nem vagy belépve:
microcspv    "peace is precious"
logo Marilyn


keresés:

csik
csik
lila

a film fõoldala
film_cim:
Fergeteges Forgatás
Bowfinger - 1999
amerikai
_________________
hazai mozibemutató:
1999 - November - 04
ebben a hónapban még
forgalmazó:
UIP-Duna Film
szavazz -(pontozd a filmet)
a film oldala az IMDb-n
hivatalos oldal
filmzenék

Fergeteges Forgatás (1999)
Bowfinger
Fergeteges Forgatásrendezte:
Frank Oz

írta:
Steve Martin8.75
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !
10
\"\" (a cspv szerk-ek szavazata)hossza: 97 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  vígjáték, kult
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 14+
        
    

vissza a rövid tartalomhoz


Bobby Bowfinger, a csõd szélén álló, de nagyra törõ filmproducer-rendezõ még utoljára nekifut a hírnév és gazdagság meredek üveghegyének. A szerencsétlen álmodozó kétségbeesetten szeretne befutni, ezért nagyravágyó különcök tarka kis csapatát toborozza maga köré, köztük egy lelkes idiótát, egy ambiciózus naivát és egy lehasznált dívát. Segítségükkel Bowfinger egy radikális, zseniális akcióba fog, hogy a filmvilág legnagyobb nevét ultra-alacsony költségvetésû filmjének sztárjává tegye.

Indul a svindli, mert Eddie Murphy és Steve Martin elõször állnak össze a Universal Pictures és az Imagine Entertainment produkciójában, a Fergeteges forgatás-ban, melyet Frank Oz (A boldogító nem) rendezett Steve Martin eredeti forgatókönyvébõl. A producer Brian Grazer (A bölcsek kövére, Hanta boy), a további szereplõk Heather Graham (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me), Christine Baranski (Madárfészek), Jamie Kennedy (Sikoly), Adam Alexi-Malle (Peacemaker), Kohl Sudduth (Pókerarcok), Robert Downey, Jr. (Chaplin) és Terence Stamp (Priscilla, a sivatag királynõjének kalandjai).

Amikor Brian Grazer producer úgy döntött, hogy összehozza Eddie Murphy és Martin Lawrence komikus duóját, az eredmény a nagysikerû vígjáték, az Életfogytig lett. És amikor Grazer elolvasta a Fergeteges forgatás vitriolos humorú forgatókönyvét, melyet a tehetséges komikus, Steve Martin írt, azonnal beugrott neki egy másik brilliáns komikus párosítás - Martin és Murphy.

Míg Martin és Murphy sajátos komikusi stílusukat és improvizációikat viszik a Bowfingerba, Frank Oz tehetséges rendezése öntötte biztos formába ezt az elegyet.
"A közönség komédiásnak ismeri Steve Martint," - mondja a rendezõ, Frank Oz - "és valóban az is, de emellett nagyszerû és eredeti író is. Mindig annyi érzés van a munkáiban. Meghatja az embereket, miközben megnevetteti õket."
Martin fejében a Bowfinger alapötlete több mint 10 éve született meg. Amikor végre úgy döntött, hogy papírra veti, pár hónap alatt megírta a forgatókönyvet. És bár a történet Hollywoodban játszódik, vonzerje nem függ a filmipar ismeretétõl.
"Azt akartam, hogy a közönség értse a filmet anélkül, hogy bármit is tudna a filmszakmáról" - mondja Martin. "Nem akartam, hogy a forgatókönyv Hollywood paródiája vagy szatírája legyen. Azt akartam, hogy szórakoztasson, úgyhogy ebbe az irányba haladtam írás közben."
"A hangsúly itt nem a hollywoodi filmeken van" - teszi hozzá Oz. "Amellett, hogy nagyon mulatságos, a történet valójában egy csapat olyan emberrõl szól, akinek van egy álma, és az egyetlen, ami az útjukba áll, a saját alkalmatlanságuk."
A Steve Martin által alakított figura, Bobby Bowfinger arról álmodik, hogy filmet rendez, és a neve nagy betûkkel felragyog a vásznon. Számos kudarcba fulladt kísérlet után úgy érzi, eljött az õ ideje: most vagy soha. Puszta akaraterõvel messzire elmegy - gyakran gátlástalanul - hogy filmjét elkészíthesse. Egy csapat csodabogárral veszi magát körül, akik hasonlóan elszántak, és akik az õ gerilla forgatásától várják hírnévrõl és gazdagságról szõtt álmaik beteljesedését. Bowfinger az egyetlen reményük.
"Ez egy csapat vesztes filmes a showbiznisz perifériáján," - mondja Martin - "akik úgy döntenek, hogy filmet csinálnak egy nagy filmsztárral anélkül, hogy szólnának neki. Nem kell idiótának lenni ahhoz, hogy veszíts. Lehetsz nagyon okos, és úgy is befuccsolhatsz: valaki nem látja a tehetségedet, vagy nincs módod, hogy kifejezd a tehetséged. Szóval én veszteseknek mondom õket, de nem azok. Egyszerûen emberek, akiknek nem jött össze, és az idejük fogy."
Az öregedõ színházi színésznõtõl - aki rövid (azaz inkább nem is létezõ) fénykorára emlékezik - a befutni vágyó, friss arcú fiatal nõig, aki most szállt le az ohiói buszról, Bowfinger mágnesként vonz minden elrévedt tekintetû álmodozót.
"Eddie Murphy szerepét eredetileg fehér színészre írtam, de aztán Brian Grazer Eddie-t javasolta" - mondja Steve Martin. "Az ötletet brilliánsnak találtam. Miután Eddie elolvasta a forgatókönyvet, visszajött, és azt mondta: 'Ennek a figurának akcióhõsnek kéne lennie.' Bedobta a tudását, remek ötleteket adott, aztán én hazamentem, és megírtam õket."
Murphy játssza Kit Ramseyt, a menõ hollywoodi akciósztárt, akinél megvan minden alapvetõ kellék: ego, slepp, vagyon és paranoia. És Murphy játssza Kit halk szavú, jó szándékú és kissé kelekótya fivérét, Jiffet is.
Kit a központi figurája egy filmnek, amirõl nem is tud. "Emberek jönnek oda hozzá béna szerkókban," - mondja Murphy - "õrült szövegeket mondanak neki, elõtûnnek a semmibõl, és letámadják. Mivel nem tudja, hogy színészek, érthetõ, hogy majdnem beleõrül. Ez nagyon vicces szituáció."
A Kit Ramseyvel találkozó színészek egyike Daisy, a nyájas természetû sztárjelölt a Középnyugatról, akit Heather Graham játszik. Õt ugyanabból a fából faragták morálisan, mint Bowfingert, és van elég sütnivalója, szexepilje és fortélya, hogy az ujja köré csavarja Bowfingert.
Amikor Daisy megérkezik Hollywoodba, fogalma sincs róla, hogy készülnek a filmek. Érzi, hogy eljött a nagy lehetõség a Bowfinger International Pictures képében, és egy kis szexuális rafinériával egyfajta sztárság õrá is várhat.
"Az általam játszott figurának más az erkölcsi érzéke, mint a többi embernek. Megpróbálok rájönni, kié a legnagyobb hatalom, és mikor rájövök, hogy Bowfingeré, romantikusan rástartolok."
Két fontos mellékszereplõ a filmben Terry Stricter és Jerry Renfro. A félrevezetett és paranoiás Kit Ramsey Terry Stricternél (Terence Stamp) keres vigaszt. Stricter a "segíts magadon" fondorlatos guruja, aki a gazdag kuncsaftok gyengeségét és bizonytalanságát használja ki. "Ez egy hatalommániás, aki mindenre tudja a választ" - mondja Stamp a szerepérõl. "Persze, nem tudja a választ, csak azt hiszi, és ezt hiteti el Ramseyvel is."
Robert Downey, Jr. alakítja Jerry Renfro menõ producert, aki akaratlanul elindítja Bowfingert a film megvalósításának rögös útján. A karakter megformálásában Downey kizárólag a saját tapasztalataira hagyatkozott a fiatal hollywoodi producereket illetõen. "Nagyon hüllõszerûre vettem a figurát" - mondja.
Bowfinger egy híres étteremben megkörnyékezi Renfrót, és vakmerõen sikerül is megmutatni neki a forgatókönyvét.
"Ez velem is megesik" - vallja be Martin. "Emberek meglátnak az étteremben, és odajönnek a forgatókönyvükkel. De a másik oldalon is voltam. Voltam már én a srác a forgatókönyvvel. Nagyon agresszívnek vagy szerencsésnek kell lenned, hogy érvényesülj a showbizniszben. Bowfingernek blöffölnie kell. És ezt is teszi. Nem csak a saját érdekében, hanem a stáb tagjaiért is, akik az irodában várnak, reménykednek, imádkoznak."
A Fergeteges forgatás munkálatai 1998 júniusában kezdõdtek, és a forgatásvégig Los Angelesben zajlott. Majdnem minden jelenetet eredeti helyszíneken vettek fel.
Az egyik jelenetben Eddie Murphynek halált megvetõ bátorsággal át kellett vágnia egy nyolcsávos autópályán, úgy, hogy a nyolcvannal száguldó autók épp hogy elkerülik. Eddig egyedülálló húzással a filmesek a Glendale autópályát egy mérföldes szakaszon két napra lezáratták az elképesztõ jelenet kedvéért.
"A Fergeteges forgatás egy rendkívül szellemes és okos vígjáték" - mondja a rendezõ, Frank Oz. "Steve Martin nagyszerû munkát végzett a kiábrándult álmodozók nagyon mókás csapatának megalkotásakor. Mi lenne jobb hely egy ilyen bandának, mint Los Angeles, és a filmszakma? Remélem, a közönség elkapja a film jó hangulatát, és azonosul az álommal."


szereplők:
Steve Martin ... Robert K. 'Bobby' Bowfinger
Eddie Murphy ... Kit Ramsey/Jiffernson 'Jiff' Ramsey
Heather Graham ... Daisy
Christine Baranski ... Carol
Jamie Kennedy ... Dave
Barry Newman ... Kit ügynöke
Adam Alexi-Malle ... Afrim, forgatókönyvíró
Kohl Sudduth ... Slater
Terence Stamp ... Terry Stricter, MindHead Honcho
Robert Downey Jr. ... Jerry Renfro, producer
Alejandro Patino ... Sanchez
Alfred De Contreras ... Martinez
Ramiro Fabian ... Hector
Johnny Sanchez ... Luis
Claude Brooks ... Freddy


fényképezte:
Ueli Steiger

vágó:
Richard Pearson

látvány:
Jackson De Govia

jelmez:
Joseph G. Aulisi

zene:
David Newman