nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
A Velencei Kalmár (2004)
Merchant of Venice, The

. . . . . . . . . . 7.56
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 9
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 138 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  feldolgozás, dráma
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 12+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


A 16. századi Velencében járunk. Bassanio (Joseph Fiennes - Szerelmes Shakespeare, Luther) fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniotól (Jeremy Irons - Csodálatos Júlia, A vasálarcos) egy nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia (Lynn Collins - Az 50 elsõ randi, A hetedik érzék) kezét.

Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot (Al Pacino - Keresztapa I-II-III, Az ördög ügyvédje). Bár Antonio korábban már többször kifogásolta az uzsorás lelketlen üzleteit, amiért Shylock neheztel is rá, most üzletet kell kötniük. Shylock feltétele: ha Antonio nem tudja idõben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy fontnyi húst a testébõl... .

Belmontban a szép Portia rémülten próbálja visszaverni a kérõk hadát, mert ha bármelyikük is meg tudna felelni apja akaratának, az elnyerné a kezét és vagyonát. Megérkezik Bassanio és kompániája. A férfibõl áradó kisugárzás azonnal magával ragadja, és elkezd reménykedni abban, hogy végre valahára megleli a tökéletes férjet.

Bassanio udvarlása sikerrel jár, és elnyeri a lány kezét. Az esküvõ ünneplésekor szörnyû hírek érkeznek Velencébõl: Antonio hajói elsüllyedtek, ezzel elveszítette minden vagyonát, és most húsával, azaz életével tartozik Shylocknak. Bassaniónak vissza kell térnie Velencébe, hogy megmentse barátja életét. Portia ráveszi, hogy vigyen magával kétszer annyi pénzt, mint amennyivel Antonio Shylocknak tartozik, hátha ezzel megválthatja barátja életét.

Idõközben megszökik az uzsorás lánya apja házából, és magával viszi annak összekuporgatott vagyonát is. A kifosztott, átvágott Shylock agya teljesen elborul, ráadásul szörnyû pletykákat hall lánya borzalmas életvitelérõl. A megszállott Shylock már nem hajlandó elfogadni mást, csak Antonio húsát. Követeli az adósságát, nem érdekli más.

Ahogy a dózsé elé vitt tárgyalás egyre jobban kibontakozik, úgy tûnik, Antonio sorsa megpecsételõdött. Ekkor egy titokzatos fiatal doktor és írnoka kér meghallgatást. A meglepõen fiatal orvos mindkét perlekedõhöz szónoklatot intéz. Elõször úgy tûnik, hogy jóváhagyja Shylock követelését, ám figyelmezteti Shylockot, hogy csak egy font húst vehet, nem kevesebbet, nem többet, különben a velencei törvények értelmében elveszíti vagyonát. Shylock rádöbben, hogy így lehetetlen végrehajtani az ítéletet, s a velencei államot is magára haragítja, amiért nem ismer kegyelmet. Shylock fel kell adnia vallását is, hogy azzá váljon, amit legjobban gyûlölt: kereszténnyé. E büntetés valóban kegyetlen.

De vajon kik lehettek a titokzatos emberek, akik kisegítették Antoniot és Bassaniot a bajból, és mit várnak ezért?

William Shakespeare vígjátéki elemekkel tarkított drámájának filmváltozata.


szereplők:
Al Pacino ... Shylock
Jeremy Irons ... Antonio
Joseph Fiennes ... Bassanio
Lynn Collins ... Portia
Zuleikha Robinson ... Jessica
Kris Marshall ... Gratiano
Charlie Cox ... Lorenzo
Heather Goldenhersh ... Nerissa
Mackenzie Crook ... Launcelot Gobbo
John Sessions ... Salerio
Gregor Fisher ... Solanio
Ron Cook ... öreg Gobbo
Allan Corduner ... Tubal
Anton Rodgers ... a Dózse
David Harewood ... Marokkó hercege
Antonio Gil-Martinez ... Aragon
Al Weaver ... Stephano
Norbert Konne ... Dr. Bellario


fényképezte:
Benoit Delhomme

vágó:
Lucia Zucchetti

látvány:
Bruno Rubeo

jelmez:
Sammy Sheldon

zene:
Jocelyn Pook

mûvészeti rendezõ:
Jon Bunker

szereposztó:
Sharon Howard-Field

díszlet:
Gillie Delap

producer:
Cary Brokaw
Michael Cowan
Barry Navidi
Jason Piette
Edwige Fenech
Nigel Goldsack
Jimmy de Brabant