nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Házasságközvetítő (2010)
Once I Was
Matchmaker, The

. . . . . . . . . . 9.00
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 6.5
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 112 perc
nemzetiség:  izraeli
műfaj:  dráma
eredeti nyelv: héber
formátum: feliratos
korhatár 12+
c tr tr
A Haifában, 1968-ban játszódó film a szerelem, az elveszettség és a túlélés története a második világháború utáni időszakban. Avi Nesher rendező az izraeli történelem egy megragadó szeletét mutatja be, mikor a még kialakulóban lévő társadalomnak, amely még nem rázta le magáról az átélt trauma emlékeit, szembesülnie kell a hatvanas évek kulturális-szexuális forradalmával. A házasságközvetítő története több, mint egy új ország szárnypróbálgatásainak bemutatása: elbűvölő történet a felnőtté válásról, valamint a barátság és szerelem számos formájáról.

A 16 éves Arik nyári szünetben munkaajánlatot kap apja egyik titokzatos barátjától, Yankele Bride-tól. Bride, aki túlélte a holokausztot, házasságközvetítőként dolgozik szomorú sorsú embereknek segít párt találni. Azért veszi fel Arikot, hogy potenciális ügyfeleket találjon neki a nyüzsgő kikötővárosban.
Bride foglalkozása felkelti Arik érdeklődését. A munkája során megismert sokféle ember új világot tár fel előtte: egy csodákkal, fájdalommal és vágyakozással teli világot, melyben megismerheti az elmondhatatlan sötétséget, de az emberi szeretet mélységeit is. Találkozik Clarával, a gyönyörű, törékeny nővel, akit Bride csak távolról csodál; Sylviával, aki túlélte Josef Mengele náci kísérleteit, és aki férjhez szeretne menni; és Meirrel (akit az Öt óra Párizstól című filmből ismert Dror Kenen játszik), egy könyvtárossal, akit a szerelem utáni hajsza rendkívüli veszélybe sodor. Még Arik is megízleli a szerelmet, melynek meglepő következményei lesznek.

A film az elismert író, Amir Gutfreund When Heroes Fly (Repülő hősök) című regényéből készült. A Házasságközvetítő -ben a különböző személyes küzdelmeket rendkívüli érzelmi energiák hatják át - szereplői a történelem egyik legszörnyűbb tragédiáinak túlélői, akik titkaikat és fájdalmaikat mélyen magukba zárják, mialatt megpróbálják újraértékelni jelenüket. A naiv és lelkes Arikhoz mindannyiukat különleges szálak fűzik -melyek jobban, mint bármi más - felélesztik bennük a jövőbe vetett hitet.


szereplők:
Adir Miller ... Yankele Bride
Maya Dagan ... Clara Epstein
Tuval Shafir ... Arik Burstein
Dror Keren ... Meir, a könyvtáros
Dov Navon ... Yozi Burstein
Yarden Bar-Kochba ... Nili Burstein
Neta Porat ... Tamara
Bat-El Papura ... Sylvia
Kobi Faraj ... Moshe Abadi
Yael Levental ... Tikva Abadi
Tom Gal ... Benny Abadi
Eyal Shehter ... Arik Burstein - felnőttként
Ya'ackov Bodo ... Segalson ügyvéd
Eli Yatzpan ... Nadgi bácsi


fényképezte:
Michel Abramowicz

vágó:
Isaac Sehayek

látvány:
Miguel Markin

jelmez:
Rona Doron

zene:
Philippe Sarde

mûvészeti rendezõ:
Miguel Markin

producer:
Natan Caspi
Moshe Edery
Tami Leon
Avraham Pirchi
Avi Nesher