nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Túl a Barátságon (2005)
Brokeback Mountain

. . . . . . . . . . 8.12
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 5.5
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 134 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  tolerancia, dráma
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 16+
c tr tr
A Wyoming és Texas tágas síkságain forgatott film két fiatalember, egy mezõgazdasági munkás és egy rodeo cowboy történetét meséli el, akik 1963 nyarán találkoznak, váratlanul egy életre szóló kapcsolat alakul ki közöttük, melynek bonyodalmai, örömei és tragédiái a szerelem összetartó erejérõl és hatalmáról tanúskodnak.

Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) elõször egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre (Randy Quaid) birtokán, a munkáért sorban állók között. Az a világ, amelybe beleszülettek, hirtelen változni kezd és mégis, szinte alig fejlõdik... Mindkettõjüket ehhez a tájhoz kötik céljaik - tartós munkát találni, megházasodni, családot alapítani - és mégis vágynak valami másra, megfoghatatlanra is. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza mindkettõjüket a fenséges Brokeback hegyen, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban.

Nyár végére el kell hagyniuk a Brokeback hegyet és útjaik elválnak. Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két fiút szül neki. Jack-re Texasban felfigyel a rodeo királynõje, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiúk születik, Jack pedig apósánál kap állást.

Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jacktõl érkezett, hogy átutazóban lesz Wyomingban. Ennis lelkesen várja barátját, majd egy pillanat alatt világosság válik, hogy az eltelt idõ csak erõsítette a kettõjüket összekötõ szálakat. A következõ években Ennis és Jack küzdelmesen igyekszik fenntartani a kettõjüket összekötõ titkos kapcsolatot. Évente többször találkoznak. De amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hûség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival. Végül már csak a természet ereje, a szerelem marad állandó az életükben.  
sajtóanyag bõvebbenszereplők:
Heath Ledger ... Ennis Del Mar
Jake Gyllenhaal ... Jack Twist
Randy Quaid ... Joe Aguirre
Anne Hathaway ... Lureen Newsome
Michelle Williams ... Alma
Valerie Planche ... Pincérnõ
Graham Beckel ... L.B. Newsome
David Harbour ... Randall Malone
Kate Mara ... Alma Jr., 9 évesen
Roberta Maxwell ... Jack anyja
Peter McRobbie ... John Twist
Anna Faris ... LaShawn Malone
Linda Cardellini ... Cassie
Scott Michael Campbell ... Monroe
David Trimble ... Basque
Larry Reese ... Jolly Minister


fényképezte:
Rodrigo Prieto

vágó:
Geraldine Peroni
Dylan Tichenor

látvány:
Judy Becker

jelmez:
Marit Allen

zene:
Gustavo Santaolalla

mûvészeti rendezõ:
Laura Ballinger

szereposztó:
Deb Green
Avy Kaufman

producer:
Diana Ossana
James Schamus
Scott Ferguson