nem vagy belépve:
microcspv    "peace is precious"
logo Marilyn


keresés:

csik
csik
lila

a film fõoldala
film_cim:
Pingvinek Vándorlása
March of the Penguins - 2005
amerikai, francia
_________________
hazai mozibemutató:
2005 - November - 03
ebben a hónapban még
forgalmazó:
Intersonic
cikk
szavazz -(pontozd a filmet)
a film oldala az IMDb-n
linkek, hivatalos oldal
filmzenék

Pingvinek Vándorlása (2005)
Marche de l' Empereur , La
March of the Penguins
Pingvinek Vándorlásarendezte:
Luc Jacquet

írta:
Jordan Roberts
Luc Jacquet
Michel Fessler7.33
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !
7
\"\" (a cspv szerk-ek szavazata)hossza: 85 perc
nemzetiség:  amerikai, francia
műfaj:  dokumentumfilm
eredeti nyelv: francia
formátum: feliratos
korhatár minden korosztály látogathatja
        
    

vissza a rövid tartalomhoz


½Egy felejthetetlen utazás az összetartozás jegyében"

Évezredek óta minden télen a Föld legzordabb terepén, az Antarktisz jégsivatagában egy igazán figyelemre méltó utazás veszi kezdetét. A császárpingvinek ezrei hagyják el a biztonságot nyújtó kék óceánt és a fagyott földön kúszva indulnak hosszú útjukra a kontinens sivár, szélsõséges és semmilyen életnek nem kedvezõ belseje felé.
Szabályos sorban menetelnek, hófúvástól elvakítva, szélviharral küzdve.
Eltökélten, hajthatatlanul, a szaporodás erõs vágyától vezérelve törekednek arra, hogy biztosítsák a fajuk fennmaradását.
Az ösztöneik és a Dél Keresztje túlvilági fénye által vezetve biztosan haladnak megszokott párzási helyükre, ahol eksztatikus énekkel kísért rituális udvarlási táncuk után monogám párokká alakulnak. E párok ½jegyességet kötnek½ egy évre, s társukhoz ez idõ alatt mindvégig hûségesek maradnak. A napok rövidülnek, az idõjárás egyre könyörtelenebbé válik. A nõstények az egyetlen tojás lerakása után- a hetek óta tartó éhezéstõl kimerülten- jégmezõn keresztül térnek vissza a hallal teli tengerekhez. Az utazás kockázatos, mert a portyázó leopárdfókák komoly fenyegetést jelentenek a pingvinekre.
A hímek a tojásokkal maradnak, hogy védelmezzék majd kiköltsék õket. A fagypont alatti hõmérsékletnek és a sarki tél szörnyû megpróbáltatásainak kitéve nagy veszélyekkel néznek szembe. Két hosszú hónap után - ami alatt a hímek semmit sem esznek - a pingvinfiókák kikelnek tojásaikból. Miután kikerülnek e kísértetiesen fehér világba, nem képesek sokáig túlélni az apjuk szegényes élelem tartalékával. Ha az anyjuk késõn érkezik vissza az óceántól, az újszülött fiókák meghalnak.
Miután a családok újraegyesülnek a szerepek felcserélõdnek: amíg az anyák a fiókákkal maradnak, addig a párjuk az éhezéstõl kimerülten indul vissza a tengerhez és az élelemhez. Míg a felnõttek halásznak, a fiókák a viharmadarak állandó támadásainak áldozataivá válhatnak. Az idõjárás melegedésével a jégtáblák olvadni kezdenek, és a felnõttek újra és újra megteszik ezt a fáradságos utazást, több száz mérföldön át menetelnek a Föld legmostohább területén. És ez a vándorlás mindaddig tart, amíg a pingvinfiókák készen nem állnak az elsõ bizonytalan alámerülésükre az Antarktisz mély vízébe.


szereplők:


fényképezte:
Laurent Chalet
Jérome Maison

vágó:
Sabine Emiliani

zene:
Emilie Simon
Alex Wurman

producer:
Yves Darondeau
Ilann Girard
Christophe Lioud
Emmanuel Priou