nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Szakíts, Ha Bírsz! (2006)
Break Up, The

. . . . . . . . . . 6.45
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 6
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 106 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  romantikus, vígjáték
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 12+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


A romantikus vígjátékokban a történet legtöbbször egy jól bevált recept alapján alakul: a férfi talákozik a nõvel, a dolgok jól mennek, aztán egy kicsit rosszra fordulnak, de végül megtalálják az örök boldogságot.
Ám mi van akkor, ha a férfi és a nõ belefáradt a hétköznapokba? Ha az egyhangúság kezdi megõríjteni õket? Ha mindaz, amit kezdetben olyan érdekesnek találtak egymásban, most már egyszerûen csak... nagyon idegesíti õket?
A Szakíts, ha bírsz (The Break-Up) egy szokatlan romantikus vígjáték egy pár gyakran megnevettetõ, néha fájdalmas, de mindig szórakoztató megpróbáltatásairól, miközben egykor szeretetteli kapcsolatuk összeomlik.
VINCE VAUGHN és JENNIFER ANISTON alakítják Gary-t és Brooke-ot, a párt, akik hagyták, hogy látszólag apró nézeteltéréseik elhatalmasodjanak, és egyszer csak - két együtt töltött év után - szembe kell néziük a választással szerelem és elválás között.
Miután a valaha boldog pár egyik fele sem hajlandó kiköltözni a közös otthonból, kitör a háború, amelyben mindkettõjüknek bõven akadnak szövetségesei barátaik és családtagjaik személyében.
A szövetségesek jószándékú - ám gyakran megfontolatlan - tanácsait követve Gary és Brooke végigpróbálnak egy sor hadmûveletet, amellyel hol elûzni, hol visszahódítani igyekeznek a másikat. A mulattató és meglepõen õszinte történet végére megtanulják, hogy nem az gyõz, aki a végsõkig harcol, hanem az, aki tudja, hogy mikor kell letenni a fegyvert.


A FILM KÉSZÍTÉSÉRÕL

A Szakíts, ha bírsz elõzményei

A színész-író-producer Vince Vaughn a legtöbb neki elküldött romantikus vígjátékot fárasztónak találta. Szinte mindegyik arról szólt, hogy egy szerelmespárnak valamilyen leküzdhetetlen akadállyal kell szembenéznie mielõtt megtalálják a happy endet. Éveken át tervezgette egy "anti-romantikus vígjáték" elkészítését, ami egy dugába dõlt kapcsolatról szól. Úgy gondolta, hogy egy párkapcsolat önmagában is elég nagy kihívás és potenciálisan humoros akkor is, ha nem kell tíz nap alatt összeházasodni valakivel tíz millió dollárért, vagy ehhez hasonló nehézséget kiállni.
- Elgondolkodtam, hogy milyen lenne egy film, ami nem hagyományos romantikus vígjáték - mondja a színész. - Eszembe jutott a Furcsa pár (The Odd Couple) és az, hogy érdekes lenne látni két embert átélni egy szakítást és a szakítás fájdalmait, miközben egy fedél alatt élnek. A vígjáték mindig túlzóan abszurd. De én mindig a valóságban gyökerezõ dolgokat szerettem.
Vaughn éveken át dédelgette az ötletet, de a Szakíts, ha bírsz (The Brek-Up) csak azután kezdett körvonalazódni, hogy találkozott Jeremy Garelick és Jay Lavender írókkal. - 2001 augusztusa volt és egy szöveget írtunk Vince-szel a fejünkben - emlékszik vissza Lavender.
Még pár év telt el, amíg a projekt összeállt. 2004 végén három hónapot töltöttek el Vaughn Los Angeles-i otthonában, miközben minden nap tizenkét-húsz órát dolgoztak a szövegen. Az írás során Vaughn, Garelick és Lavender sok jelenetet eljátszottak és improvizálták a párbeszédet.
Amikor a szöveg elkészült, Vaughn a producer bõrébe bújt, hogy eladja a filmet Hollywoodnak. Nem tartott sokáig megtalálni a megfelelõ stúdiót. Egy harminc perces megbeszélés után a Universal Pictures-szel létrejött a megállapodás.
- A romantikus vígjátékok szövege mindig nagy kihívás, mivel nem sok történet képes megkockáztatni az érzelmeket anélkül, hogy a humor látná kárát - mondja Scott Stuber producer. - De miután elolvastam a szöveget és találkoztam Vince-szel és az írókkal, nyilvánvaló volt, hogy ez másmilyen és nagyon vicces és érzelmes film lenne belõle.
Miután a stúdió beszállt, Vaughn gondolatai azonnal a rendezõ személye felé fordultak. A stúdióval folytatott megbeszélések során felmerült Peyton Reed neve. Reed rendezte a Pokolba a szerelemmel (Down With Love) és a Hajrá csajok! (Bring It On) címû nagysikerû filmeket.
- Tetszett a Pokolba a szerelemmel (Down With Love) és az, amit a kamerával csinált abban a filmben. Szórakoztató ritmusa volt - mondja Vaughn. - Találkoztam Peyton-nal és nagyszerûnek találtam - nagyon vicces és nagyon okos.
Reed elolvasta a Szakíts, ha bírsz (The Break-Up) szövegét, ami azonnal felkeltette az érdeklõdését. - Nagyon örültem, hogy Vince-szel dolgozhatok és elmondhatunk egy olyan történetet két emberrõl, ami, ha a legtágabb értelemben vesszük, besorolható a "romantikus vígjátékok" alá a videotékában, de egyáltalán nem tipikus romantikus vígjáték - mondja Reed. - És a szöveg valamennyire titokzatos is volt - együtt maradnak a végén? Ez a feszültség érdekes volt számomra.
- Ez a mûfaj már annyira régi, hogy az emberek mindig máshonnan próbálják megközelíteni - teszi hozzá a rendezõ. - Én azt találtam vonzónak a szövegben, hogy nem egy szerelem virágzását nézzük, hanem a halálát. A szakítás valójában sokkal gyakoribb, mint egy románc, ami azonnal sikeres.


szereplők:
Jennifer Aniston ... Brooke
Vince Vaughn ... Gary
Joey Lauren Adams ... Addie
Jason Bateman ... Riggleman
Vincent D'Onofrio ... Dennis Grobowski
Jon Favreau ... Johnny O
Cole Hauser ... Lupus Grobowski
Judy Davis ... Marilyn Dean
Justin Long ... Christopher
Ivan Sergei ... Carson Wigham
John Michael Higgins ... Richard Meyers
Ann-Margret ... Wendy Meyers


fényképezte:
Eric Alan Edwards

vágó:
David Rosenbloom

látvány:
Andrew Laws

jelmez:
Carol Oditz

szereposztó:
Juel Bestrop
Jeanne McCarthy

producer:
Vince Vaughn
Jeremy Garelick
Jay Lavender
Victoria Vaughn
Scott Bernstein
Stuart M. Besser
Scott Stuber