nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Ajami (2009)
Russoun
Ajami

. . . . . . . . . . 8.00
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 8
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 120 perc
nemzetiség:  izraeli, német
műfaj:  dráma
eredeti nyelv: héber
formátum: feliratos
korhatár 12+
c tr tr
Ajami Tel Aviv azon negyede, ahol muszlimok, zsidók és keresztények eltérõ vallású közössége él együtt. A film öt történetben mutatja be Ajami hétköznapjait.
Jaffa kikötõjének Ajami elnevezésû része a kultúrák olvasztó tégelye, ahol konfliktusokkal terhes kapcsolatban élnek egymás mellett különbözõ világszemléletû zsidók, muszlimok és keresztények.
Az idõben oda-vissza utazva, illetve más-más szereplõk életébe pillantva válhatunk annak tanúivá, hogy milyen elviselhetetlen az a helyzet, ami itt kialakult. Az érzékeny 13 éves Nasri és bátyja, Omar családjukkal együtt rettegésben élnek, amióta nagybátyjuk szerencsétlenül megsebesített egy prominens klántagot. Malek, a naív palesztin menekült feketén dolgozik Izraelben, hogy az anyja életét megmentõ operációra gyûjtsön pénzt. A tehetõs palesztin Binj csodálatos jövõrõl álmodik zsidó menyasszonyával. A zsidó rendõr, Dando megszállottan keresi eltûnt bátyját. Az emberi lét tragikus törékenységét érhetjük tetten Ajami közösségének mindennapjaiban, ahol ellenségek élnek szomszédként. Semmilyen más helyszín nem ábrázolhatná jobban a különbözõ világok drámai összeütközését.
Ajami jeleníti meg mindkét – a palesztin és izraeli – kultúra egyetlen valóságát. A film két rendezõje Scandar Copti és Yaron Shani személyében is tükrözõdik az arab-izraeli konfliktus két perspektívája. Annak ellenére, hogy más társadalmi háttérrel rendelkeznek, mindketten ugyanazt a lelkesedést táplálják a mozi és az emberiség iránt. A film forgatása alatt - miközben egyre mélyebbre ástak a valóságban - szoros barátság alakult ki köztük.  
sajtóanyag bõvebbenszereplők:
Fouad Habash ... Nasri
Nisrine Rihan ... Ilham
Elias Saba ... Shata
Youssef Sahwani ... Abu-Lias
Abu George Shibli ... Sido
Ibrahim Frege ... Malek
Scandar Copti ... Binj
Shahir Kabaha ... Omar
Hilal Kabob ... Anan
Ranin Karim ... Hadir
Eran Naim ... Dando
Sigal Harel ... Dando nõvére
Tamar Yerushalmi ... Dando anyja
Moshe Yerushalmi ... Dando apja


fényképezte:
Boaz Yehonatan Yaacov

vágó:
Scandar Copti
Yaron Shani

mûvészeti rendezõ:
Yoav Sinai

producer:
Moshe Danon
Thanassis Karathanos
Scandar Copti
Talia Kleinhendler
Allan Niblo
Yaron Shani
Rupert Preston