microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2013-01-10

A Lehetetlen

a cunami katasztrófa, és ami utána történt


A 2004-es Indiai-óceánon történt cunami katasztrófát eddig még nem nagyon dolgozta fel egy film sem, legalábbis mi nem tudunk róla. Most megtört a jég, és 2012-ben megjelent egy spanyol film, spanyol íróval és rendezővel, ami egy 5 fős spanyol család akkori thaiföldi (valódi) megpróbáltatásait mutatja be, angol-ausztrál szereplőkkel, egy angol családra átírva a történetet.

Igazából ebbe az angolosításba élből beleköthetnénk kicsit, hiszen nagyon úgy tűnik, a valóban megtörtént cselekményt nem érezte annyira erősnek az író-rendező-producer csapat, hogy egy "sima" spanyol filmként adják el, nem-ismert spanyol színészekkel a fedélzeten, hanem jobbnak látták a világhírű Naomi Watts-ot és a hasonlóan globálisan ismert és kedvelt Ewan McGregor-t bevenni a filmbe, akik így nemcsak a játékukkal (ami mindig remek, lévén két tehetséges színészről van szó), hanem az arcukkal és a nevükkel is népszerűsítették a projektet. De mindegy, ez csak a felület, lássuk, hogy hatott ez a valóban megtörtént történet a filmvásznon.

Mindenképp drámaian, és helyenként lélegzetelállítóan. Míg a katasztrófafilmek általában magát a tragikus eseményt nyújtják ki majdnem a film félidejéig (vagyis egy másfél órás filmnél legalább 3/4 órán keresztül vagyunk benne a katasztrófában, és küzdünk ellene..), itt nem így volt, a senki által nem előrejelzett 2004 december 26-i hatalmas földrengés-hullám utáni szökőár pusztító menetét tulajdonképpen csak rövid ideig látjuk, a film 80-90 %-a a tragédia után játszódik.
Karácsony a nyárban, ez a paradicsomi nyaralási terv a Bennett-családnak egy perc alatt szörnyűségbe fordul, miután december 26-án délelőtt egy hatalmas szökőár pusztít végig az óceánparton, ahol laknak. A film minden eszközt kihasznál ahhoz, hogy kellően rémisztőnek és félelmetesnek lássuk a cunamit (ami percek alatt emberek ezreit ölte, vagy sebesítette meg, vagy tette tönkre az addigi életüket), és el is éri a célját. Bár nézőként tudjuk, mi fog történni, azért elakad a lélegzetünk, amikor a védtelen fürdőzőkre, napágyon heverőkre egy elképzelhetetlenül pusztítő erejű természeti erő zuhan rá váratlanul, szinte a semmiből.



Ennek a tragédiának az is egyik fő eleme, hogy most, a XXI. századi technikákkal felvértezve sem tudta senki sem előrejelezni a földrengés-hullám és az ebből következő cunami bekövetkeztét. Az Indiai-óceán meghatározott partvonalában lakók és ott nyaralók semmilyen figyelmeztetést vagy előzetes segítséget nem kaptak a gyilkos természeti katasztrófával szemben, és ennek a váratlan, semmiből érkezett pusztításnak szinte a bőrünkön érezzük a mindent elsodró erejét. Bennett-éket is elsodorja a víz, és ahol egy pár perccel azelőtt békés-boldog strandolás és felhőtlen szórakozás volt, ott nem sokkal később holttestek, összeomlott házak romjai, és sikoltozó túlélők lesznek. Maria (Naomi Watts) és a legnagyobb fia, Lucas (Tom Holland) egymás közelébe sodródnak, és drámai pillanatok után végül együtt is tudnak maradni. Az ő kettejük története lesz az egyik sztori-vonal, és emellett külön zajlik a férj, Henry (Ewan McGregor) és a másik két kisfiú története.

A monumentális katasztrófa után a kisebb, emberi méretű események következnek, a túlélők megpróbálják "feltalálni magukat" egy életveszélyes és borzasztó pusztítás közegében, és igyekeznek továbbra is túlélni. Watts és a Tom Holland nevű angol színészfiú (Lucas) feszültséggel és drámaisággal teli jelenetek sorát játsszák el, nagyon jól. Miközben konkrét cselekvés egyre kevesebb adódik, a film el tudja érni, hogy mi is átéljük, átérezzük, kb. min mehettek keresztül ezek az emberek, akiknek egy teljesen új valóságban kell feltalálniuk magukat. (A Lucas nevű 13 éves kisfiú karakter lesz a film igazi főszereplője, Tom Holland elképesztő alakításában).

Emiatt az emberi mértékű drámaiság-vonal miatt nem is hagyományos katasztrófafilmmel állunk szemben, inkább egy erős drámával, aminek a "kerete" egy tragikus esemény. A feszültség leginkább abból adódik, hogy a kiegyensúlyozott, átlagos életből a szereplők hirtelen átkerülnek egy másik valóságba, amíg addig csak a szórakoztató programok és menük között válogattak, most az életükért kell harcolniuk, majd kiheverniük a megpróbáltatásokat.

Több kritika is érte a filmet azért, hogy csak egy család "cunamis" történetét dolgozta fel, és nem sok figyelmet szentelt más áldozatok, családok, a helyi lakosok tragédiájának, ez valamennyire igaz is, tényleg az 5 főszereplő sorsára koncentrálnak, de így is kapunk egy képet a katasztrófáról, és az utána történő kétségbeesett családtag-keresésről.



A film tehát egy dráma, amit Naomi Watts és tinédzser szereplőtársa, Tom Holland játéka miatt lett jó, és az sem elhanyagolható szempont (érv) a film mellett, hogy ez az első film, ami feldolgozta a 2004-es szörnyű földrengés-cunami tragédiát.

-olasz-
2013-01-10

Címkék: cunami, Naomi Watts, Tom Holland, Ewan McGregor



:::::::
  LÁSD: A Lehetetlen info-file
:::::::
 Lo Imposible 2012.