szereposztó:
Mindy Marin

díszlet:
Matt Callahan
Sally Thornton

producer:
Michael London
Mindy Marin
Jennifer Ogden