információ:
vissza a rövid leíráshoz
bővebb info
A Csirke, a Hal és a Királyrák címû film egy izgalmas gasztronómiai thriller, amely Jesús Almagro, Spanyolország egyik legismertebb szakácsmesterének küzdelmét mutatja be a gasztronómia világbajnokságaként emlegetett Bocuse d’Or szakácsversenyen. Jesús Almagro a spanyol konyha színeiben indul a franciaországi Lyonban kétévente megrendezésre kerülõ megmérettetésen, és mindent megtesz, hogy elnyerje a rangos Bocuse d’Or-díjat.
A dokumentumfilm szakmai elhivatottságról, elszántságról és önfeláldozásról szól. Egy ember magával ragadó, igaz története. Jesús az elõtte tornyosuló kihívások hatására egyre nagyobb önismeretre tesz szert. A nem mindennapi küzdelem egy felejthetetlenül izgalmas döntõben éri el csúcspontját. A film a thriller mûfaji sajátosságait hordozza, mindig szem elõtt tartva a szívünkhöz (vagy inkább gyomrunkhoz) oly közel álló téma emberi oldalait: a finom ételek, és a világ legjobb szakácsainak fáradságot nem ismerõ munkája áll a középpontban, embert próbáló törekvésük, hogy a felvonultatott gasztronómiai csodákat mûvészi tökéletességgel készítsék el.
Ha Jesús elnyeri a Bocuse d’Or verseny díját, a világ legjobb séfjeinek sorába lép, és élete gyökeresen megváltozik. A sikerrel presztízs, gazdagság és hírnév jár. A korábbi nyertesekhez hasonlóan megnyithatja saját Michelin-csillagos éttermét. Ha gyõzedelmeskedik, õ lesz az elsõ spanyol szakács, aki a díjat hazaviheti. Az egész ország ünnepelné, különösen a szakács társadalom, amely ég a vágytól, hogy Spanyolország gasztronómiai nagyhatalomként is minél nagyobb hírnévre tegyen szert. A Bocuse d’Or a legnagyobb díj, amivel egy ország konyhamûvészetét elismerhetik.
Ha Jesús nem nyer, hosszú hónapok alapos felkészülése, erõfeszítése és munkája megy veszendõbe. A tét és a megmérettetés óriási, mert Jesús-nak a világ legkiválóbb szakácsaival kell megmérkõznie a rangos szakmai versenyen. Jesús-hoz hasonlóan mindenki elszántan küzd, hogy hazavigye a fõdíjat, és élvezhesse a dicsõséget, ami ezzel együtt jár.
A gyõzelem érdekében Jesús óriási áldozatokat hoz, hogy végig tudja csinálni a rendkívül nehéz felkészülési folyamatot, ami sokkal inkább hasonlít egy olimpiára készülõ atléta edzésprogramjára, mint egy szakács konyhai elõkészületeire. Jesús küldetése kitalálni, hogyan tudja a legeredetibben, legínycsiklandóbban és legelegánsabban elkészíteni, és feltálalni a Bocuse d’Or verseny bizottsága által kiválasztott három alapanyagot: a norvég óriás laposhalat, a bresse-i csirkét, és a norvég királyrákot.
A feladatot tovább nehezíti, hogy Jesúsnak a kiválasztott alapanyagokból két fogást kell készítenie és mindössze öt óra áll rendelkezésére egy olyan környezetben, amely teljesen idegen számára: a közönség állandó lármája mellett egy látványkonyhán kell helytállnia. Az idõvel való helyes gazdálkodás, a képzelet mértéke, a megfelelõ elõkészítés és a gyõzelemhez szükséges fanatikus önfegyelem a legfontosabb kívánalmak a versenyen. Minden apró részletnek tökéletesnek kell lennie, hogy a lyon-i zsûrit a feltálalt ételköltemény lenyûgözze.
A film végigkíséri Jesús-t a felkészülés rögös útján, bemutatja, hogyan próbálja a három alapanyagot a legkülönfélébb módokon elkészíteni és feltálalni. Jesús olyan receptet akar alkotni, ami jellegzetesen spanyol, ugyanakkor nemzetközi karaktere is van. Egy fogás, ami nem pusztán jó, hanem határozottan figyelemre méltó, és biztosan elnyeri a nemzetközi zsûri tetszését.
A spanyolországi felkészülés hosszú ideje alatt Jesús változatos ötleteit és a különleges ételeket séf társain és kollégáin teszteli, valamint egy tanácsadó testület elõtt próbál megfelelni, amelyben a spanyol konyha ma élõ legjelesebb szakácsai ülnek, mint Pedro Larumbe, Alberto Chicote, Mario Sandoval és Paco Roncero. Ezek a szakemberek - a Bocuse d’Or zsûrijétõl eltekintve - a legszigorúbb, legkényesebb és legtöbbet követelõ ízlelõbimbók tulajdonosai a világon, nem riadnak vissza attól, hogy Jesús-t zavarba hozzák, és keményen kritizálják, napról napra, hétrõl hétre, hosszú hónapokon át így segítve a férfit, hogy megtalálja a tökéletes receptet és az ahhoz illõ megfelelõ tálalást.
A fárasztó felkészülés során szemtanúi lehetünk, Jesús hogyan dobja el félúton a már majdnem tökéletesre csiszolt receptet, és kezd valami egészen másba. Jesús lelkesedése egy pillanatra sem lankad, keményen dolgozik, hogy a megtiszteltetést jelentõ feladatot végrehajtsa. Hosszú hónapok kemény munkája, 450 bresse-i csirke, 150 kiló norvég laposhal, és 275 kiló királyrák után készen áll, hogy szakmai pályafutása legnagyobb kihívásával szembenézzen.
Lyon-ban egy rendkívül izgalmasan alakuló verseny részesei lehetünk. A csarnok zsúfolásig tele a lelkes nemzetközi közönséggel, akik hangosan drukkolnak versenyzõikért. A szakácsok a külön standokon felállított látványkonyhákban serénykednek, miközben az óra könyörtelenül számolja az egyre fogyó versenyidõt.
Vajon lesz eredménye Jesús fáradozásainak? Vagy a nap végén csalódottság lesz az osztályrésze? A film a konyhamûvészet különleges, ínycsiklandó és rejtett világába vezeti a nézõt. Lélegzetelállító utazás a földkerekség legkiválóbb szakácsaival, az út összes izgalmával és váratlan fordulatokkal. Egy mesterszakács megható története, aki erején felül küzd, hogy a nap végén megtudhassa a páratlan szakácsverseny eredményét.
A FÕZÉS ÉS A SZAKÁCSMESTERSÉG OLIMPIÁJA
A Bocuse d’Or
A legendás Paul Bocuse által alapított Bocuse d'Or-t 1987 óta minden második évben megrendezik. Olyan eseménye ez a nemzetközi gasztronómiának, mint a sportnak az olimpia. A két nap alatt 24 szakács, számos nemzet küldötte méri össze a tudását. Öt és fél órája van minden versenyzõnek arra, hogy elkészítsen az elõre megadott fõ alapanyagokból egy ételsort. 2007-ben ez a halibut nevû halfajta, a csirke - a híres bresse-i csirke -, és a királyrák volt. A halat a királyrákkal kellett párosítani és a csirke külön szerepelt, ezen kívül még három köret elkészítése is kötelezõ volt, de azokat már a szakácsok fantáziájára bízták. 2006 hispán bajnoka, Jesús Almagro volt a nyilvánvaló választás a spanyolok részérõl.
A rendezõrõl
JOSÉ LUIS LÓPEZ-LINARES 1955-ben született, Madridban. Filmes tanulmányait a London International Film School-ban végezte el. 1994-ben CERO EN CONDUCTA néven filmgyártó céget alapított Javier RIoyoval, majd 2004-ben megalapította a LOPEZ-LI FILMS nevû cégét. Rendezõként számos dokumentumfilmet készített, operatõrként pedig Carlos Saura állandó munkatársaként dolgozik. Legutóbbi közös munkájuk a nemrégiben nálunk is bemutatott Fados címû film.