nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Aztán Mindennek Vége (2009)
Last Station, The

. . . . . . . . . . 6.00
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . .
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 112 perc
nemzetiség:  német, orosz, angol
műfaj:  életrajzi, dráma
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 16+
tr tr
Minden sikeres férfi mögött egy okos nő áll, aki hittel, szeretettel, kitartással egyengeti a férj életútját, megteremti a harmonikus hátteret az alkotói tehetség kiteljesedéséhez, s aki képes akár saját céljairól, vágyairól is lemondani e cél érdekében.

Nincs ez másként Lev Tolsztoj (Christopher Plummer), az orosz irodalom óriása, kora világszerte legjobban ünnepelt írója házasságában sem. Szofja grófnő (Helen Mirren), aki már ötven éves házassággal a háta mögött nem csak Tolsztoj felesége és 15 gyermekük édesanyja, hanem a zseniális szerző múzsája és titkárnője is egy személyben, szorgalmasan másolgatja férje kéziratait. A Háború és békét például hatszor körmölte le újra és újra.

A házaspár megszokott mederben folyó házassága egy ponton aztán más irányt vesz. Tolsztoj hűséges tanítványa és követője, Csertkov (Paul Giamatti), a kortárs gondolkodó radikális eszméi olyan erős hatást gyakorolnak az íróra, hogy Tolsztoj vallási nézete és végeredményben világnézete gyökeresen megváltozik. Kettőjük nevével fémjelzett ideológiai platformot hoznak létre, mely a tolsztojanizmus néven ismeretes.

Tolsztoj élete alkonyán újkeletű nézetei miatt egyre többször kerül konfliktusba Szofjával. Amikor pedig a végrendeletét is megváltoztatja, és mindenét (beleértve műveinek szerzői jogait is) az orosz népre hagyja, Szofja úgy dönt, felveszi a harcot a tarthatatlan helyzettel, Csertkovval és körével, valamint férje legrosszabbik énjével.

A Tolsztoj halálával végző, helyenként kíméletlen házastársi torzsalkodás elfogulatlan tanúja az író személyi titkára. Bulgakov (James McAvoy), akinek karrierje egy külön történet a filmben.

A film életrajzi, történelmi ihletésű ugyan, de kár lenne a hitelességet számon kérni rajta. Szerelem, harag, gyűlölet, érzelmi kitörések sora erőteljes színészi alakítások interpretálásával igazi mai történetté válik.
A filmbeli konfliktusok örök emberi konfliktusok.


szereplők:
Helen Mirren ... Szofja
Christopher Plummer ... Tolsztoj
Paul Giamatti ... Csertkov
James McAvoy ... Valentin
John Sessions ... Dushan
Patrick Kennedy ... Szergejenko
Kerry Condon ... Masa
Anne-Marie Duff ... Szasa
Tomas Spencer ... Andrej
Christian Gaul ... Ivan


fényképezte:
Sebastian Edschmid

vágó:
Patricia Rommel

látvány:
Patrizia von Brandenstein

jelmez:
Monika Jacobs

zene:
Szergej Jevtusenko

mûvészeti rendezõ:
Andreas Olshausen
Erwin Prib

szereposztó:
Leo Davis
Lissy Holm

díszlet:
Mark Rosinski