nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Anyátlanok (2004)
Dare Mo Shiranai
Nobody Knows

. . . . . . . . . . 7.44
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . .
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 141 perc
nemzetiség:  japán
műfaj:  dráma
eredeti nyelv: japán
formátum: feliratos
korhatár 16+
tr tr
Négy testvér él boldogan az édesanyjával egy tokiói kis lakásban. Mind a négy gyereknek más férfi az apja, sosem jártak iskolába, ráadásul a fõbérlõ hármójuk létezésérõl nem is tud. Egy napon az anyjuk némi pénzt és egy üzenetet hagy a 12 éves, legidõsebb fiúra, hogy viselje gondját fiatalabb testvéreinek. Így kezdõdik a négy gyerek odisszeája.
Annak ellenére, hogy anyjuk elhagyta õket, a gyerekek mindent megtesznek azért, hogy boldoguljanak a maguk kis világában, felállítva és követve a saját szabályrendszerüket. Mikor már nincs más választásuk, mint szembenézni a lakáson kívüli világgal, a törékeny egyensúly hirtelen felborul.

A rendezõ, Kore-eda Hirokazu dokumentarista technikákkal teszi rendkívüli módon bensõségessé és valószerûvé a történetet, amelyet egy korábban lezajlott tragikus kimenetelû esemény ihletett meg. Itt azonban a rendezõ célja, a kilátástalannak tûnõ helyzetekben is megtalálható pozitív értékek felmutatása. A filmet egy éven keresztül forgatták, így a fiatal amatõr színészek fejlõdése az általuk játszott karakterekével azonos tempóban zajlik, miközben hangsúlyt kapnak olyan apróságok is, mint a körömápolás mûvelete, a játékzongora, nyikorgó szandálok, egy csésze keleti tésztaleves, vagy egy doboz csokoládé, melyek nem csupán ezeknek az elhagyott gyerekeknek a sajátos világához tartoznak, hanem általánosságban a gyermekkor báját és szépségét idézik meg.


szereplők:
Yûya Yagira ... Akira
Ayu Kitaura ... Kyoko
Hiei Kimura ... Shigeru
Momoko Shimizu ... Yuki
Hanae Kan ... Saki
You ... Keiko, az anya
Kazumi Kushida


fényképezte:
Yutaka Yamasaki

vágó:
Hirokazu Koreeda

látvány:
Toshihiro Isomi
Keiko Mitsumatsu

zene:
Titi Matsumura
Gonzalez Mikami

producer:
Hirokazu Koreeda